Inhoud – Opleiding uitvaartverzorger
Het beroep van uitvaartverzorger vergt een brede kennis en inzet op emotioneel en rationeel vlak. In de periode vanaf het overlijden tot en met de uitvaart ben je intensief en nauw betrokken bij de nabestaanden. Met deze thuisstudie uitvaartverzorger bouw je in tien modules een gedegen kennis op hoe je als uitvaartverzorger aan de slag gaat en nabestaanden door een verdrietige periode kunt loodsen.
De opleiding tot uitvaartverzorger is als volgt opgebouwd:
Module 1 – Uitvaartverzorger – een prachtig beroep
De eerste module laat zien wat er allemaal komt kijken bij het beroep van uitvaartverzorger zodat je een eerste algemeen beeld krijgt van het uitgebreide takenpakket. Een uitvaartverzorger moet namelijk van vele markten thuis zijn. Daarom komen ook de belangrijkste eigenschappen van een goede uitvaartverzorger aan bod. Verder wordt in de module uitgelegd hoe je jezelf kunt voorbereiden op een eerste gesprek waarin je kennismaakt met de nabestaanden.
Module 2 – Een goede gesprekspartner zijn
Module 2 sluit naadloos aan op module 1 waarbij gespreksvaardigheden en –technieken verder worden behandeld. Communicatieve vaardigheden staan hoog op de lijst bij een uitvaartverzorger. Naast emotionele gesprekken met nabestaanden in goede banden kunnen leiden, moet je als uitvaartverzorger ook in staat zijn om je boodschap helder over te brengen. In deze module maak je kennis met de vier aspecten van communicatie volgens Friedmann Schulz von Thun en leer je hoe je de LSD-methode toepast.
Module 3 – De Wet op de lijkbezorging
Het spreekt voor zich dat elke uitvaartverzorger in Nederland de Nederlandse wetgeving en in het bijzonder de Wet op de lijkbezorging (Wlb) moet naleven. In deze module ligt de nadruk op deze Wlb. Je leert over het ontstaan van deze wet en je maakt kennis met alle relevante artikelen van de Wlb, waarbij duidelijk wordt uitgelegd hoe je de vaak in ambtelijke taal geschreven wetsartikelen moet lezen.
Module 4 – Rituelen en tradities in de uitvaart
Je weet vast dat er allerlei rituelen rondom overlijden bestaan. Deze module neemt je mee in de rituelen en gewoontes rondom religieuze uitvaarten en uitvaarten die een levensvisie volgen. Uiteraard leer je ook over de mogelijkheden bij een niet-religieuze uitvaart. Verder komen de voor- en nadelen van begraven en cremeren aan de orde.
Module 5 – Juridische en financiële zaken rondom de uitvaart
Een afscheid gaat niet alleen gepaard met emoties maar ook met juridische en financiële zaken. In de vijfde module leer je de basiselementen van het erfrecht en hoe je nabestaanden kunt adviseren en informeren over de financiële zaken en afwikkeling rondom een overlijden.
Module 6 – Geschreven werk in de uitvaartzorg
Module 6 behandelt het geschreven werk met betrekking tot de uitvaart. Denk hierbij aan het rouwdrukwerk zoals een rouwkaart, een rouwadvertentie, een herinneringsprentje. Ook wordt uitgelegd hoe een condoleanceregister werkt. In deze module worden bovendien diverse veel voorkomende taalstruikelblokken behandeld.
Module 7 – Keuzemogelijkheden voor de nabestaanden
Er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden om het afscheid van een dierbare overledene zo persoonlijk mogelijk te maken. Module 7 zoomt in op de vele verschillende keuzes die er zijn betreffende rouwvervoer, grafmonumenten, lijkbezorging (kisten en waden) en rouwboeketten. Maar ook de mogelijkheden op het gebied van beeld, geluid en streaming vormen een onderwerp.
Module 8 – De verzorging van de overledene
Na een overlijden is er specifieke zorg voor de overledene nodig. Binnen een grotere uitvaartonderneming zijn er vaak gespecialiseerde collega’s die de laatste zorg voor een overledene op zich nemen. Wie als zelfstandige aan de slag gaat, kan deze zorg (deels) zelf doen. Het is ook altijd mogelijk om een overledenenverzorger in te schakelen. Bijvoorbeeld bij specialistische zorg. In deze module leer je hoe het ontbindingsproces verloopt, welke hulpmiddelen je hebt bij het verzorgen en opbaren van overledenen en hoe je ervoor zorgt, vaak samen met de nabestaanden, hoe de overledene er zo representatief mogelijk bij ligt tot aan de uitvaart.
Module 9 – Na de uitvaart
Nadat alle drukte van het regelen rondom het overlijden en de uitvaart wegvalt, beseffen nabestaanden vaak pas dat ze zonder hun dierbare verder moeten. Het rouwproces treedt in werking. Er zijn diverse rouwmodellen die aangeven volgens welke fasen de rouw in veel gevallen verloopt. Je leert in module 9 de basisbeginselen van het meest bekende rouwmodel: Kübler-Ross. Ondanks het rouwproces moeten er vaak nog allerlei praktische zaken geregeld worden door en voor de nabestaanden. Hoewel jouw rol als uitvaartbegeleider erop zit, vervul je toch nog een kleine taak waarin je nabestaanden informeert over de zaken waar ze aan moeten denken.
Module 10 – De uitvaartverzorger in bedrijf
De laatste module slaat een brug tussen hetgeen je inmiddels hebt geleerd en de praktijk als uitvaartverzorger. Je leert hoe je structuur aanbrengt in de diverse werkzaamheden die op je pad komen. Je maakt kennis met de branche: hoe blijf je op de hoogte van actualiteiten rondom overlijden, waar leer je vakgenoten kennen? Je leert hoe je veilig werkt als uitvaartverzorger, zowel fysiek als mentaal. Tot slot komt het zakelijke deel van je werk aan bod met onder andere offreren en factureren.
Fijne complete en duidelijke cursus met snelle goede feedback