De 10 beste online bibliotheken voor historici

Zonder kennis van de geschiedenis is het onmogelijk om het heden te begrijpen. Historische kennis en daarmee historisch besef is dan ook voor iedereen belangrijk. Gelukkig leggen we de geschiedenis al langer vast dan we überhaupt kunnen schrijven; dit brengt echter ook met zich mee dat er zoveel bronnen zijn dat je misschien geen idee hebt waar je literatuuronderzoek moet beginnen. Wij hebben daarom de beste universiteitsbibliotheken op het gebied van geschiedenis voor je op een rijtje gezet. 

 

De 10 beste online bibliotheken voor historici
1. Harvard University
2. University of Cambridge
3. University of Oxford
4. Yale University
5. The London School of Economics and Political Science
6. University of California, Berkeley (USB)
7. Stanford University
8. Columbia University
9. Princeton University
10. University of California, Los Angeles (UCLA)
 

1. Harvard University

We beginnen deze lijst met misschien wel de beroemdste universiteit uit de geschiedenis: het Amerikaanse Harvard. De prestigieuze universiteit bracht maar liefst acht Amerikaanse presidenten en legio geniale wetenschappers voort; genoeg inspiratie om je geschiedkundige literatuuronderzoek op te baseren dus. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de digitale collectie over het Amerikaanse slavernijverleden, of reis digitaal naar de andere kant van de wereld in de collectie over de Russische revolutie. Beide niet wat je zoekt? Dan zijn er nog miljoenen andere werken waar je uit kan putten.  

 

2. University of Cambridge

De Universiteit van Cambridge is één van de meest toonaangevende universiteiten van het Verenigd Koninkrijk. De Cambridge University Library kent dan ook een verzameling van 8 miljoen boeken; online hebben ze ook een grote database aan openbaar toegankelijke artikelen, waarvan een gedeelte tot wel 800 jaar oud is. 

De Universiteit van Cambridge heeft een grote collectie aan ingescande werken online staan, waardoor je veel oude bronnen kunt raadplegen. Als je goed zoekt vind je wellicht werken van King Edward VII of toekomstige koning Prince Charles terug: beiden zijn namelijk alumnus van de Cambridge History Faculty. 

 

3. University of Oxford

De oudste universiteit van het Verenigd Koninkrijk, en dus wordt er al eeuwenlang historisch onderzoek gedaan. Historische zeer belangrijke figuren, zoals oud-premier Clement Attlee, studeerden aan de geschiedenisfaculteit van deze gewaardeerde universiteit. 

De Faculty of History heeft 10 verschillende onderzoekscentra, voor globale specialisaties zoals European History en Global History, maar ook meer niche-onderwerpen als de late oudheid en Byzantijns onderzoek.  De Bodleian Library heeft hiermee dan ook een prachtige verzameling van online werken. De historische faculteit is één van de oudsten van de gehele universiteit, dus de kans dat je uren zoet bent met je vergapen aan de kennis die er (online) opgeslagen ligt is erg groot. 

 

4. Princeton University

Princeton heeft een lange geschiedenis als universiteit. Sinds de oprichting in 1746 bracht ze 37 Nobelprijswinnaars voort, maar ook groten der aarde als F. Scott Fitzgerald, John F. Kennedy, Alan Turing en Michelle Obama studeerden aan deze universiteit in New Jersey.  De bibliotheek bevat meer dan tien miljoen boeken, tijdschriften en manuscripten en is qua volume een van de grootste bibliotheken ter wereld. Als je de bibliotheek fysiek bezoekt vind je meer dan 10 kilometer aan boekenplanken, maar gelukkig kun je ook online genoeg historische bronnen raadplegen. 

 

5. Yale University

De tweede Ivy League universiteit op deze lijst is Yale, en dat is niet voor niets. Deze universiteit in New Haven, Connecticut heeft namelijk vijf Amerikaans presidenten voortgebracht. Zowel Bush senior als junior studeerden aan Yale, en de prestigieuze bibliotheek van de universiteit is de plek waar Bill en Hillary Clinton elkaar ontmoetten. 

