- Home
- A-Z Cursussen
- Basisopleiding Verpleegkundige
Basisopleiding Verpleegkundige
De ideale voorbereiding op het dankbare beroep van verpleegkundige !
Ben je sociaal en zorgzaam van karakter en vind je het fijn om andere mensen te helpen? Dan schuilt er misschien een verpleegkundige in jou! De basisopleiding verpleegkundige bereidt jou voor op dit boeiende beroep. Hierbij verdiep je je in allerlei aspecten van verpleegkunde, geneeskunde en verzorging. Maar daarnaast leer je ook om je te verplaatsen in de belevingswereld van een verpleegkundige en te denken en kijken als een volleerd verpleegkundig professional! Investeer in je toekomst met deze inspirerende thuisstudie en volg een interessant nieuw carrièrepad.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
De ideale voorbereiding op het dankbare beroep van verpleegkundige !
Ben je sociaal en zorgzaam van karakter en vind je het fijn om andere mensen te helpen? Dan schuilt er misschien een verpleegkundige in jou! De basisopleiding verpleegkundige bereidt jou voor op dit boeiende beroep. Hierbij verdiep je je in allerlei aspecten van verpleegkunde, geneeskunde en verzorging. Maar daarnaast leer je ook om je te verplaatsen in de belevingswereld van een verpleegkundige en te denken en kijken als een volleerd verpleegkundig professional! Investeer in je toekomst met deze inspirerende thuisstudie en volg een interessant nieuw carrièrepad.
Over de Basisopleiding Verpleegkundige
Over de basisopleiding Verpleegkundige
Door de sterke vergrijzing van de Nederlandse bevolking, waardoor ook steeds meer mensen verzorging nodig hebben, is er een groeiende behoefte aan verplegend personeel. Overweeg je om verpleegkundige te worden maar wil je eerst uitgebreid kennismaken met het vakgebied? Ben je al werkzaam in de zorg en wil je je verder ontwikkelen of je kennis opfrissen? Of heb je behoefte aan een grondige voorbereiding op een MBO-opleiding tot Verpleegkundige? Dan is deze veelzijdige basisopleiding Verpleegkundige precies wat je zoekt.
Naast het bieden van de basiszorg leer je hoe om te gaan met patiënten en hun familie. Je leert samenwerken, maar ook hoe je zelfstandig problemen kunt oplossen. Verpleegkundige is dan ook een beroep dat een grote mate van verantwoordelijkheid en inlevingsvermogen in je patiënten vereist. Een goede verpleegkundige leeft letterlijk en figuurlijk mee met zijn of haar patiënten, wat het ook een heel dankbaar beroep maakt!
Wat kun je met de basisopleiding Verpleegkundige?
Na het volgen van de basisopleiding verpleegkundige ben je thuis in de aspecten van de verpleegkundige basiszorg, waaronder ondersteuning bij het wassen, kleden, eten, toiletgang en verplaatsing.
In de afgelopen jaren is de focus echter steeds meer komen te liggen op de zelfredzaamheid van de patiënt. De verpleegkundige draagt ook hieraan bij door de patiënt hierin mentaal te ondersteunen. Hierdoor zijn uitstekende communicatieve vaardigheden nóg belangrijker geworden. Daarom staat in deze basisopleiding verpleegkundige ook het oefenen van deze communicatieve vaardigheden centraal.
Krijg inzicht in het menselijk lichaam
Leer alles over de bouw van het menselijk lichaam, de functies van alle organen en welke processen zich afspelen als iemand ziek wordt.
Stel een verpleegplan op
De basis voor het verlenen van zorg is het opstellen van een verpleegplan voor een patiënt. Hierbij is het van belang dat je kennismaakt met het verpleegkundig proces, bestaande uit de volgende stappen: de anamnese, verpleegkundige diagnostiek, doelen stellen, interventies bepalen, uitvoeren en organiseren van zorg en het evalueren en bijstellen van de zorg.
