- Home
- A-Z Cursussen
- Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
TIJDELIJK: 15% NIEUWJAARSKORTING: gebruik actiecode 15nieuw
Word Persoonlijk begeleider en help mensen met meervoudige problemen
In onze complexe samenleving zijn er steeds meer mensen die professionele ondersteuning nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan mensen met psychische problemen, mensen met een hulpvraag op het gebied van gezondheid of wonen of dak- en thuislozen. Kortom kwetsbare mensen die om wat voor reden dan ook zijn vastgelopen in hun leven. In de Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen leer je hoe je deze mensen kunt stimuleren om hun leven weer op de rails te krijgen. Investeer in je toekomst en ontdek een nieuw professioneel pad met deze zeer complete thuisstudie.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Word Persoonlijk begeleider en help mensen met meervoudige problemen
In onze complexe samenleving zijn er steeds meer mensen die professionele ondersteuning nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan mensen met psychische problemen, mensen met een hulpvraag op het gebied van gezondheid of wonen of dak- en thuislozen. Kortom kwetsbare mensen die om wat voor reden dan ook zijn vastgelopen in hun leven. In de Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen leer je hoe je deze mensen kunt stimuleren om hun leven weer op de rails te krijgen. Investeer in je toekomst en ontdek een nieuw professioneel pad met deze zeer complete thuisstudie.
Over de Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Over de Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Ben jij iemand op wie mensen altijd kunnen vertrouwen? Heb jij oprechte interesse in mensen voor wie het leven niet van een leien dakje gaat? En weet jij in moeilijke situaties steeds oplossingen aan te dragen waardoor mensen weer door kunnen met hun leven?
In de Basisopleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen krijg je middels filmpjes, praktijkcases en verhalen handvatten hoe je mensen met een hulpvraag zodanig kunt stimuleren zodat ze hun problemen zélf leren op te lossen. En zodat ze uiteindelijk zo min mogelijk afhankelijk zijn van jou. Daarbij sta je er niet alleen voor, want bij het begeleiden van je cliënt werk je vaak samen met andere professionals; van huisarts tot en met politie. Samen zorg je ervoor dat je cliënt weer grip op zijn of haar leven krijgt.
Overweeg je om Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen te worden maar wil je eerst uitgebreid kennismaken met het vakgebied? Ben je al werkzaam in de zorg en wil je je verder ontwikkelen of je kennis opfrissen? Of heb je behoefte aan een grondige voorbereiding op een MBO-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen of Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg? Dan is deze veelzijdige Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen precies wat je zoekt.
Wat kun je met de Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen?
Na afloop van deze opleiding weet je hoe je veelvoorkomende problemen bij kwetsbare mensen kunt signaleren en oplossen. Ongeacht eventuele lichamelijke of psychische beperkingen, gezondheidsvraagstukken, rommelige huishoudens, onoverzichtelijke administraties of ingewikkelde relaties krijg jij het voor elkaar om iemands leven weer op orde te krijgen.
Soms heeft iemand permanente ondersteuning nodig, anderen redden het uiteindelijk zelf. Hoe dan ook: dankzij jouw professionele ondersteuning kan jouw cliënt op den duur weer actief deelnemen aan de maatschappij. Doordat je zo dicht bij de mensen komt te staan – soms letterlijk in de keuken of slaapkamer – is het ook belangrijk dat je een echte vertrouwensband opbouwt met je cliënt, evenals met diens familie en naasten. Altijd met als doel om anderen te helpen om vanuit hun eigen kracht weer optimaal te functioneren en vol in het leven te staan.
Maak kennis met het werkveld
Je leert bij wat voor organisaties een begeleider specifieke doelgroepen zoal werkt en over welke kwaliteiten hij of zij vooral dient te beschikken.
Leer communiceren met verschillende doelgroepen
Om iemand adequaat te kunnen helpen, is het belangrijk dat je weet waar iemand vandaan komt, hoe diegene woont, wat de persoonlijke achtergrond is en welke specifieke problemen er spelen. Om dat te achterhalen, is het essentieel om de juiste vragen te stellen aan je cliënt.
Begeleid mensen met een verstandelijke beperking
Je leert dat er binnen deze doelgroep veel verschillen zijn. Van mensen die vrijwel zelfstandig wonen en werken tot en met mensen met ernstige beperkingen die 24/7 afhankelijk zijn van zorg. Dit heeft uiteraard ook zijn weerslag op de mate van ondersteuning door de persoonlijk begeleider.
