- Home
- A-Z Cursussen
- Basisopleiding Verzorgende IG
Basisopleiding Verzorgende IG
Tijdelijk 36% Back to School KORTING: gebruik actiecode 36back
Een eerste stap naar het dankbare en veelzijdige beroep van Verzorgende IG
Bewoners van een verzorgingshuis, mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking, thuiswonende ouderen of vrouwen die net bevallen zijn:al deze groepen hebben professionele ondersteuning nodig op het gebied van persoonlijke verzorging en huishoudelijke taken. Vooral nu de vraag naar zorgprofessionals groter is dan ooit, staat ook het vak van Verzorgende Individuele Gezondheidszorg – kortweg Verzorgende IG – volop in de belangstelling. De Basisopleiding Verzorgende IG bereidt jou voor op dit veelzijdige beroep. Investeer in je toekomst en ontdek een nieuw professioneel pad met deze zeer complete thuisstudie.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Een eerste stap naar het dankbare en veelzijdige beroep van Verzorgende IG
Bewoners van een verzorgingshuis, mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking, thuiswonende ouderen of vrouwen die net bevallen zijn:al deze groepen hebben professionele ondersteuning nodig op het gebied van persoonlijke verzorging en huishoudelijke taken. Vooral nu de vraag naar zorgprofessionals groter is dan ooit, staat ook het vak van Verzorgende Individuele Gezondheidszorg – kortweg Verzorgende IG – volop in de belangstelling. De Basisopleiding Verzorgende IG bereidt jou voor op dit veelzijdige beroep. Investeer in je toekomst en ontdek een nieuw professioneel pad met deze zeer complete thuisstudie.
Over de Basisopleiding Verzorgende IG
Over de Basisopleiding Verzorgende IG
Wil jij anderen helpen en heb je een hart voor de zorg? Droom je ervan om te werken in de ouderenzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg of kraamzorg? Dan is een loopbaan als Verzorgende IG misschien wel iets voor jou!De basiscursus Verzorgende IG geeft je alvast een kijkje in de keuken. Daarbij komen allerlei vragen aan bod, zoals: hoe stel ik een zorgplan op? Hoe kan ik de gezondheid van een cliënt bevorderen? Welke adviezen kan ik geven over een gezonde levensstijl, veiligheid of medische hulpmiddelen? Ook leer je hoe de gezondheidszorg in Nederland in grote lijnen is georganiseerd en worden je communicatieve vaardigheden aangescherpt. Want het je goed kunnen inleven in de belevingswereld van een cliënt is van wezenlijk belang om dit verantwoordelijke beroep te kunnen uitoefenen.
Overweeg je om Verzorgende IG te worden maar wil je eerst uitgebreid kennismaken met het vakgebied? Ben je al werkzaam in de zorg en wil je je verder ontwikkelen of je kennis opfrissen? Of heb je behoefte aan een grondige voorbereiding op een MBO-opleiding tot Verzorgende IG? Dan is deze veelzijdige Basisopleiding Verzorgende IG precies wat je zoekt.
Wat kun je met de Basisopleiding Verzorgende IG
In de Basisopleiding Verzorgende IG ontdek je in welke verschillende werkvelden je aan de slag kunt. Zoals bijvoorbeeld in een ziekenhuis, de thuiszorg, de psychiatrie, kraamzorg, gehandicaptenzorg of in een verpleeghuis. De taken die je als verzorgende uitvoert zijn zeer gevarieerd. Je bied bijvoorbeeld hulp bij het aankleden, begeleidt een cliënt met dementie, of je adviseert een net bevallen vrouw hoeveel voeding en vocht diegene het beste tot zich kan nemen.
Hoe dan ook, Als verzorgende IG ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je cliënten. Je ondersteunt hen bij het bevorderen van de gezondheid en het voorkomen van gezondheidsschade. Hiervoor is niet alleen het vermogen nodig om zelfstandig problemen op te lossen, maar ook de vaardigheid om effectief samen te werken. Als verzorgende IG overleg je immers ook geregeld met collega’s over de te nemen stappen.
