- Home
- A-Z Cursussen
- Mentorschap
Mentorschap opleiding
NIEUW
Maak je sterk voor andermans zorg
Een professioneel mentor zet zich in voor de meest kwetsbaren in de samenleving: hij of zij regelt de zorg voor cliënten, omdat ze dat zelf niet meer kunnen. Ben jij empathisch, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil jij werk doen dat ertoe doet? In de opleiding Mentorschap leer jij hoe je de zorgbelangen van cliënten professioneel vertegenwoordigt, zodat ze de verzorging, verpleging en steun krijgen die ze nodig hebben.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Maak je sterk voor andermans zorg
Een professioneel mentor zet zich in voor de meest kwetsbaren in de samenleving: hij of zij regelt de zorg voor cliënten, omdat ze dat zelf niet meer kunnen. Ben jij empathisch, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil jij werk doen dat ertoe doet? In de opleiding Mentorschap leer jij hoe je de zorgbelangen van cliënten professioneel vertegenwoordigt, zodat ze de verzorging, verpleging en steun krijgen die ze nodig hebben.
Over de Mentorschap opleiding
Over de opleiding (Professioneel) Mentorschap
Soms is iemand niet meer in staat om zelfstandig besluiten te nemen, bijvoorbeeld door lichamelijke of geestelijke problemen. Als er geen naaste is die kan helpen, wordt er door de rechter een mentor benoemd die over zorgvragen beslist. Heb jij een vooropleiding in de zorg en ben je toe aan een nieuwe stap? Of wil je kennismaken met dit mooie vak? In de opleiding Professioneel Mentorschap leer je alles over deze zinvolle, veelgevraagde functie.
Je dompelt je eerst onder alle wet- en regelgeving rondom mentorschap, zodat je weet wat je taken en mogelijkheden zijn. Dankzij de praktijkvoorbeelden merk je direct hoe waardevol deze kennis is. Budgetten aanvragen, dagbesteding regelen of een ziekenhuisopname? Jij weet wat mogelijk is en waar je cliënt recht op heeft. Daarbij leer je ook hoe je een cliëntendossier opbouwt voor jezelf, de rechter en andere hulpverleners.
Om de passende zorg te regelen, is het natuurlijk belangrijk om je cliënten en hun (medische) situatie goed te kennen. In de opleiding leer je daarom over de mogelijke problematiek en welke zorg en manier van communiceren daarbij past. Daardoor lukt het jou om tijdens de diverse huisbezoeken een vertrouwensband te creëren en de juiste zorgverlening in te schakelen – wat jou tot een waardevolle, onmisbare mentor maakt.
Wat kun je met de opleiding Mentorschap
De opleiding biedt een stevige basis om te werken als professioneel mentor. Je zult merken dat je een betekenisvolle rol speelt in het leven van anderen, maar dat het werk ook jou verrijkt:
Je verbetert de kwaliteit van leven
Jij zorgt dat de kwetsbaarste mensen in de samenleving er niet alleen voor staan. Je organiseert ten eerste goede zorg, maar ook het regelmatige contact met je cliënt zorgt dat de kwaliteit van leven toeneemt.
Je doet vervullend werk
Dankzij jouw inzet zie jij je cliënten opbloeien. Ze krijgen de verpleging en verzorging die ze nodig hebben en voelen zich gehoord, gezien en gerespecteerd. Op zulke momenten weet jij waar je het voor doet.
Je ontwikkelt belangrijke competenties
Tijdens de opleiding en je werk als mentor verbeter jij nuttige vaardigheden zoals goed luisteren, het tonen van empathie, flexibiliteit en geduld: zaken die jou ver brengen in het leven.
Wil jij een betrokken en daadkrachtige vertegenwoordiger zijn voor je cliënten? Meld je aan voor de opleiding Professioneel Mentorschap en leer hoe je de juiste zorg regisseert en een steunpilaar bent voor je cliënt.
Inhoud
Inhoud - (Professioneel) Mentorschap opleiding
De opleiding Professioneel Mentorschap bestaat uit de volgende 6 modules:
Module 1 – De maatregel mentorschap
In de eerste module raak je bekend met alle wet- en regelgeving die van toepassing is op het mentorschap. Waar vind je die wetten eigenlijk? En wat staat daar nu precies in over de taken en verantwoordelijkheden van de mentor? Je krijgt een eerste indruk van het werk van de mentor in de praktijk en daarnaast leer je de betekenis van de belangrijkste begrippen, die je tegen komt in de juridische dienstverlening.
Module 2 – De competenties van de mentor
Je gaat inzien wat het verschil is tussen kwaliteiten en vaardigheden en welke daarvan essentieel zijn in de praktijk van het mentorschap. Je zult enerzijds zien dat je al veel van die vaardigheden hebt en anderzijds ontdekken hoe je ze verder kunt ontwikkelen. Er wordt vooral veel aandacht besteed aan besluitvaardigheid en een professionele houding; daarnaast aan het rekening houden met de cultuur van de cliënt en het uitstralen van een professionele zakelijkheid. In de huiswerkopdrachten ga je daar ook mee aan de slag door een cultuursensitief interview af te nemen, waarbij je deze competenties kunt oefenen. Tot slot komen in deze module gespreksvaardigheden en de verschillende soorten gesprekken, die je voert als mentor, aan de orde.
