Inhoud - Opleiding Muziektherapie
De opleiding Muziektherapie bestaat uit de volgende 6 modules:
Module 1: Introductie muziektherapie
Muziektherapie is een eeuwenoud fenomeen dat zowel bewust als onbewust wordt toegepast om gezondheid en welzijn te bevorderen. In deze module maak je kennis met de basisprincipes van muziektherapie: wat het precies inhoudt, in welke werkvelden het wordt toegepast en met welke doelen. Je krijgt een wetenschappelijke uitleg over hoe muziek in de hersenen werkt en waarom muziek een effectieve therapeutische tool kan zijn. Door middel van zelfinzichtopdrachten krijg je de kans om de theorie in de praktijk te brengen en te reflecteren op je eigen ervaringen.
Module 2: Hulpvragen, observaties en doelen
De basis van iedere therapeutische relatie begint met het formuleren van een hulpvraag. Dit kunnen uiteenlopende vragen zijn, zoals: “Is dit kind veilig thuis?”, “Heeft deze dame hulp nodig bij haar dagplanning?” of “Hoe kan deze cliënt weer zelfstandig wonen?” In deze module leer je hoe je als therapeut een cliënt observeert en analyseert om de hulpvraag te begrijpen, vooral wanneer de cliënt zelf moeite heeft deze te formuleren. Het gaat erom je persoonlijke beeld van de cliënt los te laten en je volledig in te leven in hun situatie. Je leert hoe je doelen SMART opstelt: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Aan het eind van de module heb je inzicht in verschillende soorten hulpvragen, hoe je deze correct kunt formuleren en hoe je observaties maakt die als basis dienen voor je werk.
Module 3: Muzikale vaardigheden
In deze module richt je je op de muzikale vaardigheden die je kunt inzetten tijdens muziektherapie. Je leert je eigen muzikale vaardigheden in kaart te brengen en hoe je deze kunt gebruiken om cliënten te ondersteunen in hun therapie. De module behandelt verschillende vormen van muziekbeoefening, zoals luisteren, muziek maken, bewegen op muziek en de basiscomponenten van muziek, zoals ritme, melodie en harmonie. Je leert hoe je deze componenten kunt toepassen in interventies, afhankelijk van de behoeften van de cliënt. Daarnaast wordt er gekeken naar de impact van verschillende muziekgenres (van klassiek tot pop en jazz) en hoe deze genres specifieke effecten kunnen hebben op de emoties en sociale ervaringen van cliënten.
Module 4: Het paspoort van de cliënt
Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wie je voor je hebt. Deze module helpt je een compleet beeld van de cliënt op te bouwen, ook wel het 'paspoort van de cliënt' genoemd. Dit paspoort bevat meer dan alleen een biografisch overzicht; het omvat ook wat de cliënt belangrijk vindt, zijn wensen, behoeften en dromen. Dit uitgebreide beeld stelt je in staat de hulpvraag beter te begrijpen en af te stemmen op de situatie van de cliënt. In de module wordt ook het concept 'diversiteit' besproken aan de hand van de diversiteitscirkel. Dit helpt je cliënten te zien als een som van hun kenmerken én als individuen met een eigen geschiedenis en context. Verder wordt er gekeken naar de invloed van waarden en normen in het leven van cliënten en hoe je deze kunt respecteren en integreren in je begeleiding.
Module 5: Gespreksvoering
In deze module leer je de basisprincipes van effectieve gespreksvoering in een therapeutische context. Als therapeut is het belangrijk dat je open en empathische gesprekken kunt voeren, waarbij je zowel rekening houdt met gesprekstechnieken als de persoonlijke dynamiek. Technieken zoals LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen), OMA (Oordeel, Mening, Advies) en NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) komen aan bod. Verder leer je over de invloed van je eigen persoonlijkheid en attitude tijdens gesprekken en hoe je deze kunt afstemmen op de cliënt. De Roos van Leary, een model dat inzicht biedt in interactiepatronen, wordt in deze module gebruikt om te onderzoeken hoe jouw houding in gesprekken invloed heeft op de cliënt.
Module 6: Het ondersteuningsplan
Een ondersteuningsplan is een document waarin je de hulpvragen van de cliënt, de doelen en de geplande activiteiten vastlegt. In deze module leer je hoe je een ondersteuningsplan opstelt, met een focus op muziektherapeutische interventies. Aan de hand van een kennismakingsgesprek of observaties formuleer je gerichte hulpvragen en doelstellingen voor je muziektherapiesessies. Vervolgens ontdek je hoe je hiermee stap voor stap een goed doordacht ondersteuningsplan maakt. Je denkt na over de juiste uitvoering van het plan: Wat heb ik hiervoor nodig? Hoe gaat het eruitzien? Je leert ook hoe je je keuzes kunt toelichten. Deze module brengt alle kennis en vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt opgedaan samen.