Verdiep je in wet- en regelgeving
Leer hoe het zorgstelsel in Nederland is opgebouwd en welke wet- en regelgeving er is rondom de zorg. Zo is er aandacht voor de wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) in relatie tot het uitvoeren van bepaalde risicovolle handelingen, zodat het voor jou duidelijk is door wie en wanneer deze handelingen mogen worden uitgevoerd.
Verleg de focus van zorg naar preventie
In het verpleegkundig beroep is de afgelopen jaren gezondheidsbevordering en preventie van ziektes en bijkomende complicaties steeds belangrijker geworden. Door de toenemende vergrijzing zal de focus steeds meer van zorg naar preventie worden verlegd. In de basisopleiding Verpleegkundige wordt ook dit aspect uitgebreid behandeld.
Inhoud
Inhoud- Basisopleiding Verpleegkundige
Module 1 – De gezondheidszorg in Nederland en visie op zorg
De gezondheidszorg binnen Nederland is de afgelopen jaren enorm in verandering. Dit zal de komende jaren niet anders zijn. Hierdoor is het beroep van de verpleegkundige continu in verandering. Middels deze module wordt een realistisch beeld geschetst van hoe het verpleegkundig beroep is ontstaan en wat deze veranderingen betekenen voor het verpleegkundig beroep in de komende jaren.
Module 2 – Het beroep van de verpleegkundige
In deze module leer je wat het beroep van de verpleegkundige echt inhoudt. Vaak heeft men een onrealistisch beeld van het verpleegkundig beroep: te rooskleurig of juist te beperkt. In deze module komt het realistisch beeld aan bod. Het verpleegkundig beroep zal worden beschreven aan de hand van de CanMed's-rollen, omdat hier ook het beroepsprofiel van de verpleegkundige op gebaseerd is. Daarnaast komen ook de ethische aspecten van het verpleegkundig beroep aan bod, zoals de grenzen van het beroep vanuit het juridisch kader, maar ook de verpleegkundige beroepscode en hoe ethische dilemma's ontstaan en kunnen worden besproken.
Module 3 – Het verpleegkundig proces
De verpleegkundige zorg rondom een patiënt is gebaseerd op een cyclisch verpleegkundig proces, bestaande uit de volgende stappen: de anamnese, verpleegkundige diagnostiek, doelen stellen, interventies bepalen, uitvoeren en organiseren van zorg en het evalueren en bijstellen van de zorg. Dit is in iedere zorgsector en bij iedere patiënt de basis voor het verlenen van zorg. Hierdoor is het van belang dat je kennis maakt met het verpleegkundig proces. Aan de hand van praktijkvoorbeelden ga je actief aan de slag met het verpleegkundig proces. Het zal hierbij gaan om laagcomplexe casuïstiek, waarbij duidelijke grenzen worden gesteld aan wat van je wordt verwacht.
Module 4 – De verpleegkundige basiszorg
Je maakt kennis met de aspecten van de verpleegkundige basiszorg, waaronder ondersteuning bij het wassen, kleden, eten, toiletgang en verplaatsing. De focus is de afgelopen jaren steeds meer verplaatst van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat'. De zelfredzaamheid van de patiënt is hierbij steeds meer centraal komen te staan. De verpleegkundige draagt bij aan het zo lang mogelijk zelfstandig blijven/worden van de patiënt. De doelstelling van deze module is niet dat je het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk gaat brengen, maar wel de achtergrond en de theoretische onderbouwing kent van de verpleegkundige basiszorg.
Module 5 – Verpleegtechnische zorg
In deze module komen verpleegtechnische voorbehouden en risicovolle handelingen voorbij. Net als bij de verpleegkundige basiszorg, is het niet de doelstelling dat je na het volgen van deze module ook daadwerkelijk de handelingen in de praktijk gaat uitvoeren. De juridische aspecten van de wet BIG in relatie tot het uitvoeren van risicovolle en voorbehouden handelingen zullen voorbij komen, zodat het voor jou ook duidelijk is door wie en wanneer deze handelingen wel mogen worden uitgevoerd. Voorbeelden van handelingen komen voorbij, met daarin ook filmpjes van de uitvoering ervan. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van de handelingen.
