- Home
- A-Z Cursussen
- Permacultuur ontwerper
Opleiding Permacultuur ontwerper
NIEUW
Tijdelijk 32% ZOMERKORTING: gebruik actiecode 32zomer

Ontwerp de mooiste biodiverse leefomgevingen
Permacultuur staat voor permanente (agri)cultuur en het draait om het ontwerpen van duurzame en productieve leefomgevingen die generaties meegaan. Het is dus een ontzettend belangrijk en mooi vak. Lijkt het jou geweldig om tuinen, balkons en parken om te toveren tot vruchtbare, biodiverse oases? In de opleiding Permacultuur ontwerper ontdek jij hoe je schitterende ontwerpen maakt volgens de principes van permacultuur. Zo maak jij je klanten gelukkig én help je het klimaat.





De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Ontwerp de mooiste biodiverse leefomgevingen
Permacultuur staat voor permanente (agri)cultuur en het draait om het ontwerpen van duurzame en productieve leefomgevingen die generaties meegaan. Het is dus een ontzettend belangrijk en mooi vak. Lijkt het jou geweldig om tuinen, balkons en parken om te toveren tot vruchtbare, biodiverse oases? In de opleiding Permacultuur ontwerper ontdek jij hoe je schitterende ontwerpen maakt volgens de principes van permacultuur. Zo maak jij je klanten gelukkig én help je het klimaat.
Over de Opleiding Permacultuur ontwerper
Over de opleiding Permacultuur ontwerper
Er bestaan steeds meer ecologische uitdagingen, zoals ontbossing en bodemuitputting, en daarom is permacultuur harder nodig dan ooit: op micro- en macroniveau. Denk aan het herstel van een droge regio, door bomen te planten en dammen te bouwen voor wateropslag. Maar het kan ook gaan om een moestuin met regenwateropvang en gewassen die elkaar ondersteunen. Hoe jij goede permacultuurontwerpen maakt, met name op kleinere schaal, dát leer je in deze opleiding Permacultuur ontwerper.
Je duikt eerst in de ontwerpprincipes van permacultuur, zoals het benutten van biodiversiteit, het vermijden van afval door bijvoorbeeld te composteren, en het creëren van opbrengst – denk aan heerlijke groenten uit je eigen moestuin. Ook leer je diverse permacultuurtechnieken kennen, waaronder mulchen: je bedekt dan de bodem met organisch materiaal om vocht vast te houden en het bodemleven te voeden.
Vervolgens ga je praktisch aan de slag. Je verdiept je in het observeren en analyseren van een stuk grond, met aandacht voor de bodem en watervoorziening, en maakt verschillende ontwerpen. Een kleurrijke, klimaatbestendige stadstuin, een buurtmoestuin met slimme wateropslag of een zelfvoorzienend voedselbos? Jij krijgt het in de vingers en zorgt dat elke centimeter optimaal wordt benut.
Omdat je als permacultuurontwerper vaak samen met opdrachtgevers werkt, leer je ook hoe je goed inspeelt op de wensen van de klant en een helder en overtuigend klantenrapport schrijft. Ben je helemaal geïnspireerd? Dat komt goed uit: je ontdekt namelijk hoe je een eigen permacultuurbedrijf opstart, zodat je de natuur en je opdrachtgevers kunt opfleuren met de prachtigste ontwerpen.
Wat kun je met de opleiding Permacultuur ontwerper?
Na de opleiding kan jij als permacultuurontwerper aan de slag: een voedzame moestuin of educatieve kruidentuin maken, een klein voedselbos ontwerpen voor in de achtertuin, het vergroenen van straten en pleinen in je gemeente – het kan allemaal. Ook kun je anderen inspireren, bijvoorbeeld door het geven van workshops. De opleiding is daardoor een verrijking voor de aarde, jezelf en de mensen om je heen.
Je draagt bij aan een betere wereld
Door jouw ideeën en ontwerpen zorg jij voor vruchtbare bodems, een gezonde waterhuishouding en pak je klimaatverandering aan. Oftewel: jij werkt aan een gezondere planeet en dat is onbetaalbaar.
Je maakt mensen blij met duurzame paradijsjes vol leven
Een gezonde, florerende leefomgeving zorgt voor gezonde, gelukkige mensen: en jij krijgt dat voor elkaar. Jij maakt van elk balkon of dakterras een groene oase of creëert weelderige (bedrijfs)tuinen vol eetbare planten, zoemende bijen en vrolijke vlinders. Bestaat er iets mooiers?
Je ziet het resultaat van je werk
Als permacultuurontwerper zie je jouw ontwerp letterlijk tot leven komen en evolueren. Kale grond verandert geleidelijk in een veerkrachtig ecosysteem en je weet: je hebt iets opgebouwd waar de mens en de natuur van profiteren.
