Inhoud- Basisopleiding Verpleegkundige
Module 1 – De gezondheidszorg in Nederland en visie op zorg
De gezondheidszorg binnen Nederland is de afgelopen jaren enorm in verandering. Dit zal de komende jaren niet anders zijn. Hierdoor is het beroep van de verpleegkundige continu in verandering. Middels deze module wordt een realistisch beeld geschetst van hoe het verpleegkundig beroep is ontstaan en wat deze veranderingen betekenen voor het verpleegkundig beroep in de komende jaren.
Module 2 – Het beroep van de verpleegkundige
In deze module leer je wat het beroep van de verpleegkundige echt inhoudt. Vaak heeft men een onrealistisch beeld van het verpleegkundig beroep: te rooskleurig of juist te beperkt. In deze module komt het realistisch beeld aan bod. Het verpleegkundig beroep zal worden beschreven aan de hand van de CanMed's-rollen, omdat hier ook het beroepsprofiel van de verpleegkundige op gebaseerd is. Daarnaast komen ook de ethische aspecten van het verpleegkundig beroep aan bod, zoals de grenzen van het beroep vanuit het juridisch kader, maar ook de verpleegkundige beroepscode en hoe ethische dilemma's ontstaan en kunnen worden besproken.
Module 3 – Het verpleegkundig proces
De verpleegkundige zorg rondom een patiënt is gebaseerd op een cyclisch verpleegkundig proces, bestaande uit de volgende stappen: de anamnese, verpleegkundige diagnostiek, doelen stellen, interventies bepalen, uitvoeren en organiseren van zorg en het evalueren en bijstellen van de zorg. Dit is in iedere zorgsector en bij iedere patiënt de basis voor het verlenen van zorg. Hierdoor is het van belang dat je kennis maakt met het verpleegkundig proces. Aan de hand van praktijkvoorbeelden ga je actief aan de slag met het verpleegkundig proces. Het zal hierbij gaan om laagcomplexe casuïstiek, waarbij duidelijke grenzen worden gesteld aan wat van je wordt verwacht.
Module 4 – De verpleegkundige basiszorg
Je maakt kennis met de aspecten van de verpleegkundige basiszorg, waaronder ondersteuning bij het wassen, kleden, eten, toiletgang en verplaatsing. De focus is de afgelopen jaren steeds meer verplaatst van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat'. De zelfredzaamheid van de patiënt is hierbij steeds meer centraal komen te staan. De verpleegkundige draagt bij aan het zo lang mogelijk zelfstandig blijven/worden van de patiënt. De doelstelling van deze module is niet dat je het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk gaat brengen, maar wel de achtergrond en de theoretische onderbouwing kent van de verpleegkundige basiszorg.
Module 5 – Verpleegtechnische zorg
In deze module komen verpleegtechnische voorbehouden en risicovolle handelingen voorbij. Net als bij de verpleegkundige basiszorg, is het niet de doelstelling dat je na het volgen van deze module ook daadwerkelijk de handelingen in de praktijk gaat uitvoeren. De juridische aspecten van de wet BIG in relatie tot het uitvoeren van risicovolle en voorbehouden handelingen zullen voorbij komen, zodat het voor jou ook duidelijk is door wie en wanneer deze handelingen wel mogen worden uitgevoerd. Voorbeelden van handelingen komen voorbij, met daarin ook filmpjes van de uitvoering ervan. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van de handelingen.
Module 6 – Communicatie in de zorg
Een groot deel van het verpleegkundig beroep bestaat uit communicatie. De verpleegkundige moet in staat zijn om snel te schakelen tussen communicatieve vaardigheden, in verschillende complexe situaties. De basisvaardigheden komen in deze module aan bod, waarbij de focus zal liggen op oefenen met de communicatieve vaardigheden in de praktijk. Hierdoor ervaar je hoe lastig communicatie in de zorg soms kan zijn. Ook wordt het gedragsverklaring aangehaald, waarbij je aan de hand van observatie en het ASE-model (Attitude, Sociale invloed en Eigen effectiviteit) gedrag kan verklaren en dit kan inzetten voor gedragsverandering. Ook zal er een introductie worden gegeven in communicatie omtrent gedragsproblemen.
Module 7 – Anatomie, fysiologie en pathologie
Om klinisch te kunnen redeneren is kennis van anatomie, fysiologie en pathologie (AFP) onmisbaar. Het gaat hierbij om de bouw van het menselijk lichaam, welke processen er in het lichaam afspelen en wat er met het lichaam gebeurd als iemand ziek wordt. In deze module zal de basis van het menselijk lichaam worden behandeld, waardoor je een beeld krijgt van de verschillende onderdelen van het menselijk lichaam en de functies van alle organen. Ook zullen een aantal ziektebeelden specifiek worden behandeld.
Module 8 – Medische diagnostiek en behandeling
Het verpleegkundig beroep is grotendeels verbonden aan het medisch vakgebied. Hierdoor is het logisch dat je na het volgen van de basisopleiding ook de basiskennis bezit over medische diagnostiek en veel voorkomende behandelingen. Inhoudelijk zullen verschillende diagnostiekmethoden worden behandeld (scans, bloedanalyse, lichamelijk onderzoek en kijkoperaties),evenals veel voorkomende medische behandelingen (medicatie, operaties en verwijzingen naar andere disciplines). Ook wordt leefstijlgeneeskunde kort aangestipt, omdat dit een steeds belangrijker onderdeel is van gezondheid en het voorkomen van ziekten en reduceren van complicaties.
Module 9 – Klinisch redeneren
Naast het verpleegkundig proces, heeft klinisch redeneren een centrale positie binnen het verpleegkundig beroep. De stappen van klinisch redeneren bestaan uit: oriëntatie op de situatie, klinische probleemstelling, aanvullend onderzoek, beleid, verloop en evaluatie. Middels klinisch redeneren worden besluiten genomen door de verpleegkundige en wordt aan de hand van een waarschijnlijkheidskans ingeschat hoe groot de kans is op een (levensbedreigende) situatie/aandoening. Je zal in deze module eerst de theorie van het klinisch redeneren doorlopen en vervolgens middels casuïstiek actief aan de slag gaan met het klinisch redeneren.
Module 10 – Gezondheidsbevordering en preventie
Gezondheidsbevordering en preventie van ziekte/complicaties/verergering van ziekte is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in het verpleegkundig beroep. Dit zal de komende jaren niet anders zijn. Door de toenemende (dubbele) vergrijzing en de toename van het aantal chronisch zieken is het van maatschappelijk en financieel belang om de focus te verleggen van zorg naar preventie. In de verpleegkundige opleidingen komt dit aspect steeds meer en sterker naar voren, waardoor het in deze module uitgebreid behandeld zal worden. Er zal binnen deze module ook ruimte zijn voor praktische uitvoering van gezondheidsbevordering en preventie, zowel op papier als in de praktijk.