Inhoud - Gastouder Opleiding
De opleiding Gastouder bestaat uit 8 modules en een praktijkdag waarop een verplichte EHBO-cursus wordt aangeboden. Deze praktijkdag wordt op verschillende locaties in Nederland aangeboden.
Module 1 — In gesprek met kinderen
In deze module leer je hoe je jouw communicatieve vaardigheden kunt verbeteren voor verschillende leeftijdsgroepen. Dit is met name relevant voor gastouders die met diverse leeftijdsgroepen werken. Bij het communiceren met baby's is het van groot belang om warme, zachte en responsieve communicatie toe te passen, zodat zij zich veilig voelen in de nieuwe wereld om hen heen. Dit draagt bij aan het opbouwen en versterken van de relatie tussen de gastouder en het kind. Om vaardigheden te ontwikkelen en te groeien hebben kinderen veiligheid en zekerheid nodig. Daarom is het aanleren van goede en duidelijke communicatie essentieel voor de ontwikkeling van het kind.
Module 2 — Communiceren met ouders en verzorgers
In de eerste module hebben we aandacht besteed aan communicatie met het kind. In de tweede module gaan we dieper in op de communicatie tussen de gastouder en de ouders of verzorgers van het kind. Deze module staat in het teken van luisteren en begrip tonen. Goed luisteren bevordert wederzijds begrip, omdat elke ouder een eigen manier van opvoeden heeft. Door goed door te vragen kunnen misverstanden worden voorkomen.Tijdens deze module leer je hoe je goed kunt luisteren, samenvatten en doorvragen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het overbrengen van informatie en het ontvangen van feedback. Je leert hoe je de ontwikkeling van het kind kunt bespreken, hoe je lastige gesprekken voert en hoe je de taalontwikkeling van het kind kunt bevorderen. Hierbij is het belangrijk om op je intonatie en woordkeuze te letten.
Module 3 — Ontwikkelingsgericht werken als gastouder
De module over ontwikkelingsgericht werken in de kinderopvang richt zich op het identificeren van de huidige staat van ontwikkeling van het kind en het onderzoeken van mogelijkheden tot groei. Bij deze aanpak ligt de focus voornamelijk op het benadrukken van positieve ontwikkelingen en niet zozeer op het oplossen van problemen. Deze module richt zich op zelfsturing, projecten en het bevorderen van de identiteit van het kind.
In de praktijk zal er veel geobserveerd worden en zullen de spelactiviteiten hierop worden aangepast. Tijdens deze module leer je hoe je de ontwikkeling van het kind kunt stimuleren op het gebied van sociale en emotionele vaardigheden, spraak en taal, en welke speel- en ontwikkelingsmaterialen hiervoor geschikt zijn. Het is belangrijk om te achterhalen waar het kind plezier aan beleeft en hoe je het kind kunt blijven uitdagen, zonder de focus te leggen op datgene wat minder goed gaat. Kortom, deze module stimuleert een positieve benadering en het werken vanuit positiviteit om de ontwikkeling van het kind te bevorderen.
Module 4 — Spelactiviteiten voor de juiste doelgroep en leeftijd.
Kinderen leren het beste spelenderwijs. In deze module leer je welke spelactiviteiten het meest geschikt zijn voor welke kinderen, leeftijden en situaties. Door middel van spelactiviteiten kun je actuele onderwerpen aan bod laten komen, bijvoorbeeld door een versje, liedje, dans of sportactiviteit. Voor de taalontwikkeling zijn er verschillende voorleesactiviteiten die je kunt gebruiken. Tijdens deze module word je aangemoedigd om je creatieve geest de vrije loop te laten en ideeën op te doen voor leuke en leerzame spelactiviteiten.
Module 5 — Pedagogiek
Gastouders zijn verantwoordelijk voor de pedagogische kwaliteit van hun dagelijkse opvang. Het is belangrijk dat ze bewust bezig zijn met de ontwikkeling van het kind en hen kunnen begeleiden. Tijdens deze module leer je over verschillende normen en waarden, de sociaal-emotionele ontwikkeling en hoe je gedragsproblemen kunt herkennen en aanpakken. Je zult leren hoe je analyses maakt, degelijke adviezen opstelt en de juiste hulp kunt inschakelen wanneer dat nodig is.
Module 6 — Eerste hulp bij ongelukken bij kinderen
Met kinderen gebeuren er in en rondom het huis regelmatig ongevallen. Denk hierbij aan vallen, verslikken of ergens aan branden. Als gastouder wil je precies weten wat je moet doen als dit zich voordoet. Door deel te nemen aan de verplichte EHBO-praktijkdag voor baby’s en kinderen leer je hoe je op tijd de juiste handelingen moet verrichten. Het behalen van een EHBO-certificaat is onderdeel van de opleiding en kan op diverse locaties in Nederland gedaan worden.
Module 7 — Werken als gastouder
In deze module wordt er aandacht besteed aan het beroep gastouder. Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Welke wetten en regelgeving zijn er van toepassing op dit beroep? Hoe zorg je voor een juiste administratie en hoe handel je bij huiselijk geweld? In deze module krijg je de nodige kennis en vaardigheden aangereikt om succesvol te zijn als gastouder.
Module 8 — Planning en organisatie
Tijdens de module over planning en organisatie leer je hoe je jouw dag als gastouder effectief kunt organiseren, en welke eisen er gesteld worden aan de locatie waar je de kinderen opvangt. Daarnaast leer je meer over de inspectie door de GGD.