- Home
- A-Z Cursussen
- Basisopleiding Doktersassistent
Basisopleiding Doktersassistent
Je bent van nature iemand die anderen graag helpt. Dankzij jouw medische vakkennis beantwoord jij moeiteloos de meeste vragen van patiënten. Je kunt je als geen ander verplaatsen in hun belevingswereld en weet hen zo nodig ook gerust te stellen. En voor eenvoudige medische handelingen draai je je hand niet om. Zie hier de profielschets van de ideale doktersassistent! Overweeg je om doktersassistent te worden en wil je weten wat dit veelzijdige vak precies inhoudt? Dan is de Basisopleiding Doktersassistent ideaal voor jou! Investeer in je toekomst en ontdek een nieuw professioneel pad met deze zeer complete thuisstudie.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Je bent van nature iemand die anderen graag helpt. Dankzij jouw medische vakkennis beantwoord jij moeiteloos de meeste vragen van patiënten. Je kunt je als geen ander verplaatsen in hun belevingswereld en weet hen zo nodig ook gerust te stellen. En voor eenvoudige medische handelingen draai je je hand niet om. Zie hier de profielschets van de ideale doktersassistent! Overweeg je om doktersassistent te worden en wil je weten wat dit veelzijdige vak precies inhoudt? Dan is de Basisopleiding Doktersassistent ideaal voor jou! Investeer in je toekomst en ontdek een nieuw professioneel pad met deze zeer complete thuisstudie.
Over de Basisopleiding Doktersassistent
Over de Basisopleiding Doktersassistent
Wil je graag iets voor anderen betekenen, heb je affiniteit met de zorg en ben je daarnaast een echte teamplayer? Wie weet, schuilt er dan wel een goede doktersassistent in jou! In de basisopleiding Doktersassistent krijg je alvast een goede indruk van de praktische invulling van dit vak. Als doktersassistent komt er heel wat op je af: je verzorgt de medische en financiële administratie, je assisteert de arts bij kleine medische ingrepen, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van een wrat, en je voert zelfstandig medisch-technische handelingen uit. Dat loopt uiteen van oren uitspuiten, verbanden aanleggen en injecties geven tot urineonderzoeken en het maken van een hartfilmpje.
Als doktersassistent ben je ook vaak het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Aan de telefoon beantwoord je vragen van patiënten over onder meer geneesmiddelen en ziektebeelden, maar je moet vooral goed de ernst van de klachten kunnen inschatten. Je moet niet alleen zelfstandig, maar ook in teamverband kunnen werken. Zo werk je in een huisartsenpraktijk vaak samen met één of meerdere huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners.
Overweeg je om Doktersassistent te worden maar wil je eerst uitgebreid kennismaken met het vakgebied? Ben je al werkzaam in de zorg en wil je je verder ontwikkelen of je kennis opfrissen? Of heb je behoefte aan een grondige voorbereiding op een MBO-opleiding Doktersassistent? Dan is deze veelzijdige Basisopleiding Doktersassistent precies wat je zoekt.
Wat kun je met de Basisopleiding Doktersassistent?
In de Basisopleiding Doktersassistent ontdek je ook in welke verschillende werkvelden je aan de slag kunt. Behalve in een huisartsenpraktijk kan dat bijvoorbeeld in een polikliniek van een ziekenhuis, een verpleeghuis, een arbodienst, de GGD of de jeugdgezondheidszorg zijn. In welk organisatie je later ook werkzaam wordt, als doktersassistent zul je altijd over een uitstekend inlevingsvermogen moeten beschikken.
Wanneer een patiënt bijvoorbeeld heel erg opziet tegen een onderzoek, is het belangrijk dat je je in zijn of haar situatie kunt verplaatsen en diegene gerust kunt stellen. Ook werk je met patiëntgevoelige informatie. Het hanteren van het beroepsgeheim is daarom een eerste vereiste. In de basisopleiding Doktersassistent komen deze en andere aspecten aan bod en word je voorbereid op dit boeiende beroep.
Maak kennis met de gezondheidszorg
Maak kennis met het uitgebreide en zeer boeiende werkvelden van een doktersassistent. Dit stelt je uiteindelijk in staat om actief betrokken te zijn bij het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van patiënten.
Verdiep je in anotomie en fysiologie
Om de taal van de arts of medisch specialist te kunnen spreken, is kennis van medische terminologie onontbeerlijk. Als doktersassistent is het daarom belangrijk om algemene kennis van de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam te hebben.
Ontdek de taken van een doktersassistent
De vele taken van een doktersassistent kun je grofweg verdelen in drie onderdelen; triëren, uitvoeren van medisch technische handelingen/ laboratoriumwerkzaamheden en praktijkvoering. Hierbij ben je je voortdurend bewust van de mens achter de patiënt. Dit betekent dat je elke patiënt onbevooroordeeld en met aandacht en respect tegemoet treedt.
Leer over de meest voorkomende aandoeningen
Leer over de meest voorkomende aandoeningen, zoals op het gebied van infecties en traumatologie, zintuigen, keel en urinewegen, het hart en het ademhalingsstelsel en organen in de buik.
Inhoud
Inhoud - Basisopleiding Doktersassistent
De Basisopleiding Doktersassistent bestaat uit de volgende 8 modules:
Module 1 – Introductie doktersassistent
In deze module krijg je een introductie in de onmisbare rol van een doktersassistent in de medische sector. Je krijgt inzicht in de verantwoordelijkheden en taken van de doktersassistent, een inkijkje in een dag van de doktersassistent en een inleiding in de gezondheidszorg.
Module 2 – Omgangskunde
Deze module richt zich op communicatievaardigheden en sociale interacties. De module behandelt communicatie met patiënten, luistervaardigheden en het verstrekken van duidelijke informatie. Ook de samenwerking met collega's en het geven en ontvangen van feedback komen aan bod. Het ontwikkelen van sterke omgangsvaardigheden draagt bij aan het geruststellen van patiënten, het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het bevorderen van een positieve werkomgeving.
Module 3 –Thema’s in het werk van de doktersassistent
In module 3 wordt uitgebreider ingegaan op de werkzaamheden die een doktersassistent in de huisartsenpraktijk uitvoert. In deze module worden daarom de algemene basis van medische begrippen, geneesmiddelen, triëren, medisch-technische handelingen, laboratoriumwerkzaamheden en praktijkvoering toegelicht. Deze module biedt de basiskennis en structuur die nodig is om aan de slag te gaan met de hierop volgende modules.
Vanaf hier is de opleiding thematisch opgezet; dat wil zeggen dat in elke module een bepaald onderdeel van het lichaam wordt toegelicht. Bij elk thema leer je de basis anatomie en fysiologie, pathologie, ingangsklachten, medisch-technische handelingen en laboratorium werkzaamheden behorend bij dat thema.
Module 4 – Infectieleer en traumatologie
In deze module krijg je informatie over de meest voorkomende aandoeningen die onder de infectieleer en traumatologie vallen. De ