Over de opleiding Bewindvoerder
Deze opleiding Bewindvoerder is ontwikkeld aan de hand van de kwaliteitseisen van de NVVK, de branchevereniging voor financiële hulpverleners.
In Nederland komen jaarlijks steeds meer mensen terecht in een financieel kwetsbare situatie. Op een gegeven moment is de schuldenlast niet meer te overzien, ontstaan er ook psychische problemen en ziet men echt geen uitweg meer.
In deze gevallen wordt steeds vaker de deskundige hulp van een beschermingsbewindvoerder ingeroepen. Het gaat hierbij om een verzoek om hulp van mensen die zelf niet meer in staat zijn om hun eigen financiën te beheren en te regelen. Hieronder vallen ook mensen met dementie, een geestelijke of lichamelijke beperking of mensen met een verslaving.
De beschermingsbewindvoerder neemt de financiële administratie over, zorgt voor het beheer van het vermogen, regelt betalingen, het aanvragen van subsidies en controleert de inkomsten en uitgaven.
De bewindvoerder heeft een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis. Ook dien je als Bewindvoerder over uitstekende sociale vaardigheden te beschikken om cliënten (de “onderbewindgestelden”) te begeleiden naar een stabiele financiële situatie en zo een mogelijke terugval te voorkomen.
De opleiding Bewindvoerder behandelt alle facetten van dit fascinerende en dankbare beroep.
Wat kun je met deze opleiding Bewindvoerder?
- Zelfstandig Bewindvoerder of in loondienst
De opleiding Bewindvoerder is geschikt voor iedereen die als bewindvoerder, hetzij in loondienst hetzij als zelfstandige, wil werken.
- Direct toepasbare kennis
Werk je al als bewindvoerder, heb je in je huidige beroep veel te maken met bewindvoerders of treed je op persoonlijke gronden (bijvoorbeeld voor een familielid) op als beschermingsbewindvoerder? Ook dan is de opleiding bewindvoerder een uitstekende keuze: je doet veel praktische, direct toepasbare kennis op.
- Kwaliteitseisen branchevereniging NVVK
De opleiding Bewindvoerder op HBO-niveau is ontwikkeld conform de kwaliteitseisen van branchevereniging NVVK, de branchevereniging voor financiële dienstverleners en de eisen die de overheid heeft opgenomen in haar Besluit kwaliteitseisen curatoren, bewindvoerders en inkomensbeheerders.
- Praktijkdag
De opleiding bewindvoerder bevat een praktijkdag (bij het lesgeld inbegrepen als je kiest voor cursusvariant 3). Hierin komen thema’s aan bod als gesprekstechnieken, het voeren van een intakegesprek, slechtnieuws-gesprekken en het omgaan met weerstand.
Fijn om zowel op internet als met een boek te werken