- Home
- A-Z Cursussen
- Beleidsmedewerker Gemeente
Beleidsmedewerker Gemeente
NIEUW

Vorm als Beleidsmedewerker de cruciale schakel tussen gemeente en inwoners
Als je kunt spreken van een uitdagende werkomgeving, dan is het wel bij een gemeentelijke overheid. Want veranderingen zijn er aan de orde van de dag. Wie voor een gemeentelijke organisatie werkt, moet kunnen omgaan met tal van maatschappelijke en economische ontwikkelingen, maar ook met het politieke speelveld. In de opleiding Beleidsmedewerker Gemeente leer je hoe je in dit dynamische werkveld op je eigen beleidsterrein onafhankelijke en weloverwogen adviezen kunt geven aan de wethouder of de gemeenteraad. En ervaar je hoe je als beleidsmedewerker fungeert als een cruciale schakel tussen gemeente en inwoners.





Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Vorm als Beleidsmedewerker de cruciale schakel tussen gemeente en inwoners
Als je kunt spreken van een uitdagende werkomgeving, dan is het wel bij een gemeentelijke overheid. Want veranderingen zijn er aan de orde van de dag. Wie voor een gemeentelijke organisatie werkt, moet kunnen omgaan met tal van maatschappelijke en economische ontwikkelingen, maar ook met het politieke speelveld. In de opleiding Beleidsmedewerker Gemeente leer je hoe je in dit dynamische werkveld op je eigen beleidsterrein onafhankelijke en weloverwogen adviezen kunt geven aan de wethouder of de gemeenteraad. En ervaar je hoe je als beleidsmedewerker fungeert als een cruciale schakel tussen gemeente en inwoners.
Over de cursus Beleidsmedewerker Gemeente
Over de opleiding Beleidsmedewerker Gemeente
Overweeg je een carrière als beleidsmedewerker bij een gemeente, of ben je momenteel al werkzaam in deze functie en wil je je vaardigheden op het gebied van beleidsadvies versterken? In de opleiding Beleidsmedewerker gemeente leer je hoe je beleidsvoorstellen kunt ontwikkelen, waarbij je rekening houdt met de belangen van inwoners, instellingen, bedrijven en andere stakeholders. Ook krijg je meer inzicht in bestuurlijke verhoudingen en hoe tactvol te handelen in een politieke werkomgeving. Verder leer je om beleidsplannen helder te communiceren en eenduidige beleidsplannen te schrijven, om zo je boodschap goed over te brengen en het vertrouwen van alle beoogde partijen te winnen.
Wat kun je met de opleiding Beleidsmedewerker Gemeente?
Na afloop van de opleiding ben in staat om in alle fasen van de gemeentelijke beleidscyclus betrouwbare informatie te geven, zodat de gemeenteraad op basis van jouw advies een weloverwogen besluit kan nemen. Als beleidsmedewerker bij een gemeente moet je je ook voortdurend aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Want in de rol van beleidsmedewerker ben je veelvuldig betrokken bij het vormgeven van maatschappelijke, economische of culturele trajecten die verandering als uitgangspunt hebben.
Maar je kunt bijvoorbeeld ook geconfronteerd worden met een lobby door inwoners met als doel om bepaalde beleidskeuzes te beïnvloeden. Het komt ook geregeld voor dat conflicten binnen de gemeenteraad uit de hand lopen en dat partijen met hun standpunten lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. In dit politieke speelveld met veel belangen is het aan jou als beleidsmedewerker om daarin een neutraal en onafhankelijk advies te geven.
Leer hoe de gemeentelijke overheid werkt
Hoe zit een gemeente in elkaar? Welke regels en afspraken gelden er? Hoe is de financiering geregeld en hoe ziet de begrotingscyclus eruit? Als beleidsmedewerker is het belangrijk om kennis te hebben van al deze zaken. Ook wordt aandacht besteed aan actuele thema’s zoals populisme, polarisatie, diversiteit en inclusie.
Breng je boodschap goed over
Een heldere uitleg van je beleidsplannen helpt enorm bij het overbrengen van je boodschap. Bij het mondeling of schriftelijk communiceren van beleid moet je je ervan bewust zijn dat je doelgroep heel divers kan zijn. Zo moet je boodschap niet alleen helder zijn voor de gemeenteraad, maar ook voor de inwoners van de gemeente. Het geven van duidelijke presentaties en het schrijven van prettig leesbare beleidsnotities is daarom een essentiële vaardigheid van iedere beleidsmedewerker.
Erken het belang van samenwerking
Wanneer je voor een gemeentelijke overheid werkt, met allerlei verschillende afdelingen en teams, werk je per definitie samen met anderen. Daarnaast werk je ook samen met inwoners, instellingen en andere stakeholders die allemaal invloed hebben op jouw werk als beleidsmedewerker.
Inhoud
Inhoud - Opleiding Beleidsmedewerker Gemeente
De opleiding Beleidsmedewerker Gemeente bestaat uit de volgende 7 modules:
Module 1 - De beleidsmedewerker
In deze eerste module maak je kennis met het brede werkterrein van de beleidsmedewerker en krijg je een eerste idee van de taken en verantwoordelijkheden. Er wordt aandacht besteed aan kennis en vaardigheden die van belang zijn voor het goed functioneren als beleidsmedewerker. Je staat daarom stil bij je eigen leiderschap en jouw kwaliteiten en eigenschappen. Ook leer je in deze module over de belangrijkste veranderingen die invloed hebben op het werken bij de overheid.
Module 2 - Hoe werkt de overheid?
Vanuit jouw rol als beleidsmedewerker draag je bij aan de ontwikkeling van een efficiënte en effectieve gemeentelijke organisatie. Maar hoe zit de gemeente in elkaar? Welke regels en afspraken gelden er? Hoe is de financiering geregeld en hoe ziet de begrotingscyclus eruit? Wanneer je invloed wilt hebben en je werk als beleidsmedewerker goed wilt uitvoeren, is het belangrijk dat je goed begrijpt hoe de gemeentelijk overheid werkt en de organisatie in elkaar zit. Ook wordt aandacht besteed aan begrippen als populisme, polarisatie, diversiteit en inclusie.
