jobcoach en loopbaancoach

Wat is het verschil tussen een jobcoach en een loopbaancoach?

Velen van ons brengen een groot gedeelte van hun leven op het werk door. Dus is het bepaald geen overbodige luxe om werk te doen dat je voldoening en plezier geeft. Het in de arm nemen van een jobcoach of een loopbaancoach kan daarbij helpen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee beroepen?
 

Wat doet een jobcoach?

Een jobcoach ondersteunt mensen met een arbeidsbeperking bij het vinden of behouden van een baan op de reguliere arbeidsmarkt. De arbeidsbeperking kan daarbij divers van aard zijn: psychisch, sociaal, verstandelijk of fysiek. Denk hierbij aan mensen met een lichamelijke of mentale beperking, maar ook aan mensen die na langdurige ziekte of een burn-out de draad weer willen oppakken. Hoe gaat een jobcoach te werk? Eenvoudig gezegd helpt de jobcoach de cliënt om zijn of haar werk optimaal te kunnen uitvoeren. De begeleiding op de werkplek staat dus centraal. Bij jobcoaching moet je denken aan het inwerken in een nieuwe functie, het aannemen van een passende werkhouding en het creëren van een zo goed mogelijke samenwerkingsrelatie met leidinggevenden en collega’s. Naast deze intensieve persoonlijke begeleiding heeft een jobcoach de taak om eventuele belemmeringen op de werkplek weg te nemen. Het is de bedoeling dat degene met een arbeidsbeperking na de professionele ondersteuning door de jobcoach uiteindelijk zelfstandig kan werken. Het bevorderen van de zelfredzaamheid van de cliënt bij het verrichten van arbeid staat dus voorop. De jobcoach blijft echter altijd bereikbaar als er problemen zijn, of als er zaken niet duidelijk zijn.
 

Wat doet een loopbaancoach?

Terwijl een jobcoach zich richt op een specifieke doelgroep – namelijk mensen met afstand tot de arbeidsmarkt – is een loopbaancoach er in feite voor de gehele beroepsbevolking. Loopbaancoaching is vooral van onschatbare waarde voor mensen die op zoek zijn naar meer plezier in hun werk, hun skills willen verbeteren, een carrièreswitch overwegen of die willen weten hoe ze hun loopbaan op de lange termijn willen plannen. Vooral nu de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt elkaar razendsnel opvolgen, nemen steeds meer werkenden hun toevlucht tot een loopbaancoach. Immers, jongeren kiezen doorgaans geen baan voor het leven meer, daarnaast zijn ook veel trouwe werknemers op zoek naar meer voldoening in hun werk. Een loopbaanadviseur helpt mensen bij het uitstippelen van hun carrièrepad en ondersteunt diegenen die worstelen met complexe, werkgerelateerde vragen. Dat hoeft voor de coachee niet eens altijd te leiden naar een zoektocht naar een andere baan. Want vaak leiden nieuwe inzichten of het bespreken van werkwensen met een leidinggevende ook al tot een betere verhouding tot het huidige werk. Hoe dan ook is de loopbaancoach de aangewezen professional om anderen te helpen hun loopbaandromen te verwezenlijken.
 

Volg een opleiding tot jobcoach of loopbaancoach

Met een erkende opleiding jobcoach of loopbaancoach, zoals je die bijvoorbeeld kunt volgen bij Laudius, kun je alle kanten op. Als jobcoach kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een reïntegratiebureau, jobcoachorganisatie, overheidsinstantie, maar wellicht ook bij je huidige werkgever waar mensen met een arbeidsbeperking werkzaam zijn. Als loopbaancoach kun je onder meer terecht in het bedrijfsleven, de overheid, de non-profitsector en het onderwijs. Ook het starten van een eigen coachingpraktijk behoort tot de mogelijkheden.
 

Breng jij de juiste persoon op de juiste plek?

Zie jij het als een uitdaging om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen? Dan is de opleiding jobcoach of de opleiding loopbaancoach echt iets voor jou! Kies je voor een thuisstudie bij Laudius, dan kun je je bovendien vrijblijvend inschrijven voor een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de opleiding bij je past en loop je geen enkel risico.