- Home
- A-Z Cursussen
- Basisopleiding Kraamzorg
Basisopleiding Kraamzorg
NIEUW

Word kraamverzorgende en geef pasgeborenen een goede start in het leven
Meteen na een bevalling heeft een moeder en haar baby veel verzorging en begeleiding nodig. Een kraamverzorgende is een professional die praktische en emotionele steun verleent aan de moeder en haar gezin en helpt mee om de pasgeborene een goede start in het leven te geven. In de Basisopleiding Kraamzorg kun je je een goed beeld vormen over wat het betekent om te werken als kraamverzorgende.





Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Word kraamverzorgende en geef pasgeborenen een goede start in het leven
Meteen na een bevalling heeft een moeder en haar baby veel verzorging en begeleiding nodig. Een kraamverzorgende is een professional die praktische en emotionele steun verleent aan de moeder en haar gezin en helpt mee om de pasgeborene een goede start in het leven te geven. In de Basisopleiding Kraamzorg kun je je een goed beeld vormen over wat het betekent om te werken als kraamverzorgende.
Over de Basisopleiding Kraamzorg
Over de Basisopleiding Kraamzorg
Ben je communicatief sterk en vind je het fijn om voorlichting te geven aan ouders over de verzorging van hun baby? Ben je uitgekeken op je huidige baan en wil je je oriënteren op een nieuwe toekomst in de kraamzorg?
In deze opleiding leer je alles over de dagelijkse verzorging van de pasgeborene en welke ondersteuning de moeder nodig heeft bij het herstellen na de bevalling. Daartoe behoren ook huishoudelijke taken. Naast praktische ondersteuning bied een kraamverzorgende ook emotionele steun en advies aan ouders. Zo heb je als kraamverzorgende een belangrijke rol in het bevorderen van het zelfmanagement van de kraamvrouw. Je leert haar hoe ze zelfstandig voor haar baby kan zorgen. Hierdoor vergroot je haar zelfvertrouwen en draag je bij aan een positieve start van het ouderschap.
Overweeg je om Kraamverzorgende te worden maar wil je eerst uitgebreid kennismaken met het vakgebied? Ben je al werkzaam in de zorg en wil je je verder ontwikkelen of je kennis opfrissen? Of heb je behoefte aan een grondige voorbereiding op een MBO-opleiding Kraamzorg? Dan is deze veelzijdige Basisopleiding Kraamzorg precies wat je zoekt.
Wat kun je met de Basisopleiding Kraamzorg?
De basisopleiding Kraamzorg is een goede eerste stap om thuis te raken in de wereld van kraamzorg. Maar ook als je al werkzaam bent in de kraamzorg, is deze opleiding ideaal om jouw kennis op te frissen. Zeker als je bedenkt dat naast de verzorgende taken het geven van voorlichting aan ouders een steeds belangrijker onderdeel wordt van het werk van een kraamverzorgende.
Zo leer je ouders bijvoorbeeld hoe ze hun baby kunnen voeden, verschonen en troosten.
Daarnaast geef je informatie over de gezondheid van moeder en kind en hoe ouders eventuele problemen kunnen herkennen en oplossen. Om de best mogelijke zorg te bieden aan de kraamvrouw en haar gezin is ook een nauwe samenwerking met de verloskundige en andere zorgverleners, zoals de huisarts en lactatiekundige, van essentieel belang. Al met al heb je als kraamverzorgende een uitdagende rol in de zorg voor moeder en kind.
Leer wat het beroep van kraamverzorgende inhoudt
Je leert wat het beroep van kraamverzorgende inhoudt. Welke taken verricht een kraamverzorgende? Hoe kun je het zelfmanagement van een kraamvrouw bevorderen? Waar werken kraamverzorgenden vooral? Maar ook: hoe is de kraamzorg in Nederland geregeld en vanuit welke wet wordt de kraamzorg vergoed?
Sta stil bij zwangerschap
Er wordt ingegaan op de werking, functies en invloed van de verschillende hormonen bij zwangerschap. Er wordt uitgelegd wat prenatale zorg inhoudt en wat prenatale diagnostiek is. Ook leer je hoe je een zwangere vrouw voorbereidt op een thuisbevalling.
Verdiep je in de bevalling
Je krijgt informatie over de bouw, werking en functies van het baringskanaal. Ook de verschillende fases van de bevalling en de verschillende liggingen van het kindje worden toegelicht.
Wat te doen bij een afwijkend verloop?
Het is ook belangrijk om te weten wat er eventueel mis kan gaan bij een zwangerschap. Dat maakt het vakgebied van kraamzorg juist zo uitdagend en waardevol. Je leert over vruchtbaarheidsproblemen, aandoeningen tijdens de zwangerschap, aangeboren afwijkingen en mogelijke complicaties tijdens de bevalling.
Inhoud
Inhoud - Basisopleiding Kraamzorg
De basisopleiding Kraamzorg bestaat uit de volgende 5 modules:
Module 1: Oriëntatie op kraamzorg
In de eerste module leer je wat het beroep van kraamverzorgende inhoudt. Welke taken verricht een kraamverzorgende? Je leert over de vijf CanMeds-rollen en de competenties van kraamverzorgenden. Maar ook hoe je het zelfmanagement van een kraamvrouw kunt bevorderen. Hoe ziet de werkomgeving eruit? Waar werken kraamverzorgenden? Het proces van intake tot de beëindiging kraamzorg wordt beschreven. Hierbij komen ook de verschillende zorgverleners waarmee je als kraamverzorgende werkt aan bod. De verslaglegging in het dossier en de werking van het kraamzorgplan worden uitgelegd. Je krijgt in deze module ook uitleg over de geschiedenis en het ontstaan van de kraamzorg in Nederland. Hoe is de kraamzorg in Nederland georganiseerd? Vanuit welke wet wordt kraamzorg vergoed? Welke invloed hebben verschillende maatschappelijke ontwikkelingen op de kraamzorg? Als je de module Oriëntatie op Kraamzorg hebt doorlopen heb je kennis van het beroep van kraamverzorgende en haar werkomgeving in de gezondheidszorg.
