- Home
- A-Z Cursussen
- Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
NIEUW

Word Helpende Zorg en Welzijn....omdat je iets voor anderen wilt betekenen
In de zorg- en welzijnssector is er meer dan ooit vraag naar personeel. De Basisopleiding Helpende zorg en Welzijn is een uitstekende start voor een loopbaan in de deze sector. Deze opleiding bereidt je alvast grondig voor op dit boeiende beroep. Je verdiept je in allerlei aspecten van zorgverlening, huishoudelijke werkzaamheden en het begeleiden van activiteiten voor zorgvragers. Kortom, je leert wat er allemaal bij komt kijken om als Helpende zorg en welzijn het leven van anderen een stuk aangenamer te maken!





Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Word Helpende Zorg en Welzijn....omdat je iets voor anderen wilt betekenen
In de zorg- en welzijnssector is er meer dan ooit vraag naar personeel. De Basisopleiding Helpende zorg en Welzijn is een uitstekende start voor een loopbaan in de deze sector. Deze opleiding bereidt je alvast grondig voor op dit boeiende beroep. Je verdiept je in allerlei aspecten van zorgverlening, huishoudelijke werkzaamheden en het begeleiden van activiteiten voor zorgvragers. Kortom, je leert wat er allemaal bij komt kijken om als Helpende zorg en welzijn het leven van anderen een stuk aangenamer te maken!
Over de Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
Over de Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
Wil je graag iets voor anderen betekenen? Is mensen helpen en verzorgen je tweede natuur? Ben je iemand die een luisterend oor biedt, maar tegelijkertijd graag de handen uit de mouwen steekt door te helpen met het huishouden? Zit jij daarnaast ook boordevol ideeën voor leuke activiteiten voor bewoners van bijvoorbeeld een zorginstelling?
In dat geval is de Basisopleiding Helpende zorg en Welzijn een perfect opstapje naar een afwisselend en dankbaar zorgberoep! Naast basiskennis van het menselijk lichaam maken ook voedingsleer, voorraadbeheer en sociale vaardigheden onderdeel uit van deze opleiding. Als Helpende zorg en welzijn ben je immers een creatieve duizendpoot die werkt mét en voor mensen die van jou afhankelijk zijn.
Overweeg je om Helpende Zorg en Welzijn te worden maar wil je eerst uitgebreid kennismaken met het vakgebied? Ben je al werkzaam in de zorg en wil je je verder ontwikkelen of je kennis opfrissen? Of heb je behoefte aan een grondige voorbereiding op een MBO-opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn? Dan is deze veelzijdige Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn precies wat je zoekt.
Wat kun je met de Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn?
De Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn geeft je uitgebreid inzicht in welke kanten je allemaal op kunt als Helpende zorg en welzijn. Denk aan een baan in de thuiszorg, een ziekenhuis, een ouderencentrum of een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Stuk voor stuk organisaties waar alles draait om mensen die extra zorg en aandacht nodig hebben. Dat vraagt om op en top gemotiveerde zorgprofessionals die hulpvaardigheid en geduld hoog in het vaandel hebben staan. Geen eenvoudige opgave, maar als Helpende zorg en welzijn krijg je daar, elke dag opnieuw, wel veel dankbaarheid voor terug!
Krijg inzicht in het menselijk lichaam
Leer alles over de bouw van het menselijk lichaam, welke ziektebeelden er zijn en wat je als helpende kunt doen bij mensen die een bepaalde aandoening hebben.
Verdiep je in voedingsleer
Als helpende moet je uitgebreide basiskennis hebben van voeding. Eten lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat niet altijd. Leer wat de functie van eten is, welke voedingsstoffen belangrijk zijn en welke hygiëneregels je zoal in acht moet houden.
Leer planmatig werken
Als je in de zorg werkt, krijg je ook vaak te maken met allerlei protocollen, richtlijnen en procedures. Daarom is het onder meer belangrijk om kennis op te doen over de zogeheten PDCA-cyclus (Plan, Do, Check, Act) waarmee je bijvoorbeeld protocollen kunt aanpassen.
Geef de zorgvrager een thuisgevoel
De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar hoe je ruimtes voor een zorgvrager zo inricht dat diegene zich echt thuis voelt. Soms kunnen kleine aandachtspunten in de inrichting van bijvoorbeeld een woonruimte al een groot verschil maken.
Inhoud
Inhoud - Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
De Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn bestaat uit de volgende zeven modules:
Module 1 – Werken als professional