Ondersteun mensen met een psychische kwetsbaarheid
Indien iemand het niet meer redt om zelf terug te komen in bijvoorbeeld werk, het doen van een opleiding of het op een prettige manier doorbrengen van de vrije tijd is professionele ondersteuning onmisbaar. De begeleider specifieke doelgroepen richt zich hierbij vooral op het toewerken naar een zinvolle dagbesteding.
Inhoud
Inhoud - Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
De Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen bestaat uit de volgende 8 modules:
Module 1 – Kennismaken met het werkveld
In deze eerste module ga je, zoals de titel al verklapt, kennismaken met het werkveld. Bij wat voor organisaties werkt de Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen? Over wat voor kwaliteiten en eigenschappen dient hij te beschikken? Twee cliënten doen hun verhaal over wat voor vraagstukken ze hebben en hoe begeleiding hen kan helpen. Ook loop je een dagje mee op kantoor, ben je onderweg met een ‘ambulant’ begeleider (iemand die de mensen thuis bezoekt) en ga je kijken bij een woning en bij een dagbesteding. Dat kijken of meelopen, dat is natuurlijk figuurlijk. Filmpjes, verhalen en foto’s maken het voor jou beeldend.
Module 2 – Specifieke doelgroepen en communiceren
De tweede module staat helemaal in het kader van kenmerken van de verschillende doelgroepen. Want om iemand te kunnen helpen is het wel belangrijk dat je weet waar iemand vandaan komt, hoe hij woont, of iemand werkt of vrijwilliger is, of komt iemand misschien de deur niet meer uit? Heeft iemand bepaalde gezondheidsvraagstukken? Je begrijpt het vast al: al die kenmerken krijg je niet zomaar op een presenteerblaadje aangereikt. Je zult goed moeten communiceren om vragen te kunnen achterhalen en om met mensen aan het werk te kunnen gaan. Ook interculturele communicatie staat op het programma. Want je kunt mensen uit alle delen van de wereld met allerlei gewoonten, culturen en ideeën tegenkomen. Dat maakt het werk bijzonder afwisselend!
Module 3 – Participatie en leefgebieden
Dit zijn twee termen die alles te maken hebben met jouw doelgroep. In hoeverre kan iemand meedoen in de maatschappij (participatie)? En als iemand niet mee kan doen, waar kan hij dan niet meedoen, wat kan iemand niet, wat nog wel? Een leefgebied is bijvoorbeeld hoe je woont, of je huurt, een koopwoning hebt, of bij iemand in huis woont. Of heb je misschien helemaal geen woning? Als iemand uit zijn woning gezet dreigt te worden, door bijvoorbeeld huurachterstand, heeft hij een acuut probleem op het leefgebied wonen. Maar ook als je in een oud huis woont dat zo slecht is geïsoleerd dat je de energierekening niet meer kunt betalen, heb je een probleem op dat leefgebied. Zo worden verschillende leefgebieden onderscheiden met allerlei vraagstukken. Van wonen tot huishouden en van administratie tot gezondheid.
Module 4 – Methodisch werken en samenwerken
Als je aan de slag gaat als (assistent) begeleider specifieke doelgroepen zul je mensen vaak op een bepaalde manier, volgens een bepaalde methode, begeleiden. Iemand met een vraag vult een aanmeldformulier in, op basis van het formulier vindt een intakegesprek plaats, er wordt gekeken of de organisatie waar je werkt de vraag kan oplossen. Zo gaat iemand met een hulpvraag stapje voor stapje door een ‘traject’. Dit op een bepaalde manier stap voor stap door een traject gaan, noemen we methodisch werken. Als je methodisch werkt, werk je met allerlei mensen samen. Dat kunnen professionals of vrijwilligers en familie zijn. Ook zij zijn onderdeel van de ondersteuning van iemand met een hulpvraag. Jij bent de spin in het web, dankzij jou kan de hulpvraag opgelost worden! De hulpvraag die in deze en de volgende module centraal staat is die van Jochem. Je leert hem en het team om hem heen kennen. Van een situatie van dakloos zijn, krijgt hij langzamerhand zijn woonsituatie weer onder controle.
