Cursusinhoud
De opleiding Sportpsychologie bestaat uit de volgende 11 modules:
Module 1: Wat is sportpsychologie?
In de eerste module maak je kennis met sportpsychologie en komen er een aantal sportpsychologen aan het woord.
Module 2: Motivatie en sport
Sporters kunnen op verschillende manieren en niveaus gemotiveerd zijn. In deze module worden diverse motivatietheorieën besproken.
Module 3: Attributies
Module 3 behandelt attributies in de sport, waarbij sporters leren verklaringen te zoeken voor gedrag met betrekking tot winst en verlies. Het benadrukt de verschuiving van externe naar interne attributies en het belang van een juiste mindset.
Module 4: Emoties en sport
Emoties spelen een cruciale rol in sport, maar kunnen ook leiden tot energieverlies en onvoorspelbaar gedrag. Het is belangrijk dat sporters leren om hun emoties te reguleren om optimaal te presteren.
Module 5: Arousal, stress en angst
Module 5 behandelt arousal, stress en angst in de context van sportprestaties. Het benadrukt het belang van het vinden van het optimale arousalniveau, het herkennen van functionele stress en het omgaan met angst.
Module 6: Persoonlijkheid en sport
Sporters hebben verschillende persoonlijkheidstrekken, die invloed kunnen hebben op hun gedrag en manier van leren. Sportcoaches kunnen sporters helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijke leerstrategie.
Module 7: Aandacht en concentratie
Aandacht en concentratie zijn te trainen en kunnen de sportprestaties verbeteren. Sporters kunnen leren hun aandacht te richten op relevante informatie en afleidingen te negeren.
Module 8: Mentale voorstellingen
In Module 8 wordt het concept van mentale voorstellingen behandeld, wat het denken in beelden, voorstellingen en mentale representaties omvat. Je maakt kennis met een verschillende modellen die verbeelding verklaren en verbeelding inzetten voor optimale sportprestaties.
Module 9: Mentale vaardigheden en mentale training
Mentale vaardigheden zijn belangrijk voor ontwikkeling en prestaties in de sport. Het is belangrijk dat sporters leren om goed met druk om te gaan en hun doelen te bereiken. Mentale training kan hierbij helpen.
Module 10: Coaching
Coaching is een vak dat veel kwaliteiten vraagt. Een goede coach heeft zelfkennis, een groeimindset en is gericht op het helpen van sporters bij het bereiken van hun doelen.
Module 11: Sportteams
Module 11 behandelt sportteams als dynamische systemen die verschillende ontwikkelingsfasen doorgaan. Als coach is het belangrijk om deze dynamiek te begrijpen en in elke fase de juiste rol aan te nemen.