In deze eerste module wordt ingegaan op de plekken waar je als helpende aan de slag kunt. Dit zijn verschillende werkvelden, zoals een verzorgingshuis of in de thuiszorg. Ook leer je wat er wordt verstaan onder werken als professional. Wat is een beroepshouding? Hoe ontwikkel je die? Deze vragen worden toegelicht in deze module. Ook wordt aandacht besteed aan feedback en evaluatietechnieken, zodat jij kunt groeien in je beroep van helpende. Net als in andere sectoren komen in de zorg steeds meer conflicten voor. Aan het eind van deze eerste module krijg je uitleg over wat een conflict is en tips hoe je met conflicten kunt omgaan.
Module 2 – Zorgverlening en begeleiding
Als Helpende Zorg en Welzijn ben je een echte duizendpoot. In deze module wordt ingegaan op zorgverlening, huishoudelijke werkzaamheden en begeleiden van activiteiten. Allemaal werkzaamheden die bij een helpende horen. De theoretische kennis die je leert in module 2 wordt praktisch gemaakt door de vele filmpjes die je in deze module gaat bekijken.
Module 3 – Sociale vaardigheden
In module 3 maak je kennis met sociale vaardigheden. Misschien denk je dat je deze vaardigheden al hebt. Je vindt jezelf sociaal genoeg, hebt veel vrienden. Toch zal je er in deze module achterkomen dat sociale vaardigheden in je beroep toepassen iets anders is dan in je dagelijkse leven. Er zijn bepaalde normen en waarden die op jouw beroep van toepassing zijn. Daar moet je je aan houden. Een belangrijk onderdeel van sociale vaardigheden zijn de communicatieve vaardigheden, zoals gesprekstechnieken die je inzet bij verschillende doelgroepen zorgvragers, zodat je hen bijvoorbeeld gerust kan stellen of voorlichting kan geven. Aan het eind van de module leer je wat jouw bijdrage kan zijn in een zorgteam en welke manieren van leidinggeven er zijn.
Module 4 – Basiskennis van het menselijke lichaam
In module 4 van de Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn worden de belangrijkste aandoeningen waarmee je als helpende te maken krijgt besproken. Je krijgt anatomie, fysiologie en pathologie van deze aandoeningen. Anatomie gaat over de bouw van je lichaam. Fysiologie betekent hoe je lichaam werkt. De leer van de ziektebeelden heet pathologie. Je krijgt tips wat je als helpende kan doen bij zorgvragers die een bepaalde aandoening hebben.
Module 5 – Planning en administratie
Zonder planning kun je geen zorg verlenen. Je kunt niet in het wilde weg bij de zorgvrager binnenlopen en zonder plan iets gaan doen. In module 5 leer je wat de voordelen zijn van planmatig werken. Ook wordt aandacht besteed aan protocollen, richtlijnen en procedures in de zorg. Door het werken met bijvoorbeeld protocollen draag je bij aan kwaliteit van zorg. Protocollen, richtlijnen en procedures komen vaak voort uit wet- en regelgeving. Met de PDCA-cyclus (plan, do, check, act) kun je bijvoorbeeld protocollen aanpassen.
Module 6 - Voedingsleer
Als Helpende Zorg en Welzijn dien je uitgebreide basiskennis te hebben van voeding. Eten lijkt zo vanzelfsprekend maar is dat niet altijd. Je leert wat de functie van eten is en welke voedingsstoffen belangrijk zijn om gezond te blijven. Er worden een paar diëten toegelicht die zorgvragers kunnen hebben. Ook wordt de vochtbalans uitgelegd, waar mensen met nierproblemen vaak problemen mee hebben. Overal waar met voedsel wordt gewerkt is de hygiëne belangrijk. De HACCP is een kwaliteitswet voor bedrijven die met voeding werken.
Module 7 – Voorraadbeheer en inrichten van ruimtes
De laatste module van deze Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn gaat over voorraadbeheer en inrichten van ruimtes. Als Helpende Zorg en Welzijn heb je twee taken bij voorraadbeheer. Ten eerste controleer je de binnengekomen bestellingen op houdbaarheid en vervaldatum. Ten tweede ruim je de bestellingen volgens een bepaald systeem op. Iedereen houdt van een huis waar je je kan ontspannen, je jezelf kan zijn en je je op je gemak voelt. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de manier waarop je de ruimtes voor een zorgvrager zo inricht dat ook hij dit thuisgevoel ervaart. Soms kunnen heel kleine aandachtspunten al een verschil maken in de inrichting van ruimtes. Hoe mooi zou het zijn als je door het doorlopen van deze module een bijdrage kan leveren aan het thuisgevoel van de zorgvrager. Als de zorgvrager zich prettig, op zijn gemak, veilig en comfortabel voelt is aan de eerste trede van de behoeftenpiramide van Maslow voldaan.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn.
Studieduur
6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Onze reviews (1)
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal


Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie

De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma

Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Je krijgt het examen thuisgestuurd en kunt dit thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 6 maanden
Erg leerzaam