Leer om te ontspannen

Een gezonde dosis stress op z’n tijd kan weinig kwaad en is soms zelfs gewenst. Het verhoogt namelijk de concentratie en zet aan tot actie. Bijvoorbeeld wanneer je je schrap moet zetten voor je rijexamen of op vrijdagmiddag op je werk nog per se dat belangrijke verslag wil afmaken. Maar te veel of te langdurige stress is juist weer schadelijk voor lichaam en geest. Gelukkig kun je met betrekkelijk eenvoudige ontspanningsoefeningen je stresslevel weer snel verminderen.
 

Ontspanningsoefeningen bij stress

Drukte op het werk, een grote verbouwing thuis, te laat op je afspraak vanwege een file of ruzie met de buurman: we hebben allemaal weleens last van ongezonde stress. Maar door het aanleren van een aantal gezonde gewoontes kun je je stresspieken onder controle krijgen. Het klinkt als een open deur, maar dagelijks een kwartiertje quality time voor jezelf nemen doet al wonderen. Gewoon een kwartiertje voor iets waaraan je echt plezier beleeft, bij voorkeur samen met familie of vrienden. Speel bijvoorbeeld actief met de kinderen, maar ook een huisdier kan hierbij een belangrijke rol spelen. Knuffel en lach zoveel mogelijk, dat verlaagt de bloeddruk en vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol.
 

Mediteer met een bodyscan

Een andere ideale oefening om ‘uit je hoofd te komen’ en te ontspannen is de zogeheten bodyscan. Deze oefening is een vorm van meditatie en maakt je bewust van spanningen in je lichaam en zorgt ervoor dat je deze beter kunt loslaten. Het duurt maar een paar minuten en het brengt je lichaam en geest tot rust. Mooi meegenomen: ook wanneer je de slaap niet goed kunt vatten, is dit een goede techniek om in te dutten!
 

Concentreer je op een bewuste ademhaling

Wil je je stressniveau zo snel mogelijk verminderen? Probeer dan eens bewust een buikademhaling toe te passen. Terwijl je comfortabel zit of ligt, adem je hierbij langzaam en rustig in door je neus. Vervolgens adem je heel langzaam uit door je mond. Je zult merken dat door deze ademhalingsoefening je hartritme zienderogen vertraagt en de innerlijke rust weer bezit van je neemt.
 

Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging is een van de eenvoudigste manieren om stress te verminderen. Het maakt niet uit of je heel fanatiek gaat sporten of elke dag een ommetje maakt met de hond: elke vorm van bewegen zorgt ervoor dat je brein bepaalde gelukshormonen – zoals dopamine en endorfine – aanmaakt waardoor je je minder gestrest gaat voelen. Bovendien helpt lichamelijke ontspanning ervoor om je gedachten tot rust te laten komen.
 

Leef in het moment

Velen van ons zitten met hun gedachten constant in het verleden of maken zich zorgen over de toekomst. En dat terwijl het ‘nu-moment’ het enige is dat er altijd is. Door in het moment te leven, glijdt alle stress als het ware van je af. Voel bijvoorbeeld hoe de zon op je wangen schijnt of de wind door je haren blaast terwijl je buiten aan het wandelen bent. Of geniet volop van de blije blik in de ogen van je kinderen als zij aan het spelen zijn. Of luister eens heel bewust naar het fluiten van de vogels in je tuin. En je zult zien dat de gebruikelijke stroom van gedachten in je hoofd onmiddellijk tot stilstand komt.
 

Luister naar ontspannende muziek

Na een drukke werkweek of anderszins hectische periode weer even tot je positieven komen? Uit onderzoek blijkt dat kalmerende geluiden – zoals het ruisen van de zee, een kabbelend beekje of zachte muziek – een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand.  Ontspannende muziek verlaagt niet alleen je hartslag en bloeddruk, maar vermindert ook angstgevoelens.
 

Word een expert in ontspanning

In de huidige stressvolle maatschappij is de zoektocht naar ontspanning dermate belangrijk geworden, dat velen er ook hun werk of hobby van maken. Zo kun je bij Laudius tal van opleidingen volgen die gericht zijn op stressvermindering. Wil jij ook een expert in ontspanning worden en jezelf én anderen helpen om méér relaxt door het leven te gaan? Volg dan een van de volgende opleidingen: Ademcoach, Mindfulness, Mindfulness coach, Stress- en burnout coach, Angst- en stressbeheersing, Massage, Wellness, Slaapcoach, EFT (Emotional Freedom Techniques) en Yogadocent. Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor al deze opleidingen met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de opleiding bij je past en loop je geen enkel risico. Als dat geen ontspannen gevoel geeft!