Inhoud - Leesconsulent opleiding
De Leesconsulent opleiding bestaat uit de volgende tien modules:
Module 1 – Leesplezier
Ben je klaar om alles te leren over verschillende soorten lezers en leesniveaus? En waarom is leesplezier belangrijk? Deze module is de perfecte manier om meer te weten te komen over deze onderwerpen. Je gaat beginnen met het ontdekken van de verschillende soorten lezers. Je gaat dieper in op de verschillende soorten lezers en hoe je hun interesses kunt achterhalen. Maar om lezers goed te begrijpen, moet je ook kijken naar leesniveaus. Je leert meer over de verschillende leesniveaus en hoe deze niveaus kunnen variëren per leeftijd en achtergrond van de lezer. Als leesconsulent is het je taak om mensen te helpen hun leesvaardigheid te verbeteren, maar het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen genieten van het lezen. In deze module leer je waarom leesplezier van belang is en hoe je het kunt stimuleren bij zowel kinderen als volwassenen. Ook krijg je meer inzicht in de theorie van het leren lezen, kijk je naar de cijfers over lezen en leesplezier en leer je waarom leesplezier en lezen belangrijk zijn.
Module 2 – Taken van de leesconsulent
Deze module gaat over leesbevordering en welke rol je daar als leesconsulent in speelt. Je gaat kijken naar de taken en rollen die een leesconsulent heeft en je krijgt meer inzicht in hoe je die kunt uitvoeren. Als laatste ga je het verschil bekijken tussen lectuur en literatuur en het verschil tussen leesbevordering en literatuureducatie.
Module 3 – Leren lezen
Lezen is een belangrijke vaardigheid. Het stelt ons in staat om te leren, te relaxen en te genieten van verhalen en informatie. Maar als leesconsulent weet je dat het niet voor iedereen even makkelijk is. Gelukkig zijn er leestechnieken en -strategieën om kinderen en volwassenen te helpen bij hun leesontwikkeling. Zo kan het voorlezen van boeken echt grenzen verleggen. Het is een krachtig middel om leesplezier te stimuleren en de leesvaardigheid te vergroten, vooral omdat het de leesfases van kinderen ondersteunt. Maar hoe kies je het perfecte boek om voor te lezen? En wat is het AVI-systeem en hoe kun je het gebruiken om te bepalen welk boek geschikt is voor welk kind? Deze module duikt dieper in deze vragen, zodat jij als leesconsulent anderen nog beter kunt helpen bij het ontwikkelen van hun leesvaardigheid en -plezier.
Module 4 – Boeken
Als leesconsulent moet je op de hoogte zijn van de geschiedenis van volwassen- en kinderliteratuur, zodat je lezers beter kunt adviseren over boeken. In deze module gaan we dieper in op deze geschiedenis en de kenmerken van moderne jeugdliteratuur. Maar niet alleen de geschiedenis van literatuur is van belang, ook de kenmerken van moderne jeugdliteratuur en de onderverdeling van fictieboeken zijn belangrijk om te begrijpen. Hierdoor kun je lezers beter adviseren en hen helpen bij het vinden van boeken die aansluiten bij hun leesniveau en interesses. Verschillende soorten fictieboeken kunnen worden ingezet om lezers te motiveren en te inspireren en in deze module leer je welke soorten fictieboeken er zijn en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Daarnaast leer je ook over non-fictieboeken en de voordelen en nadelen van het gebruik van deze boeken bij het stimuleren van lezen.Naast non-fictieboeken zijn er ook informatieve prentenboeken en aanwijsboeken die kunnen worden gebruikt om lezers te helpen bij het ontwikkelen van hun leesvaardigheid. In deze module leer je meer over deze soorten boeken en hoe je ze effectief kunt inzetten als leesconsulent.Ten slotte bespreken we ook andere leesmaterialen en soorten boeken, zodat je als leesconsulent een breder scala aan boeken en materialen hebt om aan te bevelen aan lezers van alle leeftijden en niveaus.
