Inhoud – Hormooncoach opleiding
De opleiding Hormooncoach bestaat uit de volgende 10 modules:
Module 1 – Hormoonstelsel en verschillende hormonen
Na het bestuderen van deze module krijg je een basis om je hormoonhuishouding beter te begrijpen. Je zult merken dat je deze kennis en inzichten kunt toepassen op je eigen lichaam en leefstijl, maar ook op de leefstijl van de mensen om je heen. Je zult meer te weten komen over de werking van hormoonsystemen, de productie van hormonen en de fundamenten van ons hormonale systeem. Bovendien leer je hoe je een hormonale analyse kunt uitvoeren bij je cliënt en hormonale disbalans kunt herkennen.
Module 2 – Voeding
Hoe beïnvloedt voeding onze hormonen? Welke voedingsmiddelen zijn bevorderlijk en welke zijn schadelijk? In deze module zul je stapsgewijs de richtlijnen leren voor een voedingspatroon dat gunstig is voor je hormonen en je gezondheid. Daarnaast behandelen we basisvoedingstips die je kunt toepassen bij elke vorm van hormonale disbalans. Vaak zijn het kleine aanpassingen in je dieet die een grote invloed hebben op je hormonen en daarmee op je dagelijks leven. Je zult alles leren over onderwerpen zoals insulineresistentie, leptine, voedselintoleranties en allergieën, en hoe je jouw cliënten kunt helpen om een gezond gewicht te bereiken en om te gaan met vrouwelijke hormonale klachten.
Module 3 – Vrouwelijke hormonale klachten
In module 3 verdiep je je verder in oestrogeen, progesteron en testosteron. Wat zijn bijvoorbeeld de oorzaken van oestrogeendominantie en hoe kun je dit probleem aanpakken? Je krijgt gedetailleerde uitleg over vrouwelijke hormonale klachten, zoals endometriose, PCOS en PMS. Bovendien ontvang je volledige protocollen voor het aanpakken van verschillende hormonale onevenwichtigheden met betrekking tot oestrogeen en progesteron.
Module 4 - Schildklier
De schildklier is een klein orgaan met grote gevolgen wanneer het niet goed functioneert. Deze module behandelt niet alleen specifieke schildklierziekten, maar richt zich vooral op de vele onbegrepen schildklierproblemen. Bij veel mensen wordt een schildklierprobleem namelijk niet gediagnosticeerd, vaak omdat de schildklier zelf niet 'ziek' is en de bloedwaarden (meestal) normaal lijken te zijn. Er zijn echter verschillende andere (hormonale) oorzaken of omstandigheden die ervoor zorgen dat de schildklier uit balans raakt of minder actief wordt. Als hormooncoach loop je in de praktijk waarschijnlijk regelmatig tegen cliënten aan die hormonale oorzaken ervaren die leiden tot een verstoorde schildklierfunctie. Daarom staat deze module in het teken van het belichten van de vele onbegrepen schildklierproblemen.
Module 5 - Stress
In deze module zul je kennis en inzicht opdoen over het abstracte begrip “stress”. Overmatige stress is de grootste boosdoener als het gaat om onze hormonale balans. Wanneer we het hebben over stress, komt al snel het hormoon cortisol naar voren, ook wel bekend als ons stresshormoon of eigenlijk ons antistresshormoon.
Voordat we dieper ingaan op het hormoon cortisol en de rol van de bijnieren, begint deze module met het verkennen van de vraag wat stress precies is en wat het met ons lichaam doet. We besteden aandacht aan het zenuwstelsel en de stresssystemen die daarin opereren. Daarnaast wordt uitgelegd welke rol de bijnieren spelen in dit geheel.
Module 6 - Darmen en lever
In deze module staat het spijsverteringsproces centraal. Dit proces, dat zich afspeelt vanaf de zintuigen tot aan de ontlasting, moet goed functioneren voor een optimale gezondheid en hormonale balans. Het begint met het kauwen en mengen van voedsel met speeksel in de mond, gevolgd door het zure milieu van de maag en het kneden en voltooien van de vertering in de darmen. Dit gebeurt in samenwerking met talloze darmbacteriën.
Het eerste deel van deze module biedt uitgebreide informatie over de werking van het spijsverteringsstelsel, de mogelijke klachten die een cliënt kan ervaren, de verschillende oorzaken en hoe te achterhalen wat er precies speelt bij de cliënt. In het tweede deel van de module wordt specifiek aandacht besteed aan het gezond houden van de lever, aangezien deze een cruciale rol speelt bij het verwerken van hormonen. Wanneer deze verwerking niet goed verloopt, kunnen er hormonale klachten ontstaan
Module 7 - Slaap
Een goede slaapkwaliteit en voldoende slaap zijn essentieel voor het bereiken van hormonale balans. Niet alleen heeft het invloed op de hormonen, maar het is ook van belang voor het behoud en de verbetering van alle functies van ons lichaam. Hierbij draait het met name om zowel de juiste kwaliteit als de juiste hoeveelheid slaap. Deze module behandelt verschillende hormonen, waaronder melatonine, adenosine, cortisol en ook het groeihormoon, die allen een rol spelen in het slaapproces.
Module 8 - Beweging, ademhaling en zon
Deze module is opgedeeld in drie paragrafen: beweging, ademhaling en zonlicht. Als hormooncoach kun je deze onderwerpen op verschillende manieren toepassen in je praktijk. Cliënten kunnen aan alle drie de onderwerpen werken om een gezonde hormonale balans in hun lichaam te bereiken. Vaak worden deze aspecten tegelijkertijd aangepakt, maar het is niet noodzakelijk.
Module 9 – Anticonceptie, zwanger worden en zijn en bio-identieke hormonen
Deze module geeft antwoord op belangrijke vraagstukken met betrekking tot anticonceptie. Je leert over de verschillende vormen van anticonceptie en hoe je de natuurlijke cyclus kunt monitoren zonder ovulatie en menstruatie te onderdrukken. Daarnaast wordt ingegaan op de gevolgen van het gebruik van verschillende vormen van chemische anticonceptie. Een belangrijke vraag die behandeld wordt, is hoe je de hormonale balans kunt herstellen na het stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil.
Het tweede deel van de module richt zich op gezond zwanger worden en blijven. Hier krijg je inzicht in hoe je je lichaam optimaal kunt voorbereiden op een zwangerschap en hoe je gedurende de zwangerschap gezond kunt blijven. In het laatste deel van de module wordt uitgebreid ingegaan op lichaamsidentieke of bio-identieke hormonen, waarbij je meer kennis zult opdoen over dit onderwerp.
Module 10 - De overgang en in de praktijk
In deze laatste module wordt de fase behandeld die begint rond het veertigste levensjaar en doorgaat tot de menopauze bij vrouwen. Er wordt dus aandacht besteed aan wat de perimenopauze precies inhoudt, zowel vanuit emotioneel als biologisch perspectief. Als hormooncoach krijg je vervolgens verschillende tools en inzichten aangereikt om de symptomen van de overgang te verlichten. Deze symptomen kunnen variëren van hevige menstruatie en gewichtstoename tot angst en nachtelijk zweten.
Alle modules samen bieden een stevige basis voor het geven van advies en ondersteuning op het gebied van de behandeling van hormonale klachten. Daarom geeft deze laatste module een overzicht van de besproken tools. Daarnaast wordt een voorbeeld gegeven van hoe een intakegesprek eruit zou kunnen zien. Tot slot ontvang je een waardevolle verzameling recepten.