verschil intercedent en recruiter

Wat is het verschil tussen een intercedent en een recruiter?

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt staan bedrijven te springen om HR-professionals die kunnen helpen bij het vinden én behouden van talentvolle medewerkers. Voor intercedenten en recruiters is er dan ook veel werk aan de winkel. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee boeiende beroepen?

 

Wat is een recruiter?

Een recruiter werkt doorgaans op de HR-afdeling van een (groot) bedrijf waar met regelmaat mensen worden gezocht voor een specifieke vacature. Als een bedrijf bijvoorbeeld actief is in de ICT of in de technische sector, dan is een recruiter bij uitstek de aangewezen persoon om de juiste kandidaten op te sporen die matchen bij vacatures. Doorgaans is een recruiter op zoek naar mensen met bepaalde eigenschappen of werkervaring. Gezien de vacature meestal moeilijk te vervullen is, is de kunst van het recruiten om toch een geschikte kandidaat te vinden. Recruiters worden vaak ook in één adem genoemd met headhunters; deze houden zich echter met name bezig met bijzonder moeilijk vervulbare vacatures of functies waar niet te veel ruchtbaarheid over de werving mag zijn. Ook jaagt een headhunter doorgaans op specifieke personen die al voor de betreffende functie zijn geselecteerd.

 

Wat doet een intercedent?

Anders dan recruiters zijn intercedenten voornamelijk werkzaam bij detacherings- en uitzendbureaus. Voor een groot deel bevat het takenpakket van een intercedent dezelfde werkzaamheden als die van een recruiter. Immers, bij beide functies is de primaire taak het zoeken van de perfecte match tussen vacature en werkzoekende. Het is daarom goed te verklaren waarom deze twee functies vaak door elkaar worden gehaald. Er zijn echter specifieke punten die niet op het bordje van een recruiter verschijnen, maar die een intercedent wel voor zijn rekening neemt. Denk hierbij aan taken zoals het voeren van intakegesprekken met werkzoekenden, het werven van nieuwe opdrachtgevers en relatiebeheer. Omdat een intercedent ook onderhandelt en arbeidsovereenkomsten met opdrachtgevers en kandidaten sluit, beschikt hij of zij tevens over kennis van de wet- en regelgeving over de (flexibele) arbeidsmarkt en de bijkomende (loon)administratie.

 

Wat moet je als recruiter kunnen?

Om voor de organisatie waarvoor hij of zij werkt de beste medewerkers te vinden, moet een recruiter vooral competitief zijn en over doorzettingsvermogen beschikken. Voor de invulling van vacatures moet je niet bang zijn om nieuwe dingen uit te proberen en eens een andere weg in te slaan. Een recruiter moet daarom goed kunnen pionieren. Ook op sociaal moet je als recruiter je mannetje staan, want je komt in contact met veel verschillende soorten mensen met verschillende achtergronden. Tot slot moet je in dit vak zeer creatief zijn, alles weten van online marketing en creatieve vacatureteksten kunnen schrijven. Omdat een organisatie vaak veel is gelegen aan het vinden van de juiste kandidaat voor een specifieke functie, ontvang je als recruiter zowel complimenten als kritiek. Daarom moet je ook over het nodige incasseringsvermogen beschikken.

 

Welke competenties heeft een intercedent nodig?

Als intercedent ben je een matchmaker pur sang die er een kick van krijgt om nieuwe arbeidskrachten aan de juiste werkgever te koppelen. Je bent vasthoudend van aard en je krijgt energie van snel schakelen en multitasken. Als intercedent ben je een veelzijdige duizendpoot: je voert administratieve taken uit, hebt inzicht in financieel-juridische aspecten en je bent het aanspreekpunt voor werkgevers en werkzoekenden. Als er één baan afwisselend is, is het wel die van intercedent. Het ene moment voer je een plaatsingsgesprek met een uitzendkracht, het andere moment bezoek je een potentiële werkgever om de klantvraag te ontrafelen. Bovenal werk je graag met én voor mensen, waardoor je communicatief vaardig bent en prettig in de omgang.

 

Hoe word je een recruiter of een intercedent?

Bij een opleiding tot recruiter of intercedent, zoals je die bijvoorbeeld kunt volgen bij Laudius, leer je hoe je perfecte matches kunt realiseren tussen werkgevers(s) en kandidaten. Alle kennis en kunde die je in de opleiding intercedent opdoet, zorgen er bovendien voor dat je na afloop klaar bent om het SEU-examen Uitzendprofessional af te leggen. Met het officieel erkende SEU-diploma in je bezit kun je je laten registreren bij de brancheorganisaties ABU en NBBU. Zo toon je bij je klanten aan dat je voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.

 

Wat verdient een recruiter en een intercedent?

Een recruiter verdient per maand gemiddeld € 3.500 bruto. Het minimale salaris ligt op € 2.500 en het maximale bruto maandloon ligt op € 4.500. Een intercedent kan rekenen op een gemiddeld maandsalaris van € 2.800 bruto, terwijl het minimale salaris € 2.300 en het maximale bruto maandloon € 3.300 bedraagt.

 

Word jij een professional in arbeidsbemiddeling?

Wil jij ook een professional in arbeidsbemiddeling worden en zie jij het als een uitdaging om voor elke functie de juiste kandidaat te vinden? Dan is het beroep van recruiter of intercedent echt iets voor jou! Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor deze opleidingen met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de cursus bij je past en loop je geen enkel risico. Meer weten? Kijk dan snel op de opleiding recruiter of intercedent. Overigens komen beide opleidingen in aanmerking voor het STAP-budget, waardoor je deze gratis kunt volgen!