Module 5 - Adviseren
Als leesconsulent ben jij een echte leesheld! Jij weet als geen ander hoe belangrijk het is om kinderen en jongeren te helpen bij het vinden van de juiste boeken, zodat zij met plezier kunnen lezen en hun leesvaardigheid kunnen vergroten. Dit betekent niet alleen dat je bekend moet zijn met de NBD/Biblion Classificatie, maar ook dat je een speurneus moet hebben om de interesses en voorkeuren van de lezers te ontdekken. Ook leer je meer over alle literaire prijzen en hoe je ze kunt gebruiken bij het adviseren van boeken. In deze module duik je in al deze vaardigheden, zodat jij als leesconsulent de perfecte boeken kunt vinden voor de lezer.
Module 6 - Werkvormen
Aan het einde van deze module ben je helemaal thuis in het gebruik van leeslogboeken en leesportfolios. Je weet wat ze zijn, hoe je ze maakt en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Bovendien heb je ook zelf een leeslogboek en leesportfolio gemaakt. Het schrijven van een boekverslag heeft voor jou geen geheimen meer en je weet ook waarom het soms beter is om een andere aanpak te gebruiken. Met de vele onderwerpen die we behandelen in deze module, kan jij straks volop aan de slag om het lezen te stimuleren en te motiveren. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek hoe je met leeslogboeken, leesportfolios en andere creatieve opdrachten het lezen tot een feest maakt!
Module 7 – Campagnes en speciale evenementen
Lees jij graag en wil je meer weten over boekevenementen en leespromotie-initiatieven in Nederland? Dan is deze module iets voor jou! Aan het einde van deze module ben je bekend met de grootste boekevenementen in Nederland en weet je welke doelgroep deze evenementen aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan de Boekenweek en de Kinderboekenweek. Maar er zijn nog veel meer interessante boekevenementen. Daarnaast leer je ook over verschillende leespromotie-initiatieven, zoals de Nationale Voorleesdagen, de Leescoalitie en De Weddenschap. Door deze initiatieven onder de aandacht te brengen kun je het lezen bij kinderen en jongeren stimuleren en het leesplezier vergroten. In deze module leer je hoe je leespromotie-initiatieven kunt inzetten en hoe je ze op een leuke en creatieve manier kunt integreren in je werk als leesconsulent.
Module 8 – De schoolbibliotheek
In deze module zul je alles leren over de belangrijkste onderdelen van een bibliotheek en hoe je hem het beste kunt inrichten. Je leert meer over de rol van een bibliothecaris en hoe je boeken kunt indelen in een bibliotheek om ze gemakkelijk terug te vinden. Daarnaast worden er verschillende uitleensystemen besproken en ga je de voor- en nadelen ervan onderzoeken. Je leert ook alles over de afspraken en regels die bij het gebruik van een bibliotheek horen en hoe je een bibliotheek actueel kunt houden. Een belangrijk onderdeel daarvan is het aanschaffen van nieuwe boeken. Je krijgt inzicht in hoe je dit het beste kunt doen en waar je op moet letten bij het selecteren van nieuwe boeken.
Module 9 – Samenwerken met verschillende partijen
In deze module leer je waarom de samenwerking met ouders belangrijk is. Je krijgt tips om de samenwerking met ouders te stimuleren en ouders te helpen het lezen van hun kinderen te bevorderen. Ook leer je waarom vrijwilligers belangrijk zijn bij de leesbevordering en hoe je vrijwilligers kunt werven en activiteiten met vrijwilligers kunt plannen. Daarnaast leer je met welke partijen je als leesconsulent kunt samenwerken om leesbevordering te stimuleren. Door de samenwerking met ouders en andere partijen, kun je de leesontwikkeling van kinderen aanzienlijk verbeteren. Het kan hen helpen om meer plezier te hebben in lezen en daarmee hun leesniveau te verbeteren.
Na het volgen van deze module ben je volledig uitgerust om de samenwerking met ouders te stimuleren, vrijwilligers te werven en met andere partijen samen te werken om leesbevordering te stimuleren.
Module 10 - Leescultuur op school
Na deze module weet je precies waarom een goed leesbeleid op een school belangrijk is. Je leert hoe een goed leesbeleid eruit ziet en hoe je het opstelt. Ook weet je waarom een goed leesbeleid van belang is voor de schoolinspectie. Daarnaast leer je over verschillende scholingsmogelijkheden voor leesconsulenten. Door deze module kun jij als leesconsulent bijdragen aan een sterk leesbeleid op scholen en hiermee de leesvaardigheid en het leesplezier van leerlingen bevorderen.