- Home
- A-Z Cursussen
- Uitvaartverzorger
Opleiding Uitvaartverzorger
NIEUW
GRATIS met STAP-budget

Help mensen om op een waardige manier afscheid te nemen van hun dierbaren
Iedereen krijgt helaas ooit te maken met het overlijden van een dierbare. Hoe fijn is het als je dan kunt leunen en steunen op iemand met inlevingsvermogen die jou als nabestaande veel zorgen uit handen neemt. Voor, tijdens maar ook zeker ná de uitvaart. Heb jij empathisch vermogen en kun je toch voldoende afstand houden? Ben je in staat om naast het vervullen van die schouderrol ondertussen alles te regelen, zodat de nabestaanden zich kunnen focussen op het rouwproces? Dan ben jij uit het juiste hout gesneden voor de opleiding Uitvaartverzorger.





Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Help mensen om op een waardige manier afscheid te nemen van hun dierbaren
Iedereen krijgt helaas ooit te maken met het overlijden van een dierbare. Hoe fijn is het als je dan kunt leunen en steunen op iemand met inlevingsvermogen die jou als nabestaande veel zorgen uit handen neemt. Voor, tijdens maar ook zeker ná de uitvaart. Heb jij empathisch vermogen en kun je toch voldoende afstand houden? Ben je in staat om naast het vervullen van die schouderrol ondertussen alles te regelen, zodat de nabestaanden zich kunnen focussen op het rouwproces? Dan ben jij uit het juiste hout gesneden voor de opleiding Uitvaartverzorger.
Over de Opleiding Uitvaartverzorger
Over de opleiding Uitvaartverzorger
Hoe verdrietig het ook is, zodra er een dierbare is overleden moet er van alles geregeld worden. En dat in een tijd waarin je als nabestaande het liefste in een hoekje zou willen kruipen om te wachten tot alles voorbij is. De wereld zou willen buitensluiten om jezelf over te kunnen geven aan het immense verdriet en gemis. Maar dat kan niet. Er moet een uitvaart geregeld worden. Er moeten mensen worden uitgenodigd en teksten worden opgesteld. En er moet nog passende muziek worden uitgezocht. En dan is er nog niet gedacht aan alle rationele zaken zoals de financiële afwikkelingen.
Maar dan kom jij in beeld: de uitvaartverzorger. In deze enorm zware periode voor de nabestaanden ben jij de rots in de branding. Je voert emotionele gesprekken, luistert naar de persoonlijke wensen, adviseert bij het maken van vaak lastige keuzes en neemt vervolgens alle zorgen rondom de uitvaart uit handen.
In deze opleiding uitvaartverzorger leer je hoe je de nabestaanden optimaal kunt begeleiden tijdens het eerste deel van de rouwperiode, het ruwe verdriet en de plotselinge leegte die de overledene achterlaat. Je leert hoe je op respectvolle wijze een uitvaart in goede banen kunt leiden, waarbij jij als uitvaartverzorger de verantwoordelijkheid draagt dat het definitieve afscheid van de overledene later een waardevolle herinnering wordt voor de nabestaanden.
Wat kun je met deze opleiding Uitvaartverzorger?
Het beroep van uitvaartverzorger is uitdagend en veeleisend, maar biedt daarnaast juist ook enorm veel voldoening.
Ben jij op zoek naar een beroep:
• waarmee je een waardevolle bijdrage levert?
Als uitvaartverzorger maak je kort deel uit van iemands leven in een bijzondere fase. Ondanks het verdriet van de nabestaanden kun je een waardevolle bijdrage leveren door allerlei zaken rondom het overlijden van de dierbare en het definitieve afscheid uit handen te nemen.
• waarin je zowel als werknemer als zelfstandige aan de slag kunt?
Wie na afronding van deze thuisstudie uitvaartverzorger het diploma op zak heeft, kan als zelfstandig uitvaartverzorger, uitvaartbegeleider of uitvaartconsulent aan de slag gaan. Op die manier hou je alle touwtjes zelf strak in handen. Uitvaartondernemer is een vrij beroep. Maar ook als je liever in een team met collega’s samenwerkt bij bijvoorbeeld een crematorium, uitvaartcentrum of natuurbegraafplaats, biedt deze thuisstudie je de perfecte basis voor een toekomst in de uitvaartbranche.