Module 6 – Communicatie in de zorg
Een groot deel van het verpleegkundig beroep bestaat uit communicatie. De verpleegkundige moet in staat zijn om snel te schakelen tussen communicatieve vaardigheden, in verschillende complexe situaties. De basisvaardigheden komen in deze module aan bod, waarbij de focus zal liggen op oefenen met de communicatieve vaardigheden in de praktijk. Hierdoor ervaar je hoe lastig communicatie in de zorg soms kan zijn. Ook wordt het gedragsverklaring aangehaald, waarbij je aan de hand van observatie en het ASE-model (Attitude, Sociale invloed en Eigen effectiviteit) gedrag kan verklaren en dit kan inzetten voor gedragsverandering. Ook zal er een introductie worden gegeven in communicatie omtrent gedragsproblemen.
Module 7 – Anatomie, fysiologie en pathologie
Om klinisch te kunnen redeneren is kennis van anatomie, fysiologie en pathologie (AFP) onmisbaar. Het gaat hierbij om de bouw van het menselijk lichaam, welke processen er in het lichaam afspelen en wat er met het lichaam gebeurd als iemand ziek wordt. In deze module zal de basis van het menselijk lichaam worden behandeld, waardoor je een beeld krijgt van de verschillende onderdelen van het menselijk lichaam en de functies van alle organen. Ook zullen een aantal ziektebeelden specifiek worden behandeld.
Module 8 – Medische diagnostiek en behandeling
Het verpleegkundig beroep is grotendeels verbonden aan het medisch vakgebied. Hierdoor is het logisch dat je na het volgen van de basisopleiding ook de basiskennis bezit over medische diagnostiek en veel voorkomende behandelingen. Inhoudelijk zullen verschillende diagnostiekmethoden worden behandeld (scans, bloedanalyse, lichamelijk onderzoek en kijkoperaties),evenals veel voorkomende medische behandelingen (medicatie, operaties en verwijzingen naar andere disciplines). Ook wordt leefstijlgeneeskunde kort aangestipt, omdat dit een steeds belangrijker onderdeel is van gezondheid en het voorkomen van ziekten en reduceren van complicaties.
Module 9 – Klinisch redeneren
Naast het verpleegkundig proces, heeft klinisch redeneren een centrale positie binnen het verpleegkundig beroep. De stappen van klinisch redeneren bestaan uit: oriëntatie op de situatie, klinische probleemstelling, aanvullend onderzoek, beleid, verloop en evaluatie. Middels klinisch redeneren worden besluiten genomen door de verpleegkundige en wordt aan de hand van een waarschijnlijkheidskans ingeschat hoe groot de kans is op een (levensbedreigende) situatie/aandoening. Je zal in deze module eerst de theorie van het klinisch redeneren doorlopen en vervolgens middels casuïstiek actief aan de slag gaan met het klinisch redeneren.
Module 10 – Gezondheidsbevordering en preventie
Gezondheidsbevordering en preventie van ziekte/complicaties/verergering van ziekte is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in het verpleegkundig beroep. Dit zal de komende jaren niet anders zijn. Door de toenemende (dubbele) vergrijzing en de toename van het aantal chronisch zieken is het van maatschappelijk en financieel belang om de focus te verleggen van zorg naar preventie. In de verpleegkundige opleidingen komt dit aspect steeds meer en sterker naar voren, waardoor het in deze module uitgebreid behandeld zal worden. Er zal binnen deze module ook ruimte zijn voor praktische uitvoering van gezondheidsbevordering en preventie, zowel op papier als in de praktijk.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de basisopleiding verpleegkundige te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de basisopleiding verpleegkundige.
Studieduur
10 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de basisopleiding verpleegkundige met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 10 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!