Kinderopvang

Werken in de kinderopvang kun je leren

Een carrière in de kinderopvang is verre van eenvoudig; het is een uitdagende baan waarin je dagelijks streeft naar het beste voor zowel jezelf als de kinderen. Als pedagogisch medewerker draag je actief bij aan de ontwikkeling van kinderen. In deze blog zetten we op een rijtje welke opleidingen of diploma’s je nodig hebt om in deze mooie sector aan de slag te kunnen.
 

Welke specifieke MBO-opleidingen zijn er voor kinderopvang?

Ben jij gek op kinderen en wil je een baan waarin je de hele dag met ze bezig bent? Dan is de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 misschien wel iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je alles over het begeleiden van kinderen van 0 tot 12 jaar. Je leert hoe je ze kunt helpen bij hun ontwikkeling en hoe je leuke en leerzame activiteiten voor ze kunt bedenken. Na je opleiding kun je aan de slag in een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of buitenschoolse. Wil je leren omgaan met kinderen die bijvoorbeeld gedragsproblemen, een verstandelijke beperking of een taalachterstand hebben? Dan is de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 geschikt voor jou. Hierbij leer je vooral hoe je kinderen in een veilige omgeving rust, structuur en uitdagende activiteiten kunt bieden. Dit sluit ook mooi aan op de zogeheten voor- en vroegschoolse educatie – kortweg vve – waarbij het doel is om peuters op kinderdagverblijven beter voor te bereiden op de basisschool en ervoor te zorgen dat kleuters uit groep 1 en 2 zonder achterstand naar groep 3 kunnen.
 

Volg een opleiding tot babyspecialist

Werk je al in de kinderopvang en wil je je verdiepen in het werken met baby’s? Volg dan een opleiding tot babyspecialist. Hierbij leer je hoe je baby’s kunt stimuleren in hun ontwikkeling en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze zich prettig en veilig voelen in de kinderopvangorganisatie.
 

Met welke andere MBO-diploma’s kan ik aan de slag in de kinderopvang?

In de kinderopvang kun je doorgaans ook aan de slag met een diploma in Pedagogiek, Sociaal Pedagogisch Werk, Pabo of Onderwijsassistent. Met een diploma Sport en Bewegen kun je een baan vinden in de buitenschoolse opvang. Hetzelfde geldt voor een sport-, kunst- of docentenopleiding.
 

Bestaat er ook zoiets als een 1-jarige opleiding kinderopvang?

Ja, dat is in sommige gevallen zeker mogelijk. Als bijvoorbeeld een reguliere mbo- of hbo-opleiding van drie of vier jaar niet bij je past, bieden bepaalde kinderopvangorganisaties verkorte bbl (Beroepsbegeleidende Leerweg)-trajecten aan, waardoor je in slechts 1 tot 2 jaar je opleiding kunt afronden.
 

Kan ik ook als student terecht in de kinderopvang?

Wil je jouw studententijd graag verrijken met een avontuur in de kinderopvang? Ook dat kan! Zo kun je met 50 procent van je studiepunten als pedagogisch medewerker op de buitenschoolse opvang aan de slag en op een kinderdagverblijf met 75 procent van je studiepunten.
 

Welke HBO-opleidingen zijn er voor kinderopvang?

Wil je nog een stapje hoger, dan is een opleiding Pedagogisch Coach of Pedagogisch Beleidsmedewerker de juiste weg. Voor beide beroepen geldt dat dit een verplichte functie is binnen iedere kinderopvangorganisatie. Er is dus vraag genoeg naar. Als pedagogisch coach heb je samen met een team van pedagogisch medewerkers een belangrijke rol in de opvoeding van kinderen. Als pedagogisch beleidsmedewerker houd je je vooral bezig met het uitstippelen en vormgeven van het beleid van de kinderopvangorganisatie. In de praktijk wordt de functie van pedagogisch coach en beleidsmedewerker overigens ook vaak gecombineerd.
 

Waar kan ik een HBO-opleiding voor kinderopvang volgen?

Een HBO-opleiding tot Pedagogisch Coach of Pedagogisch Beleidsmedewerker kun je bijvoorbeeld volgen bij Laudius. Deze door het OAK (Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang) erkende opleidingen voldoen aan de eisen die zijn opgenomen in de CAO Kinderopvang. Bij de gecombineerde opleiding Pedagogisch Beleidsmedewerker en Coach ga je niet alleen aan de slag met het coachen van medewerkers, maar leer je daarnaast ook hoe je een gedegen pedagogisch beleidsplan opstelt en uitvoert. Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor deze opleidingen, met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de opleiding bij je past en loop je geen enkel risico.