STAP-budget

GRATIS cursus of opleiding met STAP-budget!

Weet je dat er ook in 2023 maar liefst € 1.000,- opleidingstegoed voor je klaarligt om te investeren in jouw kennis, vaardigheden en toekomst? Dit STAP-budget is een cadeautje van de overheid, bedoeld om je arbeidsmarktkansen te vergroten. Je hebt bij Laudius een ruime keuze aan cursussen en opleidingen die in aanmerking komen voor het STAP-budget en hierdoor GRATIS te volgen zijn!

Inschrijven voor een opleiding met STAP-budget bij Laudius kan nu al, aanmelden bij het UWV kan weer op 3 juli 2023, 10:00 uur via: www.stapuwv.nl

Stel, je wilt je kennis opkrikken of ontdekken wat je in je mars hebt. Misschien zit je op kantoor maar werk je diep in je hart liever met jongeren, bijvoorbeeld als jongerencoach? Wellicht wil je je omscholen naar een baan waarin je mensen in beweging brengt of inspireert, als leefstijlcoach of interieurstylist bijvoorbeeld. Wat je ambitie ook is, van leren word je altijd beter. Het STAP-budget kan jou helpen om je dromen te verwezenlijken. Wees er wel op tijd bij, want het aantal STAP-budgetten is beperkt! Op=op!

De overheid heeft het eenvoudig gemaakt: jij hoeft je alleen maar aan te melden bij het UWV met het STAP-aanmeldingsbewijs dat je van ons ontvangt als je inschrijft voor je opleiding. Het STAP-budget wordt toegekend voordat je start met je opleiding. Daarom hoef je niks voor te schieten: op het moment dat jouw aanvraag door het UWV wordt goedgekeurd dan wordt het STAP-budget direct aan ons overgemaakt. Wij zorgen er vervolgens voor dat jij met je opleiding kunt starten. Gemakkelijker kan niet!

Wat is het STAP-budget?

Wat is het STAP-budget?

STAP betekent ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. De overheid wil met het STAP-budget de drempel verlagen voor werkenden en werkzoekenden om een opleiding, training of cursus te volgen. Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten, die vanaf 1 januari 2022 is komen te vervallen. Met een afgeronde erkende opleiding, training of cursus zul je meer kansen hebben om een baan te vinden en/of te houden. De overheid vindt het namelijk belangrijk dat JIJ aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt. Daarom heeft ze besloten hiervoor jaarlijks ongeveer €200 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dit biedt ruimte voor ongeveer 200.000 tot 300.000 individuele STAP-budgetten.

Dit betekent dat er ook voor jou een overheidssubsidie van € 1.000,- klaarligt om een cursus of opleiding te volgen. Doe hier je voordeel mee!

Wie komt in aanmerking voor STAP-budget?

Wie komt in aanmerking voor STAP-budget?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld studiefinanciering, tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen, lerarenbeurs of andere publieke financiering van onderwijs.
 • Je voert het scholingstraject uit bij een erkende STAP-aanbieder (zoals Laudius).
 • Je hebt in het betreffende jaar nog geen STAP-budget toegekend gekregen.
 • De door jou gekozen opleiding is arbeidsmarktrelevant.
 • Jouw cursus of opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor STAP-budget?

Welke opleidingen komen in aanmerking voor STAP-budget?

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft bepaald dat alleen opleidingen gericht op het versterken van de arbeidsmarktpositie gefinancierd kunnen worden met het STAP-budget. Duurzame inzetbaarheid is hierbij het sleutelwoord.

Opleidingen gericht op het vergroten van het leervermogen, basisvaardigheden, algemene inzetbaarheid en beroepsspecifieke vaardigheden vallen binnen dit kader. Verder dient er door de opleider begeleiding te worden aangeboden bij de scholing en dient de opleider een bewijs van deelname te kunnen leveren.

In dit overzicht met STAP-opleidingen zie je welke opleidingen van Laudius zijn opgenomen in het officiële scholingsregister van DUO en het UWV. Uiteraard kun je met de zoekfunctie bovenaan deze pagina ook zoeken naar de opleiding die je wil volgen. Als een cursus of opleiding in aanmerking komt voor STAP-budget, dan zie je dat aan het gele "GRATIS met STAP-budget"-label of het “STAP-budget mogelijk”- label naast de cursusnaam, bovenaan de cursuspagina.

Waar en wanneer kun je STAP-budget aanvragen?

