Leraar in de spotlights: Ton Boeijen
In de reeks ‘even voorstellen’ is het deze maand de beurt aan Ton Boeijen bij wie het docentenbloed rijkelijk door de aderen vloeit. Duizendpoot Ton draait zijn hand namelijk niet om bij het doceren in diverse kennisgebieden. Voor Laudius verzorgt hij verschillende uiteenlopende thuisstudies zoals kinderpsychologie, salesmanagement, life coach en nog vele meer. Naast zijn onderwijsactiviteiten is Ton actief als coach in persoonlijke effectiviteit en stressreductie. Verder bemiddelt hij als mediator vanuit zijn eigen praktijk in onder andere echtscheidingen, arbeidsconflicten en overige geschillen.
De sollicitatie van Ton was een schot in de roos, want er was meteen een klik tussen hem en Laudius.
“Ik ben inmiddels een jaar of zeven verbonden aan Laudius als docent. We delen de opvatting dat we iets willen betekenen voor een ander, iemand op weg helpen. Het didactische- en onderwijskundige werkveld heeft me altijd ontzettend geboeid. Dat is ook de reden waarom ik destijds heb gekozen voor de lerarenopleiding. Dat papiertje was voor mij echter geen eindstation. Ik ben me altijd blijven ontwikkelen en heb mijn kennis vergroot in allerlei vakgebieden. Voor Laudius hou ik me vooral bezig met diverse psychologische cursussen en managementopleidingen, waarvoor ik overigens eveneens een tweedegraads bevoegdheid heb.”
Het enthousiasme dat Ton in zijn cursussen steekt, krijgt hij ook terug van zijn studenten in de vorm van positieve tevredenheidsreviews over hun docent.
“Ik vind het super interessant en leuk om les te geven. Fijn als dat ook zo wordt ervaren door de cursisten. Het motiveert mezelf ook wanneer ik leerlingen begeleid in hun ontwikkeling. Daarbij vind ik het belangrijk om snel en uitgebreid op vragen te antwoorden. Dat mag een cursist ook verwachten als hij aan een thuisstudie begint, vind ik. De studenten reageren daar altijd heel positief op. En vaak geef ik ook advies voor een vervolgstudie, waarbij ik goed kijk naar wat er bij de persoon past en hoe gemotiveerd iemand is.”
Ton is als docent betrokken bij een aantal opleidingen waarbij studenten de mogelijkheid hebben om een eigen onderneming op te richten.
“Vaak blijkt dat cursisten tijdens het volgen van zo’n thuisstudie al een klantenbestand weten op te bouwen en een eigen website ontwikkelen. Dus dat ze voortvarend hun kennis in actie omzetten. Het blijft mooi en bijzonder dat ik hier dan een bijdrage aan heb kunnen en mogen leveren.”
Maar niet alleen bij het opstarten van een eigen bedrijf, ook tijdens de coronaperikelen vonden velen ‘steun’ bij Ton.
“Het interessante aan mijn vak is dat ik mensen écht mag helpen. Zo kampten rond de uitbraak van corona veel mensen met stress. De theorie uit mijn stresscursus bood handvatten om beter om te kunnen gaan met alle veranderingen en beperkingen waar we plotseling aan blootgesteld werden. Maar ook de cursus Kinderpsychologie nam een vlucht. Ga er maar aanstaan als ouders. Maandenlang thuiswerken en er ondertussen ook nog voor de kinderen zijn. Probeer het dan maar eens gezellig te houden thuis. Veel ouders worstelden met deze tweedeling en vooral druk op hun gezin. Maar sowieso zou een cursus voor aanstaande ouders een goed idee zijn. Kinderen opvoeden is namelijk niet niks!”
Naast zijn onderwijsactiviteiten deelt hij zijn kennis en ervaring ook graag op andere manieren.
“Klopt! Ik geef onder andere ook trainingen aan mensen die bij het ministerie willen lesgeven. Als mediator werk ik zowel voor de overheid als voor klanten via mijn eigen praktijk. Hier bied ik overigens ook maatwerktrajecten aan. Lijkt misschien allemaal een beetje druk, maar ik volg een hele strakke planning. Zo kijk ik het huiswerk bijvoorbeeld elke dag op vaste momenten na. Op deze manier kan ik al mijn werkzaamheden goed combineren en uitvoeren.”
Tot slot heeft Ton nog een tip voor mensen die een eigen praktijk willen beginnen.
“Visualeer voor jezelf eerst een helder doel. Als je iets echt wilt, moet je er gewoon vol voor gaan. Heel belangrijk hierin is: laat je niet afleiden, calculeer tegenslagen in, maar zet vooral door. En vergeet niet om je omgeving om hulp te vragen, want je hoeft het niet alleen te doen.”