Inhoud - Opleiding slaapcoach
Slaap is de laatste decennia verwaarloosd. Bang om iets te missen, werd er vooral ingeleverd op nachtelijke uren, terwijl lichaam en geest nu eenmaal voldoende slaap nodig hebben om te herstellen en te verwerken. Dit om goed en gezond te kunnen blijven functioneren. Als slaapcoach kun jij hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Wie de negen modules van de opleiding Slaapcoach succesvol doorloopt en afrondt, kan de juiste slaapbegeleiding bieden.
Module 1 – De fysiologie van slaap
De eerste module van de opleiding slaapcoach zoomt in op slaap in het algemeen. Wat gebeurt er in je hersenen als je slaapt? Hoe weet het lichaam wanneer het moet gaan slapen? Waarom willen pubers nooit op tijd naar bed? Deze en nog meer vragen worden in deze module beantwoord.
De volgende module richt zich op dromen. Waarom dromen we? Hoe komt het dat dromen vaak zo onlogisch zijn? Hebben dromen iets te betekenen?
Module 3 – De risico’s van slaaptekort
Wie de gezonde slaap goed begrijpt, snapt ook wat er gebeurt als iemand een ongezond slaappatroon heeft. Welke gevolgen heeft dit voor de concentratie? Of voor de gezondheid? Wat doet het met je prestaties? Als je deze risico’s begrijpt en duidelijk weet over te brengen, kun je jouw coachee beter motiveren om aan het slaapprobleem te werken.
Module 4 – Oorzaken van slaapproblemen
In de vierde module van de opleiding slaapcoach wordt er dieper ingegaan op de belangrijkste soorten en oorzaken van slaapproblemen. Ook wordt er op hoofdlijnen ingegaan op slaapmiddelen. Tevens krijg je informatie over aandoeningen die samenhangen met slaapproblematiek zoals bijvoorbeeld slaapapneu en restless legs syndroom. Of misschien heeft jouw coachee wel te maken met een snurkende partner?
Module 5 – Slaapproblemen in kaart brengen
Nu je je al verdiept hebt in diverse disciplines van gezonde en ongezonde slaap, leer je in module 5 hoe je weet of jij de aangewezen persoon bent om je coachee te helpen. Misschien is er meer aan de hand met je coachee en is het noodzakelijk om deze door te sturen naar een huisarts of een psycholoog.
Wat belangrijk is voor een goede nachtrust en een goed slaappatroon is slaaphygiëne. Hoe breng je deze in kaart, leg je dit aan je coachee uit en motiveer je jouw coachee om de slaaphygiëne te verbeteren? Aan de hand van vragenlijsten en het bijhouden van een slaapdagboek kan al veel duidelijk worden over het slaapritme van je coachee. En vervolgens ga je werken aan een oplossing.
Module 7 – Slaapinterventies
Om je coachee te kunnen begeleiden naar een gezonde nachtrust, ga je samen zorgen dat de omstandigheden om goed te slapen optimaal zijn. Je onderzoekt als slaapcoach welke gewoontes je coachee heeft en waar ruimte voor verbetering is. Vervolgens begeleid je jouw coachee om deze veranderingen te realiseren. In andere gevallen is het misschien noodzakelijk om een slaapinterventie te doen. Hoe je deze toepast wordt uitgelegd in module 7.
Module 8 – Stress en ontspanning
Module 8 houdt zich bezig met stress en ontspanning. Je leert wat er gebeurt als je lichaam gebukt gaat onder chronische stress. Je krijgt handvaten om stress te verminderen en weet aan het einde van de module waarom het zo belangrijk is om te ontspannen. Ook wordt in deze laatste module stilgestaan bij speciale groepen coachees zoals zwangere vrouwen en ouderen. Vanwege hun specifieke slaapproblemen, zijn ze ook gebaat bij een andere aanpak.
Module 9 – Slapen en baby's
Na het volgen van Module 9 heb je inzicht in de inpact die een baby heeft op de slaap van de ouders. Ook weet je hoe de slaap van baby's zich in het eerste jaar ontwikkelt en weet je waarom sommige baby's slechter slapen dan anderen. Na het afronden van module 9 kun je advies geven aan ouders die hun baby willen helpen om beter te slapen.
Module 10 – Slapen en dreumesen en peuters
De laatste module van de opleiding slaapcoach biedt inzicht in de impact van dreumesen en peuters op de slaap van de ouders. Ook weet je na het volgen van deze module hoe de slaap zich van het eerste tot het vierde jaar ontwikkelt. Verder gaan we dieper in op de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen van dreumesen en peuters. Na afronding van module 10 kun je advies geven aan ouders die een dreumes of peuter willen helpen om beter te slapen.
Prima