Module 5 – Methodisch werken van analyse tot uitstroom
Module 5 gaat verder met het traject dat in module 4 is begonnen. Je wordt verder meegenomen in de wereld van Jochem. Je leert de mensen in zijn omgeving in kaart te brengen, hoe zij ondersteunen (of niet) en hoe jij ze kunt inschakelen bij zijn zoektocht naar een stabiele thuissituatie. Als een cliënt met een hulpvraag wil dat zijn situatie verandert, betekent dit vaak dat hij zijn gedrag gaat aanpassen. Hij gaat nieuwe dingen leren. Je leert daarom in deze module hoe leren tot stand komt en hoe jij er door motiverende gesprekken te voeren aan kunt bijdragen dat iemand zijn plannen ook écht gaat uitvoeren.
Bij dit alles moet je er goed op letten dat jij de cliënt in staat stelt het zelf te gaan doen, jij bent betrokken, maar je neemt het niet van een cliënt over. Dit vraagt om een goede balans tussen hulpverlening en ‘loslaten’. Een traject wordt vaak afgesloten met een periode van nazorg, om na te gaan of de oplossing van de hulpvraag ook op langere termijn van toepassing is.
Module 6 – Begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking
In Nederland werken ruim 170.000 mensen in de gehandicaptenzorg. Veel mensen met een opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen vinden hier hun weg. Binnen de doelgroep mensen met een verstandelijke beperking zijn er veel verschillen. Van mensen die vrijwel zelfstandig wonen en werken met hooguit enige huishoudelijke of administratieve ondersteuning tot mensen met ernstige beperkingen die 24/7 afhankelijk zijn van zorg en begeleiding. Van mensen die met een handicap zijn geboren tot mensen die door ziekte of een ongeluk hersenletsel hebben opgelopen. Wat doe je als familie of naasten als een geliefde niet (meer) zelfstandig kan functioneren? Welke wettelijke mogelijkheden zijn er om te zorgen dat iemands financiële zaken goed worden geregeld? En welke rol speelt de begeleiding hierin? In deze module wordt ook ingezoomd op de oudere cliënt met aandacht voor belevingsgerichte zorg.
Module 7 - Begeleiden van mensen met een psychische kwetsbaarheid
Bijna 40 procent van iedereen die in Nederland woont krijgt op enig moment in zijn leven te maken met psychische kwetsbaarheid. Psychische kwetsbaarheid betekent dat mensen ‘niet lekker in hun vel zitten’. Indien iemand het niet meer redt om zelf terug te komen in bijvoorbeeld werk, het volgen van een opleiding of het op een prettige manier doorbrengen van zijn vrije tijd, is professionele ondersteuning nodig.
Hierbij richt de Persoonlijk Begeleider specifieke doelgroepen zich onder andere op het toewerken naar een goede dagbesteding in de vorm van werk, een opleiding of vrijetijdbesteding. De ‘knop’ omdraaien met betrekking tot psychische kwetsbaarheid zit ‘m namelijk vooral daar in. Met een goede dagbesteding ontstaat een structuur, contact met anderen en zingeving. Daar worden mensen, zo is vele malen bewezen, over het algemeen gelukkig van. In deze module is specifiek aandacht voor ervaringsdeskundigheid. Dat is het inzetten van mensen die zelf hebben ervaren wat het is om het niet meer aan te kunnen, én hun leven weer op de rit hebben gekregen.
Module 8 – Professioneel denken en handelen
In de inleiding werd het al gezegd: als Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen werk je met kwetsbare mensen. Mensen die op enig moment in hun leven de regie zijn kwijtgeraakt, mensen die door een bepaalde beperking niet zelfstandig kunnen functioneren, mensen die alles zijn kwijtgeraakt en zich van jou afhankelijk voelen. Dit betekent dat jij een grote verantwoordelijkheid draagt om met deze groep mensen respectvol en professioneel om te gaan, en de juiste professionele keuzes te maken. In deze module gaat we dieper in op hoe je dat kunt aanpakken. Er wordt ingegaan op het belang van collegiaal overleg, intervisie én je kennis up-to-date houden. Door deze opleiding leg jij in ieder geval een mooie basis voor een loopbaan in het prachtige werkveld van een begeleider specifieke doelgroepen!
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen.
Studieduur
10 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de Basisopleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 10 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
Gratis downloaden!
TIJDELIJK: 15% NIEUWJAARSKORTING op onderstaande prijzen: gebruik actiecode 15nieuw