Leer een zorgplan opstellen
Stel, je cliënt ervaart een probleem op het gebied van verpleging en verzorging. In de Basisopleiding Verzorgende IG leer je welke stappen je dan moet nemen om een zorgplan op te stellen.
Maak je de rol van gezondheidsbevorderaar eigen
Als verzorgende IG ben je continu bezig met het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden van mensen. Daarvoor is het belangrijk dat je gericht advies kunt geven over onder meer een gezonde levensstijl en het verantwoord gebruik van hulpmiddelen.
Communiceer op maat
Om cliënten optimaal te kunnen helpen, is het belangrijk om met hen ‘op maat’ te communiceren. Dat betekent dat je je goed moet kunnen inleven in hun belevingswereld en dat je taalgebruik begrijpelijk is. Ook dit aspect komt in deze opleiding aan de orde.
Verdiep je in de Nederlandse gezondheidszorg
In deze Basisopleiding Verzorgende IG wordt uitgelegd hoe de gezondheidszorg in Nederland in elkaar zit. Ook de financiering van de gezondheidszorg en de diverse wetten komen aan bod.
Inhoud
Inhoud - Basisopleiding Verzorgende IG
De Basisopleiding Verzorgende IG geeft je een theoretische helicopterview op het vak als verzorgende. In vijf modules maak je kennis met het beroep van verzorgende en de persoonlijke basiszorg die je aan een zorgvrager biedt. Je leert alles over het opstellen en aanpassen van een zorgplan voor een zorgvrager. Hoe begeleid je een zorgvrager en hoe geef je advies en instructies aan een zorgvrager? Hoe kun je de gezondheid van een zorgvrager bevorderen? Hoe voorkom je gezondheidsschade? Ook de communicatieve vaardigheden komen aan bod. Alleen de theorie over het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen wordt niet uitgediept in deze opleiding.
Module 1 – Het beroep
In deze module staan we stil bij het beroep van een verzorgende IG (of VIG). Je krijgt informatie over het beroepsprofiel van verzorgende, zodat je weet welke rollen een verzorgende vervult. De zeven CanMEDS-rollen worden behandeld.
Als verzorgende ben je werkzaam in de verschillende branches van de verpleging en verzorging. Zoals bijvoorbeeld het ziekenhuis, de thuiszorg, de psychiatrie, kraamzorg, gehandicaptenzorg of het verpleeghuis. Er wordt uitgelegd hoe de gezondheidszorg in Nederland georganiseerd en ingedeeld is. De financiering van de gezondheidszorg en verschillende wetten komen eveneens aan de orde.
Behalve dat je werkzaam bent in verschillende zorgsectoren, is de doelgroep waaraan je zorg verleent ook heel divers. Je komt met allerlei verschillende soorten problematiek in aanraking. De zorg, ondersteuning en begeleiding die je als verzorgende biedt, is gericht op de wensen van de zorgvrager. Het gaat om preventie (voorkomen dat de zorgvrager ziek wordt), herstel, behoud of het bevorderen van het zelfmanagement. Je vervult een actieve rol in het bevorderen van het zelfmanagement van een zorgvrager.
Module 2 – Persoonlijke basiszorg
De persoonlijke basiszorg die je als verzorgende IG (of VIG) verleent, komt aan de orde. Het is een omvangrijke module omdat de anatomie (bouw) en de fysiologie van het menselijk lichaam aan de orde komen. Door de behandeling van de anatomie en de fysiologie ontwikkel je namelijk een beter begrip over de persoonlijke basiszorg die je als verzorgende verleent. Anatomie heeft betrekking op de bouw van het menselijk lichaam. Zo bestaat bijvoorbeeld de anatomie van het spijsverteringsstelsel uit de mond, slokdarm, maag en darmen. Bij fysiologie staat de werking van het lichaam centraal. De fysiologie van het spijsverteringsstelsel heeft bijvoorbeeld te maken met de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten en het kneden en verder fijn maken van voedsel.