• met een uitdaging?
Zoek jij een uitdaging waarbij je als duizendpoot verschillende vaardigheden onder de knie moet hebben? Dan vind je die absoluut in het bijzondere beroep van uitvaartverzorger. Je combineert inlevingsvermogen en empathie met organisatietalent, zakelijk inzicht en, indien nodig, improvisatievermogen. Geen dag is hetzelfde en je ontmoet en begeleidt mensen in hun meest kwetsbare levensperiode.
Inhoud
Inhoud – Opleiding uitvaartverzorger
Het beroep van uitvaartverzorger vergt een brede kennis en inzet op emotioneel en rationeel vlak. In de periode vanaf het overlijden tot en met de uitvaart ben je intensief en nauw betrokken bij de nabestaanden. Met deze thuisstudie uitvaartverzorger bouw je in tien modules een gedegen kennis op hoe je als uitvaartverzorger aan de slag gaat en nabestaanden door een verdrietige periode kunt loodsen.
De opleiding tot uitvaartverzorger is als volgt opgebouwd:
Module 1 – Uitvaartverzorger – een prachtig beroep
De eerste module laat zien wat er allemaal komt kijken bij het beroep van uitvaartverzorger zodat je een eerste algemeen beeld krijgt van het uitgebreide takenpakket. Een uitvaartverzorger moet namelijk van vele markten thuis zijn. Daarom komen ook de belangrijkste eigenschappen van een goede uitvaartverzorger aan bod. Verder wordt in de module uitgelegd hoe je jezelf kunt voorbereiden op een eerste gesprek waarin je kennismaakt met de nabestaanden.
Module 2 – Een goede gesprekspartner zijn
Module 2 sluit naadloos aan op module 1 waarbij gespreksvaardigheden en –technieken verder worden behandeld. Communicatieve vaardigheden staan hoog op de lijst bij een uitvaartverzorger. Naast emotionele gesprekken met nabestaanden in goede banden kunnen leiden, moet je als uitvaartverzorger ook in staat zijn om je boodschap helder over te brengen. In deze module maak je kennis met de vier aspecten van communicatie volgens Friedmann Schulz von Thun en leer je hoe je de LSD-methode toepast.
Module 3 – De Wet op de lijkbezorging
Het spreekt voor zich dat elke uitvaartverzorger in Nederland de Nederlandse wetgeving en in het bijzonder de Wet op de lijkbezorging (Wlb) moet naleven. In deze module ligt de nadruk op deze Wlb. Je leert over het ontstaan van deze wet en je maakt kennis met alle relevante artikelen van de Wlb, waarbij duidelijk wordt uitgelegd hoe je de vaak in ambtelijke taal geschreven wetsartikelen moet lezen.
Module 4 – Rituelen en tradities in de uitvaart
Je weet vast dat er allerlei rituelen rondom overlijden bestaan. Deze module neemt je mee in de rituelen en gewoontes rondom religieuze uitvaarten en uitvaarten die een levensvisie volgen. Uiteraard leer je ook over de mogelijkheden bij een niet-religieuze uitvaart. Verder komen de voor- en nadelen van begraven en cremeren aan de orde.
Module 5 – Juridische en financiële zaken rondom de uitvaart
Een afscheid gaat niet alleen gepaard met emoties maar ook met juridische en financiële zaken. In de vijfde module leer je de basiselementen van het erfrecht en hoe je nabestaanden kunt adviseren en informeren over de financiële zaken en afwikkeling rondom een overlijden.
Module 6 – Geschreven werk in de uitvaartzorg
Module 6 behandelt het geschreven werk met betrekking tot de uitvaart. Denk hierbij aan het rouwdrukwerk zoals een rouwkaart, een rouwadvertentie, een herinneringsprentje. Ook wordt uitgelegd hoe een condoleanceregister werkt. In deze module worden bovendien diverse veel voorkomende taalstruikelblokken behandeld.
