De 10 beste online bibliotheken voor theologisch en religieus onderzoek

Religie is bijna zo oud als de mensheid zelf. Het bestuderen hiervan gebeurt dus ook al enorm lang; er is dan ook enorm veel informatie en data beschikbaar om uit te putten wanneer je onderzoek doet naar godsdiensten en hun plek in de samenleving. We hebben in deze lijst de universiteitsbibliotheken van de best aangeschreven onderwijsinstellingen op het gebied van theologie. 

 

De 10 beste online bibliotheken voor theologische onderwerpen
1. University of Oxford
2. Harvard University
3. University of Notre Dame
4. KU Leuven
5. University of Cambridge
6. Yale University
7. Durham University
8. Duke University
9. The Hebrew University of Jerusalem
10. Eberhard Karls Universität Tübingen
 

1. University of Oxford

De University of Oxford is de oudste universiteit van het Verenigd Koninkrijk, en dus wordt er al eeuwenlang onderzoek gedaan naar alles wat met godsdienst te maken heeft. Vooraanstaande en historisch zeer belangrijke theologen als Duns Scotus, Roger Bacon en William of Ockham deden er in de vroege middeleeuwen al hun onderzoek; hun kennis is dus voor jou te vergaren in de Oxfordse UB. 

De bibliotheek van Oxford heet de Bodleian Library, en is de op één na grootste bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben ook een prachtige online collectie, waar je uren rond kan neuzen. De theologische faculteit is één van de oudsten van de gehele universiteit, dus de kans dat je uren zoet bent met je vergapen aan de kennis die er (online) opgeslagen ligt is erg groot. 

 

2. Harvard University

Geen lijst van prestigieuze universiteiten en dito bibliotheken is natuurlijk compleet zonder Harvard. De misschien wel beroemdste onderwijsinstelling ter wereld bracht maar liefst acht Amerikaanse presidenten en legio geniale wetenschappers voort; ook op het gebied van theologie is er enorm veel te vinden. 

De Harvard Divinity School Library bezit de werken van een groot aantal vooraanstaande theologische geleerden, waaronder de Unitarische predikant William Ellery Channing, de twintigste-eeuwse theologen Paul Tillich en H. Richard Niebuhr en de nieuwtestamenticus Caspar René Gregory. De collectie van Tillich is bijzonder opmerkelijk, omdat deze ontwerpen bevat van al zijn belangrijke werken, 100 dozen correspondentie met belangrijke personen uit die tijd, en zeldzame foto's. Genoeg kennis te vergaren dus

 

3. University of Notre Dame

Een universiteit die deze naam draagt kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Anders dan de naam in eerste instantie wellicht doet vermoeden, staat de University of Notre Dame in niet in Parijs. Het betreft hier namelijk een katholieke onderzoeksuniversiteit in de Amerikaanse stad Notre Dame in het uiterste noorden van de staat Indiana. 

De Universiteit van Notre Dame, opgericht in 1842, is de meest vooraanstaande katholieke onderzoeksuniversiteit van het land, en biedt een onderscheidende stem in het hoger onderwijs. De universiteit staat bekend als een intellectuele en zeer moreel georiënteerde onderwijsinstelling: de bibliotheek is dus een must om aan te doen als je online onderzoek doet op het gebied van religiewetenschappen. 

 

4. KU Leuven

De Katholieke Universiteit van Leuven is de best aangeschreven universiteit van België binnen de studierichting theologie. Dat is ook niet voor niets, want ze doen al sinds 1432 onderzoek naar theologische kwesties. Mede door deze rijke geschiedenis heeft de KU topcollecties verdeeld over maar liefst 24 verschillende bibliotheken. Je vindt bij onze zuiderburen onder andere de Bijbel van Anjou, de bibliotheek van Kardinaal d’Alsace en de Olympiades. Prachtige historische stukken die grotendeels ook online te vinden zijn dus! 