Waar en wanneer kun je STAP-budget aanvragen?

Je kunt jouw STAP-budget aanvragen op maandag 3 juli 2023, 10:00 uur bij het UWV: www.stapuwv.nl.

Je kunt het STAP-budget per persoon maximaal 1 keer per kalenderjaar, voor 1 opleiding, aanvragen tot een maximum van € 1.000,-.

De meeste opleidingen van Laudius kosten minder dan € 1.000,- Dit betekent dat je jouw opleiding GRATIS kunt volgen als het UWV je aanvraag goedkeurt. Slechts enkele opleidingen kosten meer dan € 1.000.- In dat geval dien je het bedrag boven de € 1.000,- zelf te betalen (of jouw werkgever).

Vanaf wanneer kun je voorinschrijven en jouw STAP-aanmeldingsbewijs bij Laudius aanvragen?

 • Je kunt je nu al inschrijven voor een opleiding bij Laudius. Je ontvangt dan van ons je STAP-aanmeldingsbewijs.
 • Met dit STAP-aanmeldingsbewijs kun je dan op 3 juli 2023 STAP-budget aanvragen bij het UWV.

Zo weet je zeker dat je jouw verplichte STAP-aanmeldingsbewijs op tijd in je bezit hebt en op 3 juli klaar bent om jouw STAP-budget aan te vragen. Wees er op tijd bij, want op = op!

Het STAP-budget is verdeeld in 6 tijdvakken

Het jaarlijkse STAP-budget is verdeeld over 6 aanvraagtijdvakken. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het volledige budget meteen aan het begin van het jaar wordt uitgegeven. Het UWV heeft ongeveer 4 weken nodig om jouw aanvraag te beoordelen. Als het UWV minder tijd nodig heeft om je aanvraag af te handelen, dan kun je uiteraard meteen starten met je opleiding. Je mag maximaal 3 maanden na afloop van een aanvraagtijdvak starten met je opleiding.

Voor 2023 gelden de volgende aanvraagrondes:

 • 2 januari 2023 t/m 27 februari 2023 (Overheidsbesluit 12-12-2022: deze ronde vervalt)
 • 17 maart 2023 t/m 30 april 2023 (Het budget voor deze ronde is op)
 • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023 (Het budget voor deze ronde is op)
 • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
 • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
 • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Wordt je aanvraag afgewezen of is het budget op in het tijdvak waarin je jouw STAP-budget aanvraagt? Dan zit je nergens aan vast. Je inschrijving bij Laudius wordt pas definitief als je aanvraag door het UWV wordt goedgekeurd.

Je kunt in een volgend tijdvak een nieuwe aanvraag indienen bij het UWV. Let op! Hiervoor dien je dan opnieuw in te schrijven bij Laudius en een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs aan te vragen

Hoe kun je jouw STAP-budget aanvragen?

Hoe kun je jouw STAP-budget aanvragen?

Aan de hand van onderstaande stappen is het heel eenvoudig om jouw STAP-budget aan te vragen. Na afronding van elke stap ontvang je van ons een instructie voor de volgende stap die je moet zetten om je aanvraag te voltooien.

En kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op met onze studieadviseurs. Zij zitten klaar om jou te helpen bij het indienen van je STAP-aanvraag en het beantwoorden van eventuele vragen.
 

In 5 stappen naar een opleiding met STAP-budget:

STAP 1: Kies jouw STAP-opleiding.  
De opleidingen in dit overzicht komen in aanmerking voor STAP-budget. Kies hieruit jouw opleiding of gebruik de zoekfunctie bovenaan de pagina om jouw opleiding te vinden. Op de pagina van de door jou uitgekozen opleiding vind je een uitgebreide beschrijving van de aanmeldprocedure onder het tabje "Uitleg STAP-budget".

STAP 2: Schrijf je in en ontvang jouw STAP-aanmeldingsbewijs
Je  kunt nu al een voorinschrijving bij Laudius doen. Vervolgens ontvang je van ons, binnen een half uur, per e-mail jouw STAP-aanmeldingsbewijs. Dit aanmeldingsbewijs is essentieel en heb je nodig om jouw STAP-budget bij het UWV aan te vragen.

STAP 3: Dien je aanvraag voor STAP-budget in bij het UWV
Zorg dat je DigiD is geactiveerd en zorg dat je deze bij de hand hebt. Log met je DigiD in op het STAP-portaal van het UWV (www.stapuwv.nl) en dien je aanvraag in.