Wil jij meebouwen aan een groene en duurzame toekomst? Volg de opleiding Permacultuur en leer hoe je door samenwerking met de natuur diverse en klimaatbestendige leefomgevingen creëert.
Inhoud
Inhoud - opleiding Permacultuur ontwerper
De opleiding Permacultuur ontwerper bestaat uit de volgende 9 modules:
Module 1 – Introductie in permacultuur?
In deze module krijg je uitleg over wat permacultuur is, hoe het is ontstaan en waarom het belangrijk is. Je krijgt uitleg over de ethische en ontwerpprincipes. Je wordt uitgenodigd om te observeren wat er in jouw omgeving aan permacultuur leeft en wat een permacultuur ontwerper is. Observatie is een voortdurend gegeven in de permacultuur, want je leert alle veranderingen van de seizoenen te zien en wat die veranderingen doen op jouw terrein.
Module 2 – Permacultuur ecosystemen
In deze module leer je over verschillende ecosystemen die in de permacultuur toegepast worden, zoals de kruidenspiraal, de takkenril, het hugelbed en het insectenhotel. Je gaat bestuderen waar je deze in jouw ontwerp kunt toepassen en hoe je deze zelf aan kunt leggen. In deze module leer je wat successie is en wat dit betekent in de biodiversiteit. Je leert wat de verschillen zijn tussen poly- en monoculturen en komt meer te weten over de ecologische context, hoe alles op aarde met alles samenhangt, en over de patronen die voorkomen in de natuur.
Module 3 – De bodem
In deze module ga je verder met het onderzoeken van de bodem, belicht vanuit verschillende invalshoeken. Je leert te observeren hoe de bodem van jouw terrein is en te begrijpen waarom het van belang is dat je jouw ontwerp op een goede bodem uitvoert. Je leert eenvoudig zelf een bodemtest uit te voeren om te zien hoe het met het bodemleven gesteld is, hoe de bodemstructuur is en wat voor soort grond je hebt.
Je leert in deze module welke soorten grond er zijn en wat organisch materiaal is. Wist je al dat de aarde zijn eigen ‘wereldwijde web’ heeft? En heb je al eens eerder gehoord over mycorrhiza en wat dit micro-organismen voor macro-impact heeft op de samenstelling en de gezondheid van de bodem? Er wordt gesproken over vervuiling en over hoe je zelf de bodem kunt verbeteren. Je betreedt de wereld van het zwarte goud; de zwarte grond waar al ons voedsel van afhankelijk is, evenals jijzelf en alle mensen. Hoe gezonder de bodem, hoe gezonder jijzelf!
Module 4 - Water
In deze module ontdek je wat water is, hoe regen ontstaat en in welke vormen water op aarde voorkomt. Je leert de functies van water binnen permacultuur en hoe je het op een duurzame manier inzet. Denk hierbij aan het opvangen van regenwater met een wadi of swales, het zuiveren van grijs water via een helofytenfilter en het gebruik van grond- of bronwater.
Daarnaast leer je drinkplaatsen creëren voor vogels en insecten, krijg je inzicht in aquaponicssystemen en word je bewust van je eigen watergebruik. Ook komt de theorie van dr. Emoto aan bod, die laat zien hoe water informatie kan vasthouden. Na deze module kun je water doelgericht en verantwoord toepassen in je ontwerp.
Module 5 - Permacultuur landschappen
In deze module ga je dieper in op verschillende landschapssituaties waarvoor je gevraagd wordt een ontwerp te maken. Met als basiskennis de traditionele manier van ontwerpen door bijvoorbeeld een hovenier of een landschapsarchitect, kun je een brug slaan naar de permacultuur en jezelf straks op een professionele manier aan je klant presenteren.
In deze module komen vier landschappen aan bod: een particuliere tuin, een stadstuin, een buurtmoestuin en een voedselbosrand. Je krijgt deze als vier inspirerende casusvoorbeelden beschreven met een voorbeeldontwerp. Je gaat hierdoor beter begrijpen dat je een ander type tuin ontwerpt voor een stadstuin dan voor een particuliere tuin of een voedselbos en ook hoe je dit kunt doen. Aan de hand van deze voorbeelden krijg je inspiratie voor al deze verschillende landschapsontwerpen en hierdoor leer je steeds beter de onderlinge verschillen waar te nemen.
De opbouw van een permacultuur landschap bestaat uit zeven lagen, waarbij in iedere laag bomen of planten van verschillende functies staan. Na afloop van deze module kun je onderscheid maken tussen die verschillende situaties en begrijp je dat daarvoor in een particuliere tuin of stadstuin onvoldoende ruimte aanwezig is. Je leert rekening te houden met de grondsoort, met de plaats, met de geografische ligging, met de windrichtingen, de zon en de schaduw.
