Tijd voor een carrièreswitch of een nieuwe studie? Zo pak je het aan!

Ben je toe aan iets nieuws? Maar durf je de stap eigenlijk niet te zetten? Een carrièreswitch maken is niet iets wat je zomaar besluit te doen. Daar komt eerst een hoop denkwerk bij kijken. Tientallen vragen gaan rond in je hoofd: wil ik écht iets anders? Moet ik me laten omscholen? Kan ik mijn studie combineren met mijn huidige baan? En mijn gezin dan? Kan ik nog wel studeren? Ben ik niet te oud? En ga zo maar door… Wij helpen je een handje door antwoord te geven op deze vragen!
 

Overweeg wat je écht wil

Waarom twijfel je erover om een carrièreswitch te maken? Komt het door de hoge werkdruk bij je huidige baan? Vind je het werk niet leuk meer? Of wil je gewoon graag iets anders? Wanneer je het niet meer naar je zin hebt bij je huidige baan, bedenk dan of het door een tijdelijke factor komt of dat het iets blijvends is. Misschien moet je gewoon even door de zure appel heen bijten. Wanneer dit niet het geval is, ga dan na wat je wel graag zou willen doen. Iets waar je goed in bent of iets wat je enorm interessant vind.
 

Studie naast werk?

Wanneer je een compleet nieuwe weg wilt inslaan is het misschien nodig om een opleiding of cursus te volgen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een opleiding te volgen om je huidige baan uitdagender te maken. Wellicht vraag je je af of je hier wel aan moet beginnen. Kan ik dit wel? Ben ik niet te oud hiervoor? Ten eerste, je bent nooit te oud om te leren! Het leven bestaat uit groei en verandering. En ten tweede, als je iets echt graag wil en er volledig voor gaat, lukt het altijd. Dus stap uit je comfortzone!
 

Plannen is de sleutel tot succes

Oké, je bent eruit. Je gaat ervoor! Een nieuwe opleiding met een carrièreswitch in het vooruitzicht. Of een nieuwe uitdaging bij je huidige werk. Maar hoe ga je je baan combineren met een opleiding? Een studie volgen naast je werk is een hele uitdaging, maar met een goede dosis motivatie en discipline kom je al heel ver. Je kunt eventueel aan je werkgever vragen of je studieverlof mag opnemen. Of dit nu wel of niet mogelijk is; goed plannen is ontzettend belangrijk. Koop een overzichtelijke agenda of planner en deel eerst alle tijd in die je normaal gesproken nodig hebt voor werk, sport, gezin, vrienden, etc. Kijk vervolgens wanneer je tijd kunt inplannen om te studeren. Te weinig tijd? Ga dan na of je een beetje kunt schuiven of minderen met bepaalde activiteiten.
 

Wees niet te streng voor jezelf

Maar, let op! Schrap niet teveel ontspannende activiteiten uit je agenda om te studeren. Plannen is goed om jezelf rust te geven. Plan dus liever minder tijd in om te studeren, zodat je planning realistisch en haalbaar is. Anders levert het later weer stress op als je niet uit komt met je planning. Hou tijd vrij voor ontspanning. Doe leuke dingen, ontspan en beweeg. Blijf sporten en breng tijd door met je gezin. En als je gaat studeren; maak het comfortabel voor jezelf. Ga lekker op de bank zitten met zachte muziek op de achtergrond, pak er een kop koffie en wat lekkers bij en zorg voor zo min mogelijk afleiding. En niet te vergeten: beloon jezelf. Gun jezelf om het half uur wél even de tijd om 5 minuten iets anders te doen.
 

Studeren en een gezin?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dit nu als je kinderen hebt?  Het belangrijkste is: maak afspraken voordat je start met je nieuwe studie. Bespreek wanneer jij gaat studeren en wat dat voor hen betekent. Probeer afspraken te maken over huishoudelijke taken met je partner of kinderen en plan ook leuke activiteiten met hen voor ontspanning. En niet onbelangrijk: ga op zoek naar een flexibele opleiding die jou de ruimte geeft om zelf je tijd in te plannen. Even een wat drukkere week? Geen probleem want je kunt op je eigen tempo studeren. Dus waar wacht je nog op? Ga ervoor!


Kies hier de thuisstudie die bij jou past. Weet je echt nog niet of een carrièreswitch voor jou de goede keuze is? Lees dan ons blogartikel met tips bij het maken van deze keuze.