STAP-budget subsidieregeling

STAP-budget

Weet je dat er vanaf 1 maart € 1000,- opleidingstegoed voor je klaarligt om te investeren in jouw kennis, vaardigheden en toekomst? Dit STAP-budget is een cadeautje van de overheid, bedoeld om je arbeidsmarktkansen te vergroten. Je hebt bij Laudius een ruime keuze aan cursussen en opleidingen die in aanmerking komen voor het STAP-budget en hierdoor in de meeste gevallen GRATIS te volgen zijn!

Stel, je wilt je kennis opkrikken en ontdekken wat je in je mars hebt. Of je zit op kantoor maar werkt diep in je hart liever met jongeren, bijvoorbeeld als jongerencoach. Misschien wil je je omscholen voor een baan waarin je mensen op weg helpt, als leefstijlcoach of interieurstylist bijvoorbeeld. Wat je ambitie ook is, van leren word je altijd beter. Het STAP-budget kan jou helpen om je dromen waar te maken!

Meer kansen op de arbeidsmarkt door een opleiding of cursus

STAP betekent ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. De overheid wil met het STAP-budget de drempel verlagen voor werkenden en werkzoekenden om een opleiding, training of cursus te volgen. Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten, die vanaf 1 januari 2022 is komen te vervallen. Met een afgeronde erkende opleiding, training of cursus zul je meer kansen hebben om een baan te vinden en/of te houden. De overheid vindt het namelijk belangrijk dat je als persoon aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt. Daarom heeft zij besloten hiervoor jaarlijks ongeveer €200 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dit biedt ruimte voor ongeveer 200.000 tot 300.000 toekenningen.

Laudius en het STAP budget

Een opleiding wordt pas in het STAP-scholingsregister geregistreerd als de opleider is opgenomen in het register. Laudius beschikt over het NRTO-keurmerk en voldoet hiermee aan de strenge kwaliteitseisen die de Rijksoverheid, DUO en het UWV aan de deelnemende opleiders stelt.

Wie komt in aanmerking voor STAP-budget?

Wie komt in aanmerking voor STAP-budget?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
  • Je ontvang op het moment van de aanvraag geen andere tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld studiefinanciering, tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen, lerarenbeurs of andere publieke financiering van onderwijs.
  • Je voert het scholingstraject uit bij een erkende STAP-aanbieder.
  • Je hebt in het betreffende jaar nog geen STAP-budget toegekend gekregen.
  • De door jou gekozen opleiding is arbeidsmarktrelevant.
  • Jouw cursus of opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor STAP-budget?

Welke opleidingen komen in aanmerking voor STAP-budget?

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bepaald dat alleen opleidingen gericht op het versterken van de arbeidsmarktpositie gefinancierd kunnen worden door het STAP-budget. Duurzame inzetbaarheid is hierbij het sleutelwoord.

Opleidingen gericht op het vergroten van het leervermogen, basisvaardigheden, algemene inzetbaarheid en beroepsspecifieke vaardigheden vallen binnen dit kader. Verder dient er door de opleider begeleiding te worden aangeboden bij de scholing en dient de opleider een bewijs van deelname te kunnen leveren.

In dit overzicht met STAP-opleidingen zie je welke opleidingen van Laudius zijn opgenomen in het officiële scholingsregister van DUO en het UWV. Uiteraard kun je met de zoekfunctie bovenaan deze pagina ook zoeken naar de opleiding die je wil volgen. Als een cursus of opleiding in aanmerking komt voor STAP-budget, dan zie je dat aan het gele “STAP-budget mogelijk”- label naast de cursusnaam, bovenaan de cursuspagina.

Wij helpen je graag met jouw aanvraag

Wij helpen je graag met jouw aanvraag

STAP-budget aanvragen bij UWV

Zoals eerder aangegeven in dit artikel kun je vanaf 1 maart 2022 een aanvraag indienen voor het STAP-budget. De uitvoering hiervan vindt plaats door het UWV. Je kunt dit budget maximaal 1 keer per jaar aanvragen. Voordat je aan de slag kunt gaan met een opleiding, training of cursus moet deze eerst worden goedgekeurd door het UWV en DUO. Laudius biedt jou vanaf maart 2022 de mogelijkheid om gebruik te maken van het STAP-budget. Je kunt dit budget gebruiken voor het volgen van één van onze beroepsopleidingen of taalcursussenopdeze pagina. De overheid biedt met dit initiatief een enorme kans voor mensen die graag een volgende of nieuwe stap in hun carrière willen maken.