Sollicitatietips deel 3: het sollicitatiegesprek

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek en wil je graag tips over wat je wel en juist niet moet doen? Dan ben je hier op de goede plek! In ‘Sollicitatietips deel 3’ lees je onder andere hoe je je kunt voorbereiden en wat je kunt zeggen en vragen tijdens een sollicitatie. Zo kun jij straks zelfverzekerd op gesprek!
 

Een goed begin is het halve werk

En hoe begin je dan goed? Door je voor te bereiden! Ga op zoek naar informatie over het bedrijf. Kijk naar hoe ze communiceren op social media, Google of ze in het nieuws zijn geweest en lees de vacature nog eens aandachtig door. Vergeet natuurlijk niet om ook een kijkje te nemen op de website. Wat vind je daar allemaal? Bij het kopje ‘Over ons’ vind je misschien wel informatie over de grootte van het bedrijf, het aantal vestigingen en de verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Dit kan allemaal van pas komen tijdens je sollicitatiegesprek. Kijk ook eens of je foto’s van het team kunt vinden. Dit kan later nog van pas komen! 
 

De social media check

Vergeet niet om je social media op orde te hebben en dan met name LinkedIn. Heb je veel foto’s op je Facebook en Instagram staan waar je aan het feesten bent met flessen drank? Misschien is het dan slim om deze te verwijderen of om je profiel af te schermen. Verder is het belangrijk dat je LinkedIn-profiel up-to-date is. De kans bestaat namelijk dat je profiel wordt bekeken om te kijken wat voor persoon je bent. Als daar dan iets heel anders staat dan in je sollicitatiebrief of cv, is dat een beetje vreemd. Het is ook slim om je gesprekspartner alvast op te zoeken op LinkedIn. Zo heb je alvast een beeld bij de persoon. Ook kan het handig zijn om te weten wat voor opleiding diegene heeft gevolgd of welke werkervaring hij of zij heeft.
 

Kledingstress

Lastig… Wat moet je nu aan naar je sollicitatiegesprek? Daarvoor heb je de foto’s van het team opgezocht! Wat hadden zij aan? Allemaal in een pak of mantelpak? Dan is dat jouw dresscode. Zag het team er redelijk informeel uit en hadden ze alledaagse kleding aan? Ga dan niet meteen in een t-shirt, een spijkerbroek met gaten en je afgetrapte sneakers, maar kies voor een casual outfit die netjes is. Bijvoorbeeld een blouse, een donkere spijkerbroek zonder gaten en nette schoenen óf een jurk met een blazer erop. Trek in ieder geval niet dat korte rokje aan of dat ene shirtje met dat lage decolleté. Hou het enigszins formeel, ook al lijkt de sfeer informeel. 
 

De weg naar het gesprek

Het is zover. Vandaag heb je je sollicitatiegesprek. Je outfit ligt al klaar en je ziet er verzorgd uit. Nog even wat deodorant en parfum op. Niet teveel, want dat kan afschrikken. Misschien nog even je tanden poetsen, want een kauwgum is niet zo’n goed idee tijdens een sollicitatie. Zet je telefoon op stil. Niets zo onprofessioneel als een trillende telefoon of die beltoon van Britney Spears. En natuurlijk kijk je ook niet op je telefoon tijdens het gesprek. Nu je dit allemaal gedaan hebt, is het tijd om te gaan! Zorg dat je op tijd vertrekt. Onderweg kan er nog van alles gebeuren. Liever een kwartier te vroeg dan een minuut te laat. Kom je echt te laat door onvoorziene omstandigheden? Bel dan even op om dit te laten weten. Meestal wordt daar niet moeilijk over gedaan.
 

Presenteer jezelf!

Als je wordt uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek is dit in de meeste gevallen een kennismakingsgesprek. Degene waar je het gesprek mee voert wil je graag leren kennen. Wat zijn jouw eigenschappen en wat is je achtergrond? Je laat tijdens dit gesprek een eerste indruk achter. Als eerste stel je je vanzelfsprekend voor en geef je een stevige handdruk. Probeer in het begin af te tasten of je beter ‘u’ of ‘jij’ kunt zeggen tegen de persoon die tegenover je zit. Begin altijd met ‘u’ en dan merk je het op een gegeven moment vanzelf. Zorg voor een open en actieve houding. Ga niet met je armen of benen over elkaar zitten, want dat komt gesloten over. Waarschijnlijk krijg je de vraag of je iets over jezelf kunt vertellen. Vertel iets over je interesses, opleidingen en werkervaring, maar zorg ervoor dat dit geen herhaling is van je sollicitatiebrief of cv. Geef aanvullende informatie.
 

Gouden regels

Een aantal gouden regels tijdens een sollicitatiegesprek:
•    Laat je gesprekspartner uitpraten: hoe vervelend is het als iemand door je heen praat?;
•    Luister goed: misschien krijg je nog vragen over wat er net is verteld;
•    Praat niet negatief over je vorige werkgever: misschien praat je ooit ook slecht over hen;
•    Wees eerlijk: anders komen ze er toch wel achter of heb je jezelf ermee;
•    Stel vragen waar je geen antwoord op kon vinden: dit toont aan dat je interesse hebt.
 

Geef voorbeelden

Je krijgt allemaal vragen tijdens het gesprek. Waarom wil je deze baan? Waarom past deze baan bij jou? En waarom wil je bij ons bedrijf werken? Waaruit blijkt dat je voldoet aan de functie-eisen? En wat zijn je goede en slechte eigenschappen? Allemaal vragen die je kunt krijgen en waar je je misschien van tevoren al een beetje op kunt voorbereiden. Je gesprekspartner zit niet te wachten op antwoorden als ‘Gewoon, omdat het me leuk lijkt om met mensen te werken’. Geef altijd voorbeelden bij je antwoorden. Waaruit blijkt dat jij goed bent in plannen? Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin jij initiatiefrijk handelde? Dit maakt je antwoorden sterker en een stuk duidelijker voor de ander.
 

Het praktische gedeelte

Praktische vragen kun je beter bewaren voor het tweede gesprek als je hiervoor wordt uitgenodigd. Tijdens dit gesprek gaan jullie meer in op de inhoud en de functie. Hier kun je je ook al op voorbereiden door je verder te verdiepen in de functie waarop je solliciteert. Stel vragen als je iets niet zeker weet of als je iets niet snapt. Tijdens dit gesprek kun je aan het einde ook eventueel de werktijden, de uren en het salaris bespreken. Aan het einde van het gesprek (ook bij het kennismakingsgesprek natuurlijk) sluit je af met een handdruk en bedank je je gesprekspartner. Het is ook handig om even te vragen wanneer jullie elkaar weer spreken als er geen vervolgafspraak is gemaakt.


En heb je al iets meer vertrouwen in het sollicitatiegesprek? Hopelijk helpen deze tips je een beetje. Veel succes met het sollicitatiegesprek en onthoud: voorbereiding is belangrijk! 


Wil je ook graag meer weten over het schrijven van een sollicitatiebrief of het opstellen van een cv? Lees dan ‘Sollicitatietips deel 1: sollicitatiebrief schrijven’ of ‘Sollicitatietips deel 2: een cv opstellen’.