Het stelsel van de vitale functies komt ook aan bod. Dit zijn het ademhalingsstelsel en het hart- en de bloedvaten. In verband met de hygiënische verzorging worden de bouw, werking en functie van huid, nagels, gebit en haren behandeld.
Het hygiënisch werken, maar ook het veilig en ergonomisch verantwoord werken zijn belangrijke aandachtpunten bij het bieden van basiszorg. Je krijgt aandachtspunten aangereikt over de hygiënische, veilige en ergonomische verzorging van zorgvragers. Nadat de bouw, werking en functie van een stelsel is uitgelegd, krijg je informatie over de hulp die je als verzorgende biedt. Bijvoorbeeld na de uitleg van het spijsverteringsstelsel, wordt ingegaan op jouw rol bij de opname van voeding en vocht, maar ook het uitscheiden hiervan. Na bijvoorbeeld het bewegingsstelsel wordt ingegaan op welke hulp jij als verzorgende biedt bij mobiliteitsproblemen. Daarna lees je informatie over de vitale functies. De rol van het slaap-waakritme komt aan de orde, maar ook de te ondernemen stappen wanneer je eerstehulp moet bieden. De module sluit af met de hulp die je als verzorgende kan bieden bij palliatieve terminale zorg.
Module 3 – Het zorgplan
Allereerst krijg je uitleg over de verschillende visies op zorg. Dit geeft je achtergronden over hoe je een zorgvrager kunt benaderen en een zorgplan kunt opstellen. Daarna krijg je informatie over het methodisch en cyclisch proces. Wat is methodisch werken? En hoe doe je dat? De verschillende fasen van het zorgproces worden behandeld. En de relatie tussen methodische werken en het zorgproces wordt uitgelegd. Je krijgt vervolgens uitleg over klinisch redeneren. Dit is een vaardigheid die je in staat stelt om kritisch te zijn. Het helpt je bij het goed opstellen van een zorgplan. Er wordt gekeken naar de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor klinisch redeneren.
Je leert in deze module hoe je een zorgplan opstelt. Je krijgt hiervoor een theoretische basis. Het gaat hierbij om een eenvoudig zorgplan. De zorgvrager ervaart een probleem op het gebied van verpleging en verzorging. Je volgt de stappen om een zorgplan op te stellen. Je formuleert verschillende zorgdoelen. Hiervoor gebruik je de SMART- of RUMBA-methode. Bij de zorgdoelen kies je verschillende activiteiten en je maakt een tijdsplanning. Na afloop evalueer je de gegeven zorg.
In de zorgverlening kun je geconfronteerd worden met verschillende dilemma’s. Bij het opstellen van het zorgplan en de uitvoering van zorg kun je immers tegen verschillende situaties aanlopen die je vervelend vindt. Je vraagt je dan af of hoe je het beste kunt handelen. Of moet je juist helemaal niet handelen? Welke handelingen leg je in het zorgplan vast? Je beweegt je dan op het terrein van de ethiek. Waarden en normen komen aan de orde.
Module 4 - Begeleiden
In deze module lees je over de onderwerpen communicatie en het begeleiden van zorgvragers. In de rol als communicator kijk je welke informatie de zorgvrager nodig heeft. Je communiceert ‘op maat’. Dat betekent dat je aansluit bij de verwachtingen en behoeften van de zorgvrager en je taalgebruik begrijpelijk is. Je communiceert op een respectvolle en professionele wijze. Je beschikt over inlevingsvermogen en bent je bewust van de impact van jouw verbale en non-verbale communicatie. Technologische middelen maken het mogelijk om op afstand te communiceren met zorgvragers.