De kans dat je de liefde van je leven in een online bibliotheek ontmoet is een stuk kleiner, maar dat betekent niet dat je er geen enorm interessante werken kan vinden natuurlijk! Met ruim 15 miljoen werken staat the Yale University Library in de top 5 van grootste bibliotheken van de Verenigde Staten. Een kijkje waard dus! 

 

6. The London School of Economics and Political Science

The London School of Economics and Political Science is, zoals de naam het al zegt, een universiteit die zich vooral richt op politiek-economische studies. Hier hoort geschiedenis natuurlijk ook bij, al richt de faculteit zich met name op de moderne geschiedenis en de politieke geschiedenis van Europa. 

Geschiedenisstudenten aan de LSE krijgen vooral college over de periode van de 15e eeuw tot nu, en daar is de online bibliotheek dus ook voornamelijk mee gevuld. Dus doe je onderzoek naar moderne historische onderwerpen? Dan zit je perfect! Moet je meer weten over de cultuur van de oude Grieken? Dan is het misschien beter om even verder te kijken. 

 

7. University of California, Berkeley (UCB)

Berkeley in Californië is één van de twee Amerikaanse universiteiten in deze lijst, en niet voor niets. De universiteit kreeg wereldwijde bekendheid door hun betrokkenheid bij The Manhattan Project, waar de ontwikkeling van de atoombom uit voortkwam. Deze twijfelachtige eer verdween in de jaren ‘60 echter naar de achtergrond. Toen vergaarde de universiteit namelijk vooral bekendheid door de massale studentenprotesten tegen de oorlog in Vietnam die op de campus uitbraken. 

Historisch gezien is Berkeley dus al interessant, al was het maar om haar eigen geschiedenis. De bibliotheek van Berkeley doet hier niet voor onder! UCB heeft drie bibliotheken waar meer dan 12 miljoen gedrukte werken te vinden zijn. Naast deze enorme offline collectie heeft de universiteitsbibliotheek ook online een flinke database aan interessante literatuur. 

 

8. Stanford University

De universiteit van Stanford is bekend van veel meer dan enkel het gevangenenexperiment uit 1971. Zo is het bijvoorbeeld ook de plek waar Google-oprichter Larry Page en Tesla-eigenaar Elon Musk beide hun kennis vergaarden. Stanford University heeft één van de meest uitgebreide bibliotheekcollecties ter wereld, met bijna 10 miljoen boeken, e-books, audiovisueel materiaal en online bronnen. 

Een deel van deze bronnen is openbaar en via de website van de universiteitsbibliotheek te vinden. Je vindt hier catalogi, e-journals, artikelen en databases: een must voor iedere historicus (in spé) dus! 

 

9. Columbia University

De Columbia University in New York City ademt geschiedenis. Alle zeven Founding Fathers studeerden hier, evenals vier Amerikaanse presidenten, 33 buitenlandse staatshoofden, twee secretarissen-generaal van de Verenigde Naties en 99 Nobelprijswinnaars. 

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de bibliotheek van deze universiteit meer dan 15 miljoen items kent; vele daarvan zijn openbaar online toegankelijk. De UB van Columbia is de derde grootste bibliotheek van de Verenigde Staten, dus de kans dat je er slaagt voor je literatuuronderzoek is heel erg groot! 

 

10. University of California, Los Angeles (UCLA)

UCLA is de universiteit van Los Angeles. Ze werd opgericht in 1881 en geldt tot de dag van vandaag als één van de beste universiteiten van de Verenigde Staten van Amerika. De geschiedenisfaculteit biedt zeer uiteenlopende colleges aan: van de introductie in de westerse civilisatie tot de geschiedenis van geneeskunde en van architectonische geschiedenis tot de historie van de prostitutie. Het is dan ook niet gek dat de UB van UCLA ruimte biedt aan enorm veel verschillende soorten bronnen om te gebruiken bij je historische onderzoek.