Module 7 – Keuzemogelijkheden voor de nabestaanden
Er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden om het afscheid van een dierbare overledene zo persoonlijk mogelijk te maken. Module 7 zoomt in op de vele verschillende keuzes die er zijn betreffende rouwvervoer, grafmonumenten, lijkbezorging (kisten en waden) en rouwboeketten. Maar ook de mogelijkheden op het gebied van beeld, geluid en streaming vormen een onderwerp.
Module 8 – De verzorging van de overledene
Na een overlijden is er specifieke zorg voor de overledene nodig. Binnen een grotere uitvaartonderneming zijn er vaak gespecialiseerde collega’s die de laatste zorg voor een overledene op zich nemen. Wie als zelfstandige aan de slag gaat, kan deze zorg (deels) zelf doen. Het is ook altijd mogelijk om een overledenenverzorger in te schakelen. Bijvoorbeeld bij specialistische zorg. In deze module leer je hoe het ontbindingsproces verloopt, welke hulpmiddelen je hebt bij het verzorgen en opbaren van overledenen en hoe je ervoor zorgt, vaak samen met de nabestaanden, hoe de overledene er zo representatief mogelijk bij ligt tot aan de uitvaart.
Module 9 – Na de uitvaart
Nadat alle drukte van het regelen rondom het overlijden en de uitvaart wegvalt, beseffen nabestaanden vaak pas dat ze zonder hun dierbare verder moeten. Het rouwproces treedt in werking. Er zijn diverse rouwmodellen die aangeven volgens welke fasen de rouw in veel gevallen verloopt. Je leert in module 9 de basisbeginselen van het meest bekende rouwmodel: Kübler-Ross. Ondanks het rouwproces moeten er vaak nog allerlei praktische zaken geregeld worden door en voor de nabestaanden. Hoewel jouw rol als uitvaartbegeleider erop zit, vervul je toch nog een kleine taak waarin je nabestaanden informeert over de zaken waar ze aan moeten denken.
Module 10 – De uitvaartverzorger in bedrijf
De laatste module slaat een brug tussen hetgeen je inmiddels hebt geleerd en de praktijk als uitvaartverzorger. Je leert hoe je structuur aanbrengt in de diverse werkzaamheden die op je pad komen. Je maakt kennis met de branche: hoe blijf je op de hoogte van actualiteiten rondom overlijden, waar leer je vakgenoten kennen? Je leert hoe je veilig werkt als uitvaartverzorger, zowel fysiek als mentaal. Tot slot komt het zakelijke deel van je werk aan bod met onder andere offreren en factureren.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding Uitvaartverzorger te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de opleiding Uitvaartverzorger.
Studieduur
9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Ondernemerscoach
Als je na het afronden van de cursus besluit om een eigen bedrijf te starten, dan kun je ook nog gebruik maken van je persoonlijke business-coach. Deze coach is gespecialiseerd in het op weg helpen van startende ondernemers en kan bijvoorbeeld hulp bieden bij het schrijven van je ondernemingsplan en bij het invullen van alle documenten die nodig zijn bij het starten van een eigen bedrijf. Je betaalt geen cent extra voor deze service!
Uitleg STAP-budget
Uitleg STAP-budget
Met het STAP-budget kun je tot maar liefst € 1.000,- per jaar van de overheid ontvangen voor het volgen van een cursus of opleiding!
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget en is opgenomen in het officiële scholingsregister van DUO en het UWV. De overheid stelt hierbij als voorwaarde dat de opleiding wordt gevolgd met begeleiding van een docent en kan worden afgesloten met een examen.
Wanneer kom je in aanmerking voor STAP?
- Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
- Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
- Je ontvang op het moment van de aanvraag geen andere tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld studiefinanciering, tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen, lerarenbeurs of andere publieke financiering van onderwijs.
- Je hebt in het betreffende kalenderjaar nog geen STAP-budget toegekend gekregen.
- Jouw cursus of opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
Zorg dat je op tijd bent!