 

5. University of Cambridge

De Universiteit van Cambridge is één van de meest toonaangevende universiteiten van het Verenigd Koninkrijk. De Cambridge University Library kent dan ook een verzameling van 8 miljoen boeken; online hebben ze ook een grote database aan openbaar toegankelijke artikelen, waarvan een gedeelte tot wel 800 jaar oud is. 

De universiteit Cambridge heeft een grote collectie aan ingescande werken online staan, waardoor je veel oude bronnen kunt raadplegen. Als je goed zoekt vind je misschien oude werken van Desiderius Erasmus terug: hij vergaarde zijn kennis namelijk op de Faculty of Divinity van Cambridge. 

 

6. Yale University

De tweede Ivy League universiteit op deze lijst is Yale, en dat is niet voor niets. In deze universiteit in New Haven, Connecticut doet men namelijk sinds 1701 theologisch onderzoek: de universiteit werd er zelfs speciaal voor opgericht. Onder andere George H.W. Bush studeerde aan Yale, en de prestigieuze bibliotheek van de universiteit is de plek waar Bill en Hillary Clinton elkaar ontmoetten. 

De kans dat je de liefde van je leven in een online bibliotheek ontmoet is een stuk kleiner, maar dat betekent niet dat je er geen enorm interessante werken kan vinden natuurlijk! Met ruim 15 miljoen werken staat the Yale University Library in de top 5 van grootste bibliotheken van de Verenigde Staten. Een kijkje waard dus! 

 

7. Durham University

De vooraanstaande Engelse krant The Times betitelde Durham University tot het beste alternatief voor Oxford en Cambridge. De Noord-Engelse universiteit kent sinds haar oprichting in 1832 een prestigieuze theologische faculteit waar vele bisschoppen religieus onderzoek deden. Hun werken zijn te vinden in de uitgebreide online collectie van de universiteitsbibliotheek. 

 

8. Duke University

De Duke University werd opgericht in 1838 en bevindt zich toevalligerwijs in een gelijknamige stad als de Durham University: namelijk Durham in de Amerikaanse staat North Carolina. Naast een plaatsnaam hebben beide onderwijsinstellingen nog meer gemeen: namelijk een toonaangevende theologische faculteit. 

Ernest Fitzgerald studeerde aan de Duke Divinity School, evenals Apple-baas Tim Cook. Zij vergaarden ongetwijfeld veel van hun kennis in de UB; welke ook een grote online collectie heeft. 

 

9. The Hebrew University of Jerusalem

Deze lijst kan uiteraard niet compleet zijn zonder dat er een universiteitsbibliotheek uit Jeruzalem in staat. De heilige stad is het thuis van één van de beste universiteiten van het Midden-Oosten. De Hebrew University werd in 1918 opgericht door onder andere Albert Einstein en Sigmund Freud, en in het afgelopen decennium wonnen maar liefst zeven alumni van de Jeruzalemse universiteit een nobelprijs. 

Redenen te over dus om eens een kijkje te nemen in de online universiteitsbibliotheek. Je vindt hier miljoenen stukken, waaronder oude geschriften, historische papers en belangwekkende onderzoeken. 

 

10. Eberhard Karls Universität Tübingen

Zegt de naam Joseph Ratzinger je iets? Zo niet, ken je deze persoon waarschijnlijk wel als Paus Benedictus de Zestiende. Hij vergaarde zijn uitgebreide religieuze kennis een de Eberhard Karls Universität in het Zuid-Duitse Tübingen. Niet alleen hij, maar tientallen vooraanstaande theologen, bisschoppen en priesters studeerden aan de theologische faculteit van deze uni. 

Dit is dan ook terug te zien in de (online) universiteitsbibliotheek. Het archief gaat eeuwen terug en is beschikbaar in zowel het Engels als het Duits. Zeker de moeite waard dus, al was het maar om eventjes in de voetsporen van de afgetreden paus te treden!