Dit is mogelijk op maandag 3 juli om 10:00 uur.

Zorg dat je voor deze datum jouw STAP-aanmeldingsbewijs bij ons hebt aangevraagd zodat je je aanvraag zo snel mogelijk bij het UWV kunt indienen. Zoals eerder geschreven wordt er met aanvraagtijdvakken gewerkt en is het budget beperkt. Op = op! Let op: bij drukte kan er een wachtrij zijn om STAP-budget aan te vragen. Sluit je browser of tabblad niet. Anders ben je jouw plek in de wachtrij kwijt en moet je opnieuw beginnen.

Neem deze  handleiding van tevoren aandachtig door en houd deze erbij voor het geval je er niet uitkomt.

STAP 4: Het UWV gaat jouw aanvraag beoordelen
Vervolgens ontvang je binnen 4 weken een bericht van het UWV of jouw aanvraag is goedgekeurd.

STAP 5: Je kunt starten met je opleiding!
Als je aanvraag door het UWV wordt goedgekeurd ontvangt ook Laudius een bericht van het UWV. Vervolgens sturen we je alle cursusmaterialen toe en ontvang je per e-mail een login voor onze Online Campus. Je inschrijving is nu definitief en je kunt starten met je opleiding! We wensen je veel plezier en succes met het volgen van je cursus of opleiding!
 

Wat gebeurt er als je het STAP-budget niet krijgt toegekend?

Het is uiteraard heel jammer als je het STAP-budget in de betreffende aanvraagronde niet krijgt toegewezen. Gelukkig mag je het in een volgend aanvraagtijdvak opnieuw proberen! Het is dan wel belangrijk dat je opnieuw inschrijft bij Laudius en een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs aanvraagt voor de opleiding die je wil gaan volgen. Als je aanvraag wordt afgekeurd door het UWV, dan ben je uiteraard niet verplicht om de opleiding (betaald) te gaan volgen. Wil je dat wel? Dan kun je opnieuw inschrijven en aangeven dat je geen gebruik wil maken van het STAP-budget.

Handleiding: STAP-budget aanvragen bij UWV

Handleiding: STAP-budget aanvragen bij UWV

Belangrijk! Ga op 3 juli 2023 ruim vóór 10.00 uur naar www.stapuwv.nl en zorg dat je van tevoren deze handleiding hebt bekeken.

Klik vervolgens op de blauwe button met "Aanvragen STAP-budget". Je komt dan in een wachtruimte en wordt dan om 10.00 uur automatisch aan de wachtrij toegevoegd. Wanneer je pas om 10.00 uur klikt op "Aanvragen STAP-budget", bestaat er een kans dat het STAP-budget al vergeven is voordat je aan de beurt bent. We raden je dus aan om ruim voor 10.00 uur naar www.stapuwv.nl te gaan en je browser niet meer te verversen nadat je in de wachtruimte bent aanbeland

Verder is het volgende nog van belang:

-> Zorg ervoor dat je jouw DigiD bij de hand hebt
-> Zet het STAP-aanmeldingsbewijs (van de opleiding die je wil gaan volgen) klaar op een plek waar je het gemakkelijk terugvindt
-> Zorg dat je jouw studentnummer bij de hand hebt (dit vind je bovenaan op je STAP-aanmeldingsbewijs)
-> Neem deze  handleiding van tevoren aandachtig door en houd deze erbij voor het geval je er niet uitkomt

Heb je nog vragen of kom je er niet uit? We zitten voor je klaar! Bel 088-93 93 900

Veelgestelde vragen (FAQ) en hulp bij je aanvraag

Veelgestelde vragen (FAQ) en hulp bij je aanvraag

Heb je de bovenstaande informatie doorgelezen en heb je toch nog een vraag? Kijk dan ook nog even bij de veelgestelde vragen (FAQ).

Vind je niet wat je zoekt, heb je behoefte aan een persoonlijk studieadvies of heb je hulp nodig bij het aanvragen van je STAP-budget? Neem dan gerust contact op met onze studieadviseurs. Zij zitten klaar om jou te helpen. Bel gerust: 088-93 93 900 of stuur een e-mail naar info(at)laudius.nl

Ter ondersteuning ontvang je van ons op verschillende momenten per e-mail een instructie voor de volgende stap die je dient te zetten om je aanvraag te voltooien.

Veel succes met je aanvraag!