Verschillen tussen kinderpsycholoog, kindercoach en pedagoog

Werk jij het allerliefst met kinderen, maar twijfel je nog welk beroep of welke studie het beste bij je past? In dit artikel vind je een omschrijving van de beroepen kinderpsychologie, kindercoach en pedagoog. Zo kun je zien wat de verschillen zijn tussen deze beroepen en kun je wellicht gemakkelijker een keuze maken!
 

Kinderpsycholoog

Een kinderpsycholoog houdt zich bezig met het gedrag van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Hij of zij bestudeert het gedrag en het denken van het kind en start aan de hand daarvan een passende behandeling. De ouders en andere belangrijke personen in het leven van het kind worden hier meestal ook bij betrokken. Zij spelen namelijk een grote rol in de ontwikkeling.  Er zijn verschillende obstakels die de ontwikkeling van een kind in de weg kunnen zitten. Dit kunnen ontwikkelingsproblemen zijn, bijvoorbeeld autisme of aandachttekort. Echter komt het ook vaak voor dat het obstakel een omgevingsfactor betreft zoals pesten, een scheiding, een verhuizing of het verlies van een dierbare. Wanneer het obstakel bekend is, bekijkt de kinderpsycholoog wat er nodig is om deze te overwinnen. Kinderen komen altijd via een verwijzing terecht bij een kinderpsycholoog. Om kinderpsycholoog te worden dien je eerst een wo-opleiding Psychologie of een hbo-opleiding Toegepaste psychologie te volgen en vervolgens een wo-master Kinder- en jeugdpsychologie.
 

Kindercoach

Een kindercoach helpt kinderen die niet lekker in hun vel zitten, bijvoorbeeld door angst, frustratie, boosheid, verdriet, onzekerheid, verlegenheid, veel piekeren, moeite met het uiten van emoties, moeite met slapen, gepest worden, hooggevoeligheid, scheiding van ouders of het overlijden van een dierbare. Het gaat om hulpvragen die passen binnen de normale ontwikkeling van een kind. Een kindercoach biedt een laagdrempelige en kortdurende vorm van hulp. Er wordt hierbij niet gekeken naar problemen, maar naar de kwaliteiten van het kind. Er wordt dus ook geen diagnostisch onderzoek gedaan, zoals bij een kinderpsycholoog. De kindercoach kan helpen bij het aanleren van sociale vaardigheden of het omgaan met gevoelens en emoties. Dit heeft vaak een positieve invloed op het kind waardoor hij steviger in zijn schoenen staat en lekkerder in zijn vel zit. Kinderen kunnen zonder verwijzing terecht bij een kindercoach. Als je kindercoach wil worden volg je meestal eerst een hbo-opleiding. Dit kan bijvoorbeeld de PABO of Pedagogiek zijn, maar het kan ook een andere opleiding op hbo-niveau zijn. Hierna volg je nog een post-hbo opleiding Kindercoach.

                                                                                                                              
Pedagoog

Een pedagoog houdt zich bezig met de opvoeding van kinderen en biedt hulp bij problematiek in de ontwikkeling en opvoeding. Dit kunnen problemen zijn zoals onhandelbaarheid of psychologische problemen als gevolg van de thuissituatie. Hiervoor moet de pedagoog eerst een diagnose stellen. Samen met de ouders of verzorgers van het kind kijkt de pedagoog vervolgens naar een passende behandeling met als doel dat het kind optimaal deel kan nemen aan het dagelijks leven. De pedagoog adviseert het kind ook om te leren omgaan met problemen en om deze waar mogelijk op te lossen. Een pedagoog kan onder andere te maken krijgen met gehandicapte kinderen, kinderen met een trauma, kinderen met stoornissen zoals ADHD of autisme of met moeilijk opvoedbare kinderen. De pedagoog helpt ook de ouders van het kind wanneer zij willen weten hoe zij hun kind met autisme of een handicap het beste kunnen opvoeden. Kinderen kunnen door middel van een doorverwijzing terecht komen bij een pedagoog, maar er kan meestal ook zelf een afspraak gemaakt worden zonder doorverwijzing. Om pedagoog te worden volg je de hbo-opleiding Pedagogiek.

 

Thuisstudies

Lijkt het je leuk om kennis op te doen van één van deze beroepen, maar wil je geen vierjarige hbo- of wo-opleiding volgen? Laudius biedt voor ieder van bovenstaande beroepen een thuisstudie aan. Hieronder lees je wat deze cursussen inhouden en wat je hiermee kunt:

Cursus Kinderpsychologie
Deze cursus geeft je de basiskennis van kinderpsychologie. Je leert hoe bepaald gedrag bij kinderen ontstaat en hoe je hiermee om kunt gaan. Ook leer je hoe je kinderen kunt helpen en ondersteunen in hun ontwikkeling, zodat je hen tijdens elke levensfase op de juiste manier terzijde kunt staan. Wil je een betere band opbouwen met je kinderen of werk je veel met kinderen? Dan kan deze cursus je helpen om kinderen beter te begrijpen en een goede relatie te onderhouden. De kennis uit deze praktische cursus met actuele voorbeelden en oefeningen is direct toepasbaar in het dagelijks leven.

Cursus Kindercoach
In deze cursus leer je hoe je het zelfvertrouwen van kinderen vergroot en hoe je kinderen kunt helpen bij het ontdekken van hun talenten. Zo kunnen zij meer uit het leven halen en genieten van iedere dag! Je leert over verschillende communicatie- en gesprekstechnieken, therapieën en veelvoorkomende stoornissen. Na deze cursus kun jij een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij van morgen. Ben je werkzaam als maatschappelijk werker, kinderpsycholoog of in de naschoolse opvang? Dan kan de kennis uit deze cursus een goede aanvulling zijn. Ook kun je ervoor kiezen om als zelfstandig kindercoach aan de slag te gaan.

Cursus Pedagogiek
Tijdens de cursus Pedagogiek leer je alle basisbeginselen van de pedagogiek kennen. Je leert over menselijk gedrag en hoe je dit op een goede manier kunt sturen. Verder komt de samenhang tussen pedagogiek, psychologie en sociologie aan bod. Zo kun jij kinderen straks optimaal ondersteunen in hun ontwikkeling. Met deze opleiding kun je niet als pedagoog aan het werk, maar je kunt de kennis direct toepassen in je werk, als hobby, of bij het opvoeden van je eigen kinderen of kleinkinderen. Je kunt je eigen kinderen begeleiden, maar ook beroepsmatig meer met opvoedkunde bezig zijn wanneer je bijvoorbeeld werkzaam bent in het onderwijs of in de kinderopvang.

Bij alle opleidingen kun je studeren op je eigen tempo. Je kunt studeren waar en wanneer jij dat wil. Bij een gemiddeld studietempo doe je ongeveer 9 maanden over de opleidingen.