Module 3 – De instelling van het mentorschap
In deze module ga je ontdekken hoe mentorschap wordt aangevraagd. Je leert op welke grond(en) iemand in aanmerking komt voor het mentorschap, maar ook welke formulieren en stukken nodig zijn voor het aanvragen van mentorschap. Deze stukken ga je uitgebreid bekijken en je gaat ook zelf aan de slag met het indienen van een aanvraag voor een fictieve cliënt. Na de uitspraak van de kantonrechter gaat het mentorschap van start. Tot slot van deze praktische module krijg je handige tools aangereikt om te starten met het mentorschap. Bijvoorbeeld een tool, waarmee je het netwerk van de cliënt in kaart kunt brengen. Je zult zien hoe je daarmee in korte tijd een goed beeld krijgt van alle professionals, die betrokken zijn bij je cliënt.
Module 4 - Dossieropbouw
Module 4 is helemaal gericht op de dagelijkse praktijk van het mentorschap. Stap voor stap leer je welke stukken en gegevens je nodig hebt om een dossier te vormen van de cliënt. Het is heel belangrijk en interessant om te begrijpen hoe je de koppeling maakt tussen het dossier, de cliënt en de verslagen, die je uitbrengt aan de kantonrechter. Je leert op een methodische manier de zorg- en ondersteuningsbehoeftes van je cliënt in kaart te brengen. Doordat je geleerd hebt deze te visualiseren, heb je direct al een grote voorsprong en ben je goed voorbereid bij aanvang van je vertegenwoordiging. Dat geeft een gevoel van grip en regie en daar heb je in je werk als mentor zeker profijt van. Tot slot wordt ingegaan op de manier waarop je verslag doet van je werkzaamheden, zowel in het dossier zelf, als aan de kantonrechter.
Module 5 - Doelgroepen
Mentorschap kan worden ingesteld voor mensen met een geestelijke of lichamelijke stoornis. Dat betekent dat je als mentor met ontzettend veel verschillende soorten problematiek te maken krijgt. Module 5 laat je kennis maken met al die verschillende doelgroepen en schetst in grote lijnen de beperkingen, waar cliënten in een bepaalde doelgroep mee te maken hebben. Je leert dat elke doelgroep ook zo zijn eigen benamingen heeft voor zorgverleners en je gaat ontdekken welke arts bij welk ziektebeeld hoort. Daarnaast is niet op iedere cliënt dezelfde wetgeving van toepassing, dus ook daar lees je in deze module het één en ander over. Veel theoretische kennis dus weer in deze module, maar ook een uitdagende en creatieve praktijkopdracht, want je gaat een mooie brochure ontwikkelen. Door deze opdracht ga je ervaren op welke manier je het beste kunt communiceren met mensen uit een bepaalde doelgroep.
Module 6 – De mentor als zorgregisseur
Deze laatste module sluit mooi aan bij module 5, want je komt te weten hoe je voor elke doelgroep de juiste zorgverleners kunt aantrekken. Je leert bij welk loket je een aanvraag kunt doen voor een budget waarmee de zorg betaald kan worden. Daarna ontdek je hoe je vervolgens de juiste zorgverleners selecteert en inzet voor de cliënt. Daar zijn allerlei verschillende vormen in te bedenken en na het doornemen van de lesstof van deze laatste module ben je goed op de hoogte van alle mogelijkheden om zorgverleners te betrekken bij je cliënt. In deze module zul je veel verschillende formulieren bekijken, waardoor je een goede indruk krijgt van de manier waarop je de juiste zorg indiceert, selecteert, regisseert en tot slot ook controleert. Veel mensen weten wel ongeveer hoe je dat doet, maar niet precies. Dat geldt voor jou niet meer na het bestuderen van deze lesstof! Met deze duidelijke en leerzame module heb jij voortaan precies in beeld hoe de hazen lopen! Dat maakt je een werknemer en een collega met een duidelijke plus!
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Er is geen vooropleiding vereist voor de opleiding Mentorschap.
Een passend mbo-4 diploma, een bachelor-diploma van een passende hbo- of wo-opleiding of een master-diploma van een passende wo-opleiding is echter verplicht om als Professioneel Mentor benoemd te kunnen worden door de Kantonrechter. Hiervoor geldt dus een formele opleidingseis. Ook gelden er een aantal aanvullende benoemingseisen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de opleiding Professioneel Mentorschap.
Studieduur
6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de opleiding Professioneel Mentorschap gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor een opleiding Professioneel Mentorschap met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 6 maanden