De 10 beste online bibliotheken voor (aankomend) geografen

Van bodemsoorten tot klimaatverandering: sinds mensenheugenis bestuderen we de aarde en onze invloed hierop. Er is door de jaren heen door vooraanstaande en minder vooraanstaande wetenschappers een gigantische grote informatievoorziening opgebouwd. Handig wanneer je verdiepende informatie wilt lezen of een geografisch literatuuronderzoek doet. De meest toonaangevende universiteiten en dito online bibliotheken hebben enorme databases vol met openbaar toegankelijke bronnen; we zetten ze in dit artikel op een rijtje.

 

De 10 beste online bibliotheken voor (aankomend) geografen
1. University of Oxford
2. The London School of Economics and Political Science (LSE)
3. University of Cambridge
4. University of California, Berkeley (UCB)
5. National University of Singapore (NUS)
6. University of California, Los Angeles (UCLA)
7. The Australian National University (ANU)
8. University of British Columbia (UBC)
9. University College London
10. The University of Hong Kong
 

1. University of Oxford

De Universiteit van Oxford is de best aangeschreven universiteit ter wereld op het gebied van geografie. Daarnaast is het de oudste universiteit in de Angelsaksische wereld en brachten ze sinds de oprichting in 1096 maar liefst 28 Britse Prime Ministers voort. 

De bibliotheek van Oxford heet de Bodleian Library, en is de op één na grootste bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben ook een prachtige online collectie, waar je uren rond kan neuzen; natuurlijk kun je ook gericht zoeken op geografische bronnen, geschreven door de grootste geografen die het VK ooit voortbracht. 

 

2. The London School of Economics and Political Science (LSE)

The London School of Economics and Political Science, kortweg LSE genoemd, ligt in het hartje van de Britse metropool en hoofdstad. Het gebouw van de fysieke bibliotheek combineert klassieke en moderne bouwstijlen op een prachtige wijze. Het is dan ook zeker een bezoekje waard wanneer je een citytrip naar Londen maakt.

Toch is alle kennis die door de eeuwen heen vergaard is en is opgeslagen in deze bibliotheek nóg verbazingwekkender. De universiteitsbibliotheek bevat meer dan 4 miljoen items, waarvan er vele online beschikbaar zijn als naslagwerk.

 

3. University of Cambridge

Samen met Oxford de bekendste en meest prestigieuze universiteit van het Verenigd Koninkrijk. De Cambridge University Library kent dan ook een verzameling van 8 miljoen boeken; online hebben ze ook een grote database aan openbaar toegankelijke wetenschappelijke artikelen. 

De Universiteit van Cambridge heeft een grote collectie aan ingescande werken online staan, waardoor je veel oude bronnen kunt raadplegen. Als je goed zoekt vind je misschien oude werken van Charles Darwin of sir Isaac Newton terug, die beide aan deze universiteit gestudeerd hebben. 

 

4. University of California, Berkeley (UCB)

Berkeley in Californië is één van de twee Amerikaanse universiteiten in deze lijst, en niet voor niets. De universiteit kreeg wereldwijde bekendheid door The Manhattan Project, waar de ontwikkeling van de atoombom uit voortkwam. Deze twijfelachtige eer verdween in de jaren ‘60 echter naar de achtergrond, toen de universiteit vooral bekend werd door de massale studentenprotesten tegen de oorlog in Vietnam die op de campus plaats vonden. 

UCB heeft drie bibliotheken waar meer dan 12 miljoen gedrukte werken te vinden zijn. Naast deze enorme offline collectie heeft de universiteitsbibliotheek ook online een flinke database aan interessante literatuur. 

 

5. National University of Singapore (NUS)

Singapore en haar omgeving zijn natuurlijk sowieso al een lust voor geografen, maar ook de Singaporese universiteit is enorm hoog aangeschreven op het gebied van geografie. De bibliotheek heeft een grote verzameling boeken, tijdschriften en audiovisueel materiaal op het gebied van cultuur en maatschappij, architectuur, technologie, informatica, kunst, geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en ontroerend goed. De verzameling van de bibliotheek bevat 3.000.000 items; een groot deel daarvan is ook online beschikbaar

 

6. University of California, Los Angeles (UCLA)

De universiteit van Los Angeles, in de volksmond UCLA genoemd, is de tweede Amerikaanse universiteit in deze lijst. En niet voor niets: 15 van de faculteiten van UCLA staan in de top 10 van beste faculteiten ter wereld in hun vakgebied. De geografie-faculteit valt daar ook onder, en dus is een bezoekje aan de online bibliotheek absoluut de moeite waard. 

 

7. The Australian National University (ANU)

De beste universiteit van Australië ligt in de hoofdstad Canberra. Voor geografen al een razend interessante plaats: het is namelijk al duizenden jaren een ontmoetingsplek voor de inheemse bevolking van Australië, een enorm diverse wereldstad en een prachtig uiteenlopend landschap. 

De geografische faculteit is dan ook enorm hoog aangeschreven, en houdt zich bezig met belangrijke vraagstukken in de complexe wereld van vandaag, zoals biodiversiteit, klimaatverandering, energie-alternatieven, voedsel- en regionale veiligheid. Maar liefst 20.000 studenten hebben toegang tot de universiteitsbibliotheek van de ANU, maar de online catalogus is voor iedereen toegankelijk. 

 

8. University of British Columbia (UBC)

British Columbia is een Canadese provincie met schitterende natuur, diverse landschappen en natuurlijk de prachtige stad Vancouver. In deze laatstgenoemde stad ligt dan ook de UBC, de University of British Columbia. Gezien de omgeving van Vancouver is het niet verbazingwekkend dat UBC één van de hoogst aangeschreven geografie-faculteiten ter wereld heeft. 

Ook de universiteitsbibliotheek is van grote klasse. De verzameling van de bibliotheek bevat meer dan zes miljoen informatiebronnen, waaronder gedrukte en digitale (studieboeken, wetenschappelijke tijdschriften, artikelen, kranten en andere digitale informatiebronnen.

 

9. University College London

De vierde Engelse, en tweede Londense universiteit die de lijst van beste geografie-faculteiten gehaald heeft: Engeland en Londen zijn een walhalla voor de geograaf (in spe). De UCL is zeer gecommitteerd aan het aanpakken van klimaatverandering, en hebben hier op de geografie-faculteit een speciaal onderzoeksteam voor ingericht: Generation One. Dit is terug te zien in de grote collectie online artikelen die over dit onderwerp te vinden zijn in de online bibliotheek van de universiteit. 

 

10. The University of Hong Kong

Hong Kong is een miljoenenstad met een razend interessante geschiedenis. Voer voor (sociaal) geografen dus! De prestigieuze universiteit in de stad heeft 6 faculteiten die in de top 10 beste universiteiten in hun vakgebied staan. De geografie-faculteit is er daar één van. De online Run Run Shaw Library bevat dan ook ruim drie miljoen online items die je kunt gebruiken voor je literatuuronderzoek.