verzorgende ig

Wat is het verschil tussen een Helpende zorg en welzijn en een Verzorgende IG?

Als je zorg nodig hebt bij je dagelijkse taken, is de kans groot dat je hulp krijgt van een Helpende zorg en welzijn óf Verzorgende IG. Hoewel beide beroepen veel op elkaar lijken, zijn er toch verschillen. In deze blog ontdek je wat die zijn.
 

Welke niveaus kent de opleiding tot verpleegkundige?

Om het verschil tussen Helpende zorg en welzijn en Verzorgende IG uit te leggen, is het allereerst belangrijk om te weten dat de opleiding tot verpleegkundige vijf niveaus kent. Niveau 1 tot en met 4 zijn op MBO-niveau en niveau 5 is op HBO-niveau. Hierbij is de MBO-opleiding Helpende zorg en welzijn een opleiding op niveau 2, terwijl de MBO-opleiding Verzorgende IG zich op niveau 3 bevindt. Het spreekt voor zich dat de verschillende opleidingsniveaus je ook verschillende bevoegdheden en baanmogelijkheden geven.
 

Wat doet een Helpende zorg en welzijn?

Zoals de naam al zegt, is een Helpende zorg en welzijn iemand die er niet voor terugdeinst om de handen flink uit de mouwen te steken. Dat kan bijvoorbeeld door een oudere die nog zelfstandig thuis woont te helpen bij het huishouden. Je kunt dus bijvoorbeeld helpen bij wassen, tandenpoetsen, aankleden en het aantrekken van steunkousen. Behalve ouderen, is het mogelijk dat je mensen met een handicap, patiënten die herstellende zijn of andere zorgbehoevenden helpt bij hun dagelijkse taken. Als Helpende zorg en welzijn werk je meestal werk je in de thuiszorg of bij een verpleeghuis, maar je komt ze ook tegen in een ziekenhuis of in de kinderopvang.
 

Wat doet een Verzorgende IG?

Net als een Helpende zorg en welzijn heeft ook een Verzorgende Individuele Gezondheidszorg – kortweg Verzorgende IG – een belangrijke taak bij het ondersteunen van ouderen, gehandicapten of chronisch zieken bij hun dagelijkse taken. En ook als Verzorgende IG werk je vaak in de thuiszorg of in een verpleeghuis. Echter, als Verzorgende IG heb je ook de extra bevoegdheid om, indien nodig, bepaalde medische handelingen uit te voeren. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het toedienen van medicatie en injecties en het verzorgen van wonden, maar ook het herinneren van mensen aan het nemen van medicatie. Ook het opstellen van een zorgplan en het geven van adviezen over een gezonde levensstijl of medische hulpmiddelen behoort tot je taak.
 

Hoe lang duurt een opleiding tot Helpende zorg en welzijn of Verzorgende IG?

Een opleiding tot Helpende zorg en welzijn duurt meestal ongeveer vijftien maanden, maar er bestaat ook een verkorte opleiding, speciaal ontwikkeld voor volwassenen die al werken in de zorg en waarbij je binnen zes maanden het diploma niveau 2 kunt behalen. De opleiding Verzorgende IG duurt normaal gesproken drie jaar. Ook hierbij is het echter mogelijk om een verkorte opleiding van één jaar te volgen waarbij je het geleerde direct kunt toepassen in je huidige baan.
 

Spreekt werken in de zorg jou aan? Volg dan een kennismakingsopleiding!

Ongeacht of je nu meer voelt voor een toekomst als Helpende zorg en welzijn of Verzorgende IG: in beide beroepen zijn uitstekende sociale vaardigheden en een luisterend oor voor patiënten essentieel. Spreekt werken in de zorg jou aan, maar weet je nog niet helemaal zeker of zo’n beroep wel bij je past? In dat geval is een kennismakingsopleiding ideaal. De Basisopleiding Verzorgende IG en de Basisopleiding Helpende zorg en welzijn van Laudius bieden je alvast een kijkje in de keuken van deze twee boeiende beroepen. Kies je voor een thuisstudie bij Laudius, dan kun je je bovendien vrijblijvend inschrijven voor een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de opleiding bij je past en loop je geen enkel risico.