Verschillen tussen budgetcoach, bewindvoerder en schuldhulpverlener

Vind jij het ook zo verwarrend? Wat is nou het verschil tussen de beroepen budgetcoach, bewindvoerder en schuldhulpverlener? Bij alle drie de beroepen help je toch mensen die financiële problemen hebben? De grootste overeenkomst tussen de drie beroepen is dat zij hun cliënten begeleiden, coachen en motiveren om zelf hun problemen op te lossen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat zij terugvallen in hun oude patroon. Wat de verschillen zijn leggen we je uit!

Budgetcoach

Een budgetcoach wordt vaak preventief ingezet en heeft een adviserende en coachende rol. Mensen die het overzicht op financieel gebied kwijt zijn, kunnen een budgetcoach inschakelen. De budgetcoach steunt en begeleidt hen en zorgt ervoor dat de cliënt alles weer op orde krijgt. Zowel particulieren als bedrijven als instellingen kunnen een budgetcoach inschakelen. De meeste mensen roepen de hulp van een budgetcoach in wanneer zij in een situatie zitten die van grote invloed is op hun leven. Ze hebben net een echtscheiding achter de rug, ze hebben hun ontslag gekregen of ze zijn net verhuisd. Het kan ook zo zijn dat mensen niet kunnen sparen, nog maar net rond kunnen komen of bang zijn om in de schulden te komen.

Budgetcoaching duurt gemiddeld twee tot tien sessies. Een budgetcoach kost de cliënt geld in tegenstelling tot een schuldhulpverlener. Dat klinkt misschien raar in een situatie waarbij iemand financieel in de problemen zit, maar men haalt de kosten er zo weer uit. Een paar simpele aanpassingen kan al veel kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan internetkosten, abonnementen en verzekeringen. Deze zijn vaak duurder dan nodig is.

Schuldhulpverlener

Schuldhulpverlening gaat een stap verder dan budgetcoaching. De schuldhulpverlener neemt zaken uit handen van zijn of haar cliënt en heeft een adviserende en uitvoerende rol. Hij lost problematische schulden op door middel van schuldsanering. Dit doet de schuldhulpverlener door inkomstenverhogende en uitgaven verlagende maatregelen te nemen. Verder wordt een derde rekening geopend waar alle inkomsten op worden gestort. De schuldhulpverlener zorgt ervoor dat alle betalingen via deze rekening lopen. Verder leeft de cliënt op bijstandsniveau en krijgt deze een bepaald budget per week voor boodschappen. Schuldhulpverlening kan een persoon op vrijwillige basis aanvragen.

Een verschil met budgetcoaching is dat schuldhulpverlening een stuk langer duurt, namelijk minimaal drie jaar. Dit is vaak een erg zwaar traject voor cliënten. Het voordeel is dat zij hierna vaak schuldenvrij zijn.

Bewindvoerder

Een bewindvoerder regelt uitsluitend de geldzaken voor iemand die dit niet zelf kan. Hij kan bijvoorbeeld belangen behartigen voor iemand met een lichamelijke of geestelijke beperking of iemand met verslavingsproblematiek. Een bewindvoerder verzorgt de gehele financiële administratie en treft betaalregelingen met schuldeisers. Meer informatie over de taken van een bewindvoerder vind je in dit blogartikel