Je krijgt uitleg over verschillende ondersteunings- en begeleidingsmethodieken. Omdat een zorgvrager over het algemeen omringd wordt door buren, familie of vrienden, krijg je ook inzicht in het functioneren van een sociaal netwerk rondom de zorgvrager. Hoe begeleid je het sociale netwerk van de zorgvrager? Hoe begeleid je een zorgvrager zodat je zijn zelfredzaamheid en zelfmanagement bevordert? Hoe zorg je ervoor dat de zorgvrager zelfregie ervaart? En soms verloopt de begeleiding niet zoals je zelf zou willen. Er ontstaat een conflict of er doet zich een crisissituatie voor. Omdat dit impact heeft op jouw manier van begeleiden, wordt aandacht besteed aan hoe je hiermee om kunt gaan.
Om een zorgvrager goed te kunnen begeleiden, is het heel belangrijk om goed en effectief te communiceren. Communiceren is één van de belangrijkste vaardigheden. Het hele zorgproces staat of valt met communiceren. Het is een lastige vaardigheid waarbij veel komt kijken. In deze module krijg je allereerst uitleg over de verschillende basiscommunicatietechnieken die er zijn. Je krijgt uitleg over professionele mondelinge communicatie en onderzoekt welke invloed jouw communicatiestijl op de zorgvrager en zijn netwerk heeft. Je leert meer over hoe de communicatie in een team verloopt. Er zijn verschillende communicatiemodellen die je kunt toepassen. Al deze technieken en modellen leren je om goed en effectief te communiceren in jouw werksituatie als verzorgende. Hierdoor kun je op een juiste manier een intakegesprek of evaluatiegesprek met een zorgvrager voeren.
Module 5 - Preventie
Deze laatste module staat vooral in het teken van de rol als gezondheidsbevorderaar. In de rol als gezondheidsbevorderaar ben je bezig met bevorderen van de gezondheid en het welbevinden van mensen. Je adviseert over levensstijl. Je wil hiermee ziekte voorkomen en het zelfmanagement van de zorgvrager ondersteunen. Je geeft voorlichting, advies en instructie over gezond gedrag of over bijvoorbeeld het gebruik van hulpmiddelen.
Je krijgt in deze module allereerst uitleg over de verschillende begrippen als gezondheid en empowerment. De relatie tussen empowerment en zelfmanagement, zelfredzaamheid en zelfregie wordt uitgelegd. Met gezondheidsbevordering wil je de gezondheid van de zorgvrager verbeteren. Je wil de zorgvraag terugdringen. Ben je bezig met preventie, dan wil je voorkomen dat er een zorgvraag ontstaat. Gezondheidsbevordering en preventie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De communicatiemethoden die je daarbij inzet zijn voorlichting, advies en instructie. Het belang van voorlichting, advies en instructie komt aan de orde, maar ook hoe je voorlichting, advies en instructie toepast als een methodisch proces.
Ook preventie wordt verder uitgediept. Welke verschillende soorten van preventie zijn er en hoe houd je zorgvragers preventief gezond? Als verzorgende is het daarom ook van belang dat je gezondheidsrisico's kunt signaleren. Hoe zie je een verandering in de gezondheidstoestand van de zorgvrager? Hoe kun je problemen die gezondheidsschade kunnen veroorzaken, vroegtijdig herkennen en aanpakken? Risicosignalering doe je op methodische wijze. Je gebruikt de stappen van informatie verzamelen en diagnose, planning en uitvoering, evaluatie en bijstellen van je plan. En uiteindelijk gaat het er natuurlijk ook om hoe je de zorgvrager kunt helpen om nieuw gedrag aan te leren.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de Basisopleiding Verzorgende IG te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de Basisopleiding Verzorgende IG.
Studieduur
10 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de Basisopleiding Verzorgende IG met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
De zomervakanties zijn voorbij en de basis- en middelbare scholen hebben hun deuren weer geopend – het is "Back to School"-tijd. Tijd voor jezelf! Dit is hét perfecte moment om jezelf verder te ontwikkelen en met een thuisstudie te starten. Studeer lekker in je eigen tempo, waar en wanneer het jou uitkomt!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 10 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
Gratis downloaden!
36% KORTING op onderstaande prijzen: gebruik actiecode 36back