Inhoud- Opleiding Casemanager Verzuim
De lesstof voor de opleiding Casemanager verzuim is opgebouwd uit de volgende acht modules
Module 1 - Visie op verzuim
In de eerste module komt de relatie tussen verzuim en ziekte aan bod. Deze is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Ook komen actuele verzuimmodellen aan bod, evenals de financiële impact van verzuim. Een belangrijke reden (en thema in deze module) om die hoge verzuimkosten terug te dringen, is de investering die organisaties doen in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.
Module 2 - Casemanagement & Casemanager
Module 2 van de opleiding casemanager zoomt in op een snelle en duurzame re-integratie van een verzuimende medewerker. Zo is er aandacht voor het wettelijke kader van casemanagement, de randvoorwaarden om van casemanagement een succes te maken en de uitgangspunten voor succesvol re-integreren. Daarnaast is er uitleg over de inhoud van de functie casemanager, het relatienetwerk en het verzuimproces met de wettelijk verplichte activiteiten. Verder is er uitleg over advies- en begeleidingsstijlen, oftewel het beroepscompetentieprofiel.
Module 3 - Casemanagement in de eerste twee weken verzuim
In module 3 maak je kennis met het verzuimproces met als kernbegrippen verzuim- en hervattingsdrempel: van de ziekmelding tot en met de eerste twee weken verzuim. Het sleutelwoord voor de casemanager in deze fase is het ‘verkennen’ van onder meer de verzuimhistorie van de betrokken medewerker en de verzuim- en re-integratiecultuur in de betrokken afdeling. Je leert hoe je hiermee om kunt gaan en het verzuim zo kort mogelijk kunt houden.
Module 4 - Casemanagement in de fase van 2-6 weken verzuim
Module 4 sluit aan op module 3 waarin de tweede tot en met de zesde week centraal van het ziekteverzuim centraal staan. Je gaat verder aan de slag gaat met verkennen en analyseren van het probleem. Dit mondt uiteindelijk uit in een eigen probleemanalyse.
Je leert om vanaf het moment van de ziekmelding ook al te kijken naar mogelijkheden voor re-integratie, zoals bijvoorbeeld gedeeltelijke werkhervatting. Er is extra aandacht voor twee bijzondere soorten verzuim: het zogeheten psychisch verzuim en verzuim als gevolg van een arbeidsconflict. Deze vragen elk om een specifieke benadering.
Module 5 - Casemanagement in de fase van 6-42 weken verzuim
Het accent verschuift met het verstrijken van de tijd steeds meer van het probleem naar de oplossing(en). In module 5 van de opleiding casemanager leer je creatief durven denken en kostenbewustzijn, zoals een kosten-batenanalyse opstellen voor in te zetten interventies. Hiermee kun je voorstellen doen die de schadelast beperken. Je leert over de bekende Plan-Do-Check-Act Cyclus over tot het opstellen, uitvoeren, monitoren, evalueren en waar nodig bijstellen van het plan van aanpak.
Module 6 - Casemanagement in de fase van 42-52 weken verzuim
Module 6 gaat over langdurig verzuim, waarbij het aankomt op een lange adem. Als er al van alles is geprobeerd om de re-integratie vlot te trekken, maar het toch anders loopt dan gehoopt. Langdurig verzuim doet vanuit psychologisch oogpunt ook van alles met de verzuimende medewerker. Bij het zoeken naar ‘passend werk’ wordt eventueel een tweede spoortraject gestart, waarbij de Functie Mogelijkheden Lijst (FML) van de bedrijfsarts en het advies van een arbeidsdeskundige in deze module aan bod komen.
Module 7 - Casemanagement in de fase van 52-104 weken verzuim
Als het niet is gelukt om een medewerker binnen het eerste jaar te laten re-integreren in passend werk binnen of buiten de eigen organisatie dan komt de WIA-aanvraag in beeld. Aan het eind van module 7 weet je hoe je het proces van een WIA-aanvraag optimaal kunt begeleiden. Ook heb je inzicht gekregen in het toetsingskader van het UWV bij de beoordeling van het Re-integratieverslag (RIV) en de re-integratie inspanningen en weet je ook hoe je bezwaar kunt maken tegen een opgelegde loonsanctie. Tenslotte heb je inzicht gekregen in de gevolgen van WIA-instroom voor de werkgever en de medewerker.
Module 8 - Casemanagement op organisatieniveau
In de laatste module van de opleiding leer je verzuim op organisatieniveau in beeld te brengen en te analyseren, waarmee trends in beeld komen. Je kunt hiermee de organisatie adviseren over het effectief voorkomen en terugdringen van verzuim. Je kennis en ervaring met de individuele casuïstiek komt hierbij goed van pas. Met beleidsadvisering kun je als casemanager je meerwaarde op organisatieniveau aantonen. Verder leer je in deze module om de financiële impact van verzuim op organisatieniveau te berekenen en hoe je kunt adviseren over schadelastbeperking in het kader van verzuim.
Super leuk cursus