Module 2: De zwangerschap
In de tweede module krijg je allereerst informatie over de bouw en werking van de vrouwelijke geslachtsorganen. Zowel de anatomie als de fysiologie wordt behandeld. De menstruatiecyclus wordt uitgelegd. Er wordt uitgelegd wanneer iemand wel of niet zwanger wordt. Hierbij wordt ook ingegaan op de werking, functies en invloed van de verschillende hormonen. De zwangerschap begint met de innesteling van een bevruchte eicel. Je leert verschillende zwangerschapskenmerken herkennen. Er wordt uitgelegd wat prenatale zorg inhoudt en wat prenatale diagnostiek is. Deze module sluit af met een paragraaf over hoe je een zwangere vrouw voorbereidt op een thuisbevalling.
Module 3: De bevalling
In de derde module sta je stil bij de bevalling. Je krijgt informatie over de bouw, werking en functies van het baringskanaal. De verschillende fases tijdens de bevalling worden behandeld. De verschillende liggingen van het kindje worden toegelicht. Je leert de eerste signalen herkennen wanneer een bevalling begint. Je krijgt ook uitleg over de taken die jij als kraamverzorgende voor, tijdens en na de bevalling uitvoert. Assisteren van de verloskundige tijdens de bevalling noem je partusassistentie. Er wordt ingegaan op de verschillende onderzoeken die de verloskundige uitvoert om de conditie van het kindje te bepalen. De berekening van de Apgar-score wordt uitgelegd. Er wordt kort ingegaan op het belang van hygiënisch werken tijdens de bevalling en tijdens de kraamperiode. Je leert over de dagelijkse zorg voor de baby en de kraamvrouw tijdens de kraamperiode. Welke controles zijn van belang?.
Module 4: Communicatie en begeleiden
In deze module krijg je informatie over wat communiceren is. Als kraamverzorgende pas je communicatie op maat toe, waarbij je aansluit bij de behoeften van de kraamvrouw en haar partner en respectvol en professioneel communiceert. Je leert over de verschillende communicatietechnieken en modellen, zoals SBARR. Goed en effectief communiceren is de basis om de kraamvrouw en haar partner goed te kunnen begeleiden. Wat is het doel van begeleiden? De begrippen als zelfzorgtekort, zelfredzaamheid, zelfregie en zelfmanagement komen aan de orde. Een kraamverzorgende geeft veel voorlichting en instructies. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zorgprotocollen en handelingen die het Kenniscentrum Kraamzorg opstelt.
Met de methodiek van voorlichting, advies en instructie ben je bezig met preventie. Preventie betekent dat je gezondheidsproblemen en gezondheidsrisico’s wil voorkomen. Je wil de gezondheid van de kraamvrouw en haar pasgeborene bevorderen. Preventie kun je op verschillende niveaus toepassen. Daarom worden primaire, secundaire en tertiaire preventie onderscheiden. Vroegsignalering wordt gebruikt om risico's te signaleren die kunnen leiden tot een zorgelijke opvoedingssituatie en er wordt uitgelegd hoe te handelen in geval van kindermishandeling.
Module 5: Een afwijkend verloop
In de vorige vier modules leer je hoe een normale zwangerschap en bevalling verlopen, maar in deze vijfde module leer je wat er ook mis kan gaan. Want helaas is het niet altijd een roze wolk waarop ouders leven. Een zwangerschap of bevalling kan immers heel anders lopen. Daarom is het ook belangrijk om te weten dat er ook veel complicaties kunnen optreden. Dit maakt het vakgebied van kraamzorg ook juist uitdagend en waardevol. Je krijgt in deze module onderwerpen zoals vruchtbaarheidsproblemen, aandoeningen tijdens de zwangerschap, aangeboren afwijkingen en mogelijke complicaties tijdens de bevalling.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de Basisopleiding Kraamzorg te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de Basisopleiding Kraamzorg.
Studieduur
9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de Basisopleiding Kraamzorg met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Onze reviews (2108)
Lees alle onze 2108 ervaringen:
De cursus ziet er goed uit. Vele onderwerpen komen aan de orde. de lessen hebben een goede inhoud.
Interessante modules, de ene leerzamer dan de ander. Motiverende en zeer vriendelijke docent die snel je opdrachten nakijkt en mailtjes beantwoordt.
Mooie cursus. Ik wilde graag meer over emdr weten omdat ik zelf mee te maken heb gehad. Af en toe lastig omdat er medische termen in staan, maar goed te doen.
Een stuk meer diepgang qua theorie dan ik van tevoren had gedacht, goede cursus met afwisseling van theorie en oefeningen
Pittig, confronterend, zeer goed
De cursus vind ik erg leuk om te doen en ben er ook heel blij mee dat ik voor deze cursus heb gekozen! Heel interessant en de lessen zijn heel duidelijk geschreven! De leraren of leraressen geven goede feedback op je ingestuurde huiswerk. Soms gaat er wel eens wat mis met het cursusmateriaal (onjuiste info zit er in) wat opgestuurd wordt. Maar dit kan gebeuren en als ik een melding maak krijg ik het snel de juiste info toe gestuurd! Als je vragen stelt krijg je snel en netjes antwoord terug. Eigenlijk zijn er voor mij alleen maar pluspunten!!
Prima
Uitstekend
Goed
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal


Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie

De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma

Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Je krijgt het examen thuisgestuurd en kunt dit thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 9 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
Interessante cursus