Module 6 – Observatie
In deze module ga je dieper in op de vele verschillende facetten van observeren. Alles wat je vorm wilt geven in je ontwerp start met jouw observatie. Vanuit je observatie leer je wat de schaal van permanentie inhoudt. Je kunt jezelf geld, tijd en energie besparen door deze structuur voor grotere projecten toe te passen. De ethische principes en de twaalf ontwerpprincipes komen in deze module meer en meer samen, en tot leven.
Je leert in deze module na te denken over je eigen beperkende factoren en die te herkennen bij de ander. Je krijgt inspiratie over de verschillende soorten hulpbronnen en welke hulpbronnen je kunt toepassen en welke beter niet. Je leert je eigen menszijn en dat van je klant te observeren, en waarom jezelf kennen belangrijk is. Je sluit deze module af met inspiratie en vragen die je kunt gebruiken voor een klantinterview.
Module 7 - Doelen bepalen
In deze module leer je hoe je samen met je klant doelen formuleert die richting geven aan het ontwerp. Je ontdekt hoe je met de juiste vragen helderheid schept en de wensen van je klant concreet maakt. Om je hierin te ondersteunen, worden verschillende richtingen aangereikt die je helpen om tot duidelijke keuzes te komen.
Je laat je inspireren door vier voedselbosthema’s: beleving, biodiversiteit, gastronomie en productie. Aan de hand van een casus over een voedselbos in Frankrijk leer je doelen beoordelen op haalbaarheid, onder meer via de schaal van permanentie. Ook verdiep je je in het effect van ingrijpende veranderingen op het landschap en klimaat, en in thema’s als winterhardheidszones en het gebruik van (invasieve) exoten.
Module 8 - Het klantrapport
In deze module komt de gehele opleiding samen aan de hand van de casus voedselbos in Frankrijk. Je leert puzzelen om de systemen en elementen straks op een passende manier in je basisontwerp te kunnen plaatsen. Dit leer je door alle informatie nog meer te ordenen, door bijvoorbeeld met een checklijst te werken die je gebruikt voor je basisontwerp, en deze informatie ter plekke bij de klant te bestuderen.
Zodra jij als ontwerper zelf overzicht en inzicht hebt, kun je jouw klant uitleggen waar je met het ontwerp naar toe wilt en een advies op maat geven. De structuur van het klantinterview, van de observatie en de daaruit voortvloeiende inventarisatie, de sectoranalyse, de schaal van permanentie en het toetsen van al deze structuren aan de hand van de twaalf ontwerp principes en de drie ethische principes.
Je leert ook hoe je planten kunt vermeerderen via enten, zaaien en stekken, hoe je een eenvoudige begroting maakt voor bodemwerk, en hoe je je eigen kwekerij kunt starten. Tot slot zie je een uitgewerkt basis- en eindontwerp van de casus Frankrijk, zodat je het volledige proces van idee tot uitvoering in de praktijk ervaart.
Module 9 – Je eigen permacultuur ontwerpbedrijf beginnen
In deze module leer je hoe je van jouw passie voor permacultuur een professioneel bedrijf maakt. Je ontdekt wat er komt kijken bij zelfstandig ondernemerschap, van het opstellen van een ondernemingsplan tot het bepalen van je visie, missie en doelen. Je begint met het observeren van jezelf: wat zijn je sterke en zwakke punten, en welke kernwaarden wil je uitdragen?
Je verkent de groeifases van een onderneming, net als bij een voedselbos. Ook leer je hoe je jouw diensten op waarde schat en presenteert, aan de hand van de marketingmix (de vijf P’s). Tot slot krijg je inzicht in rechtsvormen en begrotingen, zodat je goed voorbereid van start kunt gaan als permacultuur ontwerper.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding Permacultuur ontwerper te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met deze opleiding Permacultuur ontwerper.
Studieduur
9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de opleiding Permacultuur ontwerper gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor een opleiding Permacultuur ontwerper met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal


Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie

De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma

Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 9 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
Bekijk hier gratis de online
Proefles + inhoudsopgave
Tijdelijk 32% ZOMERKORTING op onderstaande prijzen: gebruik actiecode 32zomer