STAP-budget voor ZZP'ers

STAP-budget voor ZZP'ers

Om de concurrentie altijd een stapje voor te blijven, is het als zzp’er essentieel om de ontwikkelingen in je branche op de voet te volgen. Het goede nieuws is dat bijblijven in je vakgebied en het aanleren van nieuwe vaardigheden nog nooit zo aantrekkelijk was. Dankzij het STAP-budget heeft iedere ondernemer en ZZP’er die zich wil bijscholen recht op een subsidie van € 1.000,- per jaar. En vallen de kosten van een cursus hoger uit? Ook dan zijn de studiekosten onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de belasting!

STAP-budget fiscaal aantrekkelijk voor zzp’ers

STAP is de afkorting van ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. Het STAP-budget is bedoeld voor iedere Nederlander die door het volgen van een studie zijn of haar positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren. Dit neemt echter niet weg dat ook zzp’ers zonder meer gebruik kunnen maken van deze aantrekkelijke regeling! Tot 1 januari 2022 kon iedere ondernemer de voor een opleiding, cursus of training gemaakte kosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Het STAP-budget, waarmee de Nederlandse overheid iedereen een gelijke kans wil geven om een opleiding te volgen, is in plaats gekomen van deze regeling.

Wat zijn de voordelen van het STAP-budget voor zzp’ers?

Stilstand is achteruitgang, zeker als je een zzp’er bent. Om succesvol te zijn en te blijven, is het continu jezelf blijven ontwikkelen in je vakgebied een eerste vereiste. Het STAP-budget is een welkome stimulans om je bestaande vakkennis met een specifieke opleiding of cursus uit te breiden. Maar ook ideaal om nieuwe vaardigheden aan te leren. Afgezien van je concurrentiepositie als zzp’er, is het ook voor je eigen vakmanschap belangrijk om up-to-date te blijven als het gaat om nieuwe inzichten, technieken en methoden in je branche. Het geregeld volgen van een vakgerichte cursus of opleiding is daarvoor de beste garantie. 

Studiekosten boven de € 1.000 euro zijn voor zzp’ers nog steeds aftrekbaar

Kost de cursus die je als zzp’er wilt gaan volgen meer dan € 1.000 euro? In dat geval kun je die extra kosten nog steeds aftrekken als zakelijke bedrijfskosten. Hier zit echter wel een aantal voorwaarden aan, waarvan de belangrijkste is dat je de opleiding die je gaat volgen een studie moet zijn voor je eigen bedrijf. Volg je een studie die geen directe link heeft met je bedrijfsactiviteiten? Prima, want ook dan krijg je de € 1.000 euro vanuit het STAP-budget vergoed, maar mag je de extra kosten niet aftrekken.

Hoe vraag ik STAP-budget aan als zzp'er?

Het aanvragen van het STAP-budget is heel eenvoudig. Allereerst heb je een STAP-aanmeldbewijs van Laudius nodig. Deze krijg je door in te schrijven bij de opleiding die je wilt gaan volgen. Met dit STAP-aanmeldbewijs moet je bij het UWV op een bepaalde datum een aanvraag doen. Het aantal beschikbare budgetten is beperkt per ronde, dus als je kans wilt maken moet je op tijd zijn. Op het moment dat jouw aanvraag door het UWV is goedgekeurd mag je officieel starten met de opleiding. 

Welke STAP-opleidingen kan ik volgen bij Laudius?

Bij Laudius heb je een ruime keuze aan cursussen en opleidingen die in aanmerking komen voor het STAP-budget. Er is vast en zeker ook een opleiding uit jouw branche bij; kijk voor een overzicht op STAP-opleidingen. Overigens kosten de meeste opleidingen van Laudius minder dan € 1.000. Dat betekent dat je je STAP-opleiding meestal gratis kunt volgen! Bovendien kun je je bij Laudius voor elke cursus vrijblijvend inschrijven, met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de opleiding bij je past en loop je geen enkel risico. Kortom, met een STAP-opleiding bij Laudius maak je altijd een belangrijke stap vooruit!

Meer weten over het STAP-budget? Op de STAP-budget FAQ pagina vind je de meeste antwoorden op jouw vragen!