vertrouwenspersoon worden

Vertrouwenspersoon sociale rots in de branding bij ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag op de werkvloer is een hot item. In 2020 gaven ruim 1 miljoen werkenden aan eens of vaker te maken hebben gehad met ongewenst gedrag. Voor medewerkers die te maken krijgen met pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie of ander grensoverschrijdend gedrag is het belangrijk dat ze zich tot een vertrouwenspersoon kunnen wenden. Gelukkig neemt het bewustzijn onder bedrijven over het gebruik maken van een vertrouwenspersoon stevig toe.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op het werk. Maar overal waar mensen samenwerken, doen zich weleens vervelende situaties en ongepast gedrag voor. Wanneer je als medewerker het gevoel hebt dat het misgaat, heb je behoefte aan een luisterend oor aan wie je je verhaal kwijt kan. Het liefst in de vorm van een officieel aangewezen vertrouwenspersoon die ook eventuele vervolgstappen met je bespreekt en een klachtenprocedure in gang zet. En die je zo nodig doorverwijst naar een professionele hulpverlener. Want slachtoffer worden van ongewenst gedrag op de werkvloer is niet niks. Daar ligt dus een belangrijke taak voor de vertrouwenspersoon!

Is een werkgever verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen?

Is een vertrouwenspersoon wettelijk verplicht? Niet helemaal, maar gelukkig zien steeds meer werkgevers wel het nut in van het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Sowieso verplicht de Arbowet iedere organisatie om een beleid op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting te voeren, gericht op het tegengaan van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. Het moge duidelijk zijn dat het aanwijzen van een vertrouwenspersoon een wezenlijk onderdeel is van dat beleid.

Vertrouwenspersoon worden, iets voor jou?

Als een collega ergens mee zit, werp jij je graag op als vraagbaak en ben jij altijd de eerste die hem of haar een troostende schouder biedt. Wie zich om wat voor reden dan ook onheus bejegend voelt, kan altijd bij jou terecht voor een luisterend oor. Want als geen ander kun jij je inleven in de emoties van een ander, maar heb je tegelijk meestal ook al een oplossing voor iemands probleem paraat. Ook deins jij er niet voor terug om ongewenst gedrag op de werkvloer aan te kaarten bij de leiding. Herken jij je hierin en ben jij die empathische en tegelijkertijd strijdvaardige collega? In dat geval ben jij waarschijnlijk een natuurtalent en ben jij de gedroomde kandidaat om vertrouwenspersoon te worden!

Opleiding vertrouwenspersoon, wat kun je daarmee?

Met vertrouwenspersoon opleiding, zoals bijvoorbeeld Laudius die aanbiedt, kun je meerdere kanten op. Zo is de rol van vertrouwenspersoon in veel gevallen goed te combineren met een andere functie. Ook ben je als vertrouwenspersoon op het werk niet alleen de steun en toeverlaat van je collega’s, maar kun je ook je werkgever actief ondersteunen bij het beleid op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting. Maar wellicht is het ook een idee om je te vestigen als zelfstandig vertrouwenspersoon waarbij je je als extern deskundige laat inhuren door bedrijven. Het is helemaal aan jou!

Gijs van Dijk, voormalig parlementslid pleit voor een externe vertrouwenspersoon. Volgens hem is het voor gedupeerde makkelijker om hun verhaal bij een onafhankelijk persoon buiten de organisatie te doen dan bij een interne medewerker die dit toevallig erbij doet. Financieel kan het ook interessant zijn, want een vertrouwenspersoon verdient tussen de €2241 en €3347 bruto per maand. 

Waarom vertrouwenspersoon worden? Omdat je een helpende hand wil zijn voor je collega’s

Ben jij oprecht geïnteresseerd in het wel en wee van je collega’s en voel jij je bij problemen op de werkvloer meteen geroepen om een helpende hand toe te steken? Dan is een vertrouwenspersoon opleiding precies wat je zoekt! Met een cursus bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de cursus vertrouwenspersoon bij je past en loop je geen enkel risico. Meer weten? Kijk dan snel naar onze opleiding vertrouwenspersoon.