Module 3 – Helder communiceren van beleid
Wanneer je als beleidsmedewerker communiceert, mondeling of schriftelijk, moet je je ervan bewust zijn dat je doelgroep heel divers is. Je boodschap is niet alleen voor het college of voor de gemeenteraad maar ook voor de inwoners van de gemeente. Verwarring over wat geschreven en gezegd wordt en hoe het precies is bedoeld, draagt niet bij tot een goede verstandhouding en een beter begrip. In deze module ligt de nadruk op het mondeling communiceren. Het gaat daarbij niet alleen om het voeren van gesprekken of het plegen van telefoontje, ook het geven van een goede presentatie komt aan bod. Ook dat is onderdeel van je vak als beleidsmedewerker. In de praktijk blijkt dat nog niet zo eenvoudig. Een presentatie geven voor de gemeenteraad of voor het college maar ook voor inwoners vergt wel een en ander aan voorbereiding. Toch blijkt uit de praktijk dat een heldere uitleg van plannen enorm helpt bij het overbrengen van je boodschap.
Module 4 – Helder schrijven van beleid
In module 4 leer je alles over helder schrijven binnen de gemeentelijke overheid. Je leert daar een beleidsnotitie of beleidsadvies te schrijven op een eenduidige en heldere wijze. Beleidsdocumenten zijn een wezenlijk onderdeel van de beleidscyclus. Zij zijn bedoeld als hulpmiddel voor het nemen van een besluit door een college, een wethouder of de gemeenteraad. Goed kunnen schrijven van dergelijke documenten is daarom belangrijk voor je werk als beleidsmedewerker. Op basis van jouw teksten worden besluiten voorbereid en genomen. Daarnaast moet je effectief kunnen communiceren met verschillende belanghebbenden, zoals collega's, politici, inwoners en andere stakeholders. Jij bent de deskundige op jouw beleidsterrein en het is aan jou om de informatie die je wilt overbrengen zo duidelijk mogelijk te formuleren. Ook leer je in deze module de verschillen tussen een beleidsnotitie en een adviesnotitie. Daarnaast wordt stilgestaan bij het schrijven van deze notitie met behulp van een vast format.
Module 5 – Veranderen: de rol van de beleidsmedewerker
Als beleidsmedewerker bij een gemeente moet je je voortdurend aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dat is sowieso het geval bij het aantreden van een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college na de verkiezingen. Maar je hebt ook in je dagelijks werk te maken met grote en kleine veranderingen. Je fungeert als een cruciale schakel tussen de gemeente en de inwoners en je bent medeverantwoordelijk voor het vormgeven van trajecten die verandering als uitgangspunt hebben. Daarom staat deze gehele module in het teken van verandermanagement, de verschillende benaderingswijzen en jouw rol als beleidsmedewerker. Ook komt draagvlak en weerstand aan de orde. Met deze theorie kom je goed beslagen ten ijs.
Module 6 – Werken in een politieke omgeving
Deze module start met het benoemen van een aantal maatschappelijke-, economische en culturele verschuivingen die invloed hebben op je dagelijks werk. Je hebt te maken met belangen van inwoners, organisaties, instellingen en bedrijven maar vooral ook met het politieke speelveld. Je kunt te maken krijgen met conflicten door verschillende belangen en uitgangspunten. Ook kun je geconfronteerd worden met een lobby vanuit inwoners met als doel beleidskeuzes te beïnvloeden of een rol te spelen in het politieke spel. Soms lopen conflicten uit de hand en staan partijen met hun standpunten lijnrecht tegenover elkaar. Hoe kun jij als beleidsmedewerker daar een rol in spelen en wanneer is mediation een goed idee? In deze module komen al deze onderdelen aan bod. Het is belangrijk dat jij neutraal, onafhankelijk en goed kunt adviseren. Dat vergt een goede voorbereiding maar ook dat je je bewust bent van je positie. En dat alles in een politiek speelveld met veel belangen.
Module 7 – Samenwerken
Wanneer je werkt voor de gemeentelijke overheid werk je per definitie samen met anderen. Je werkt in een ambtelijke organisatie met verschillende afdelingen en teams en het is hoogst uitzonderlijk als je iets voor elkaar krijgt zonder dat je daarbij iemand anders nodig hebt. Daarnaast werk je ook samen met inwoners, instellingen en organisaties. In deze module kijken we naar een aantal specifieke vormen van samenwerking die het samenwerken binnen een gemeente overstijgen maar die op velerlei wijze invloed hebben op jouw werk als beleidsmedewerker. We besteden aandacht aan regionale samenwerking en het ambtelijk- of bestuurlijk fuseren komt aan bod. In deze module over samenwerken mag een onderdeel over burgerparticipatie niet ontbreken en komt de participatieladder aan de orde. Tot slot wordt benoemd hoe je zelf aan de slag kunt en wat daarbij de uitdagingen zijn.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding Beleidsmedewerker Gemeente te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de opleiding Beleidsmedewerker Gemeente.
Studieduur
6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de opleiding Beleidsmedewerker Gemeente gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de opleiding Beleidsmedewerker Gemeente met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal


Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie

De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma

Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Je krijgt het examen thuisgestuurd en kunt dit thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 6 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!