Jaarlijks zal de overheid ongeveer 200.000 tot 300.000 STAP-budgetten toekennen. Dit gebeurt in 6 tijdvakken van 2 maanden, verdeeld over een kalenderjaar. Vanwege het beperkte aanbod krijgen niet alle aanvragers een STAP-budget toegekend. Het is dus zeer belangrijk dat je er op tijd bij bent. Op=op. De eerste aanvraagmogelijkheid is op 3 juli.
Je kunt echter nu al een voorinschrijving doen bij Laudius zodat je jouw STAP-aanmeldbewijs op tijd binnen hebt.
Kom je in aanmerking voor STAP en wil je een voorinschrijving doen?
- Kies hieronder dan voor Cursusvariant 2 (Meest gekozen), selecteer daarna ook de papieren versie en klik vervolgens op Ga verder >. Let op! Alleen deze cursusvariant komt in aanmerking voor STAP-budget.
- In Stap 2 selecteer je vervolgens: JA, ik wil gebruikmaken van het STAP-budget. Het Open Boek-examen wordt dan automatisch aan je inschrijving toegevoegd onder “Je hebt gekozen voor:”. Het doorgestreepte totaalbedrag toont het bedrag waarvoor je STAP-budget kunt aanvragen bij het UWV.
- De startdatum staat ingesteld op 7 augustus. Dit heeft te maken met het feit dat het STAP-budget pas vanaf 3 juli kan worden aangevraagd plus de tijd die het UWV nodig heeft om jouw aanvraag te verwerken. Wil je later starten? Selecteer dan een latere startdatum.
- Vul vervolgens je persoonlijke gegevens in en klik op: Bevestig je inschrijving
- Je inschrijving is voltooid en je ontvangt van ons dezelfde dag nog per e-mail een inschrijfbevestiging inclusief een PDF met jouw STAP-aanmeldbewijs. Je zit nergens aan vast: je inschrijving wordt pas definitief als je STAP-aanvraag wordt goedgekeurd door het UWV
- Log vervolgens vanaf 3 juli met je DigiD in op het STAP-portaal van het UWV, selecteer in het scholingsregister de opleiding waarvoor je het STAP-budget wil aanvragen en upload je STAP-aanmeldbewijs.
- Je aanvraag is nu ingediend. Binnen maximaal 1 maand ontvang je van het UWV een bericht of je aanvraag is goedgekeurd. Bij goedkeuring ontvangt ook Laudius een bericht van het UWV. Vervolgens sturen we je alle cursusmaterialen toe en ontvang je per e-mail een login voor onze Online Campus. Je kunt dan starten met je opleiding!
Wat gebeurt er als je het STAP-budget niet krijgt toegekend?
Het is uiteraard heel jammer als je het STAP-budget in deze ronde niet krijgt toegewezen. Gelukkig mag je in een volgend tijdvak nog een poging wagen! Het is dan wel belangrijk dat je even een nieuw STAP-aanmeldbewijs bij Laudius aanvraagt voor de opleiding die je wil gaan volgen.
Kun je niet wachten en wil je nú al starten met je opleiding? Vanwege onze tijdelijke kortingsactie is het op dit moment, ook zonder STAP-budget, zeer aantrekkelijk om in te schrijven voor een opleiding van Laudius!
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de opleiding uitvaartverzorger met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Onze reviews (1957)
Lees alle onze 1957 ervaringen:
Tot nu toe prima
Breed opgezette cursus, waarbij veel aan bod komt
informatie en lesstof overzichtelijk, docent is adequaat en reageert snel net als de klantenservice van laudius.
Studiemateriaal wordt maar niet opgestuurd...
het is een zeer interessante cursus. waarin je van alles wat leert
Na het doorlezen van de informatie aan begonnen en tot nu toe zeer tevreden
Goed. Ook goede interactie/feedback van docent.
Goed
Goede en duidelijke cursus
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal


Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie

De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma

Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Je krijgt het examen thuisgestuurd en kunt dit thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 9 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
Erg fijn en duidelijk te volgen! Met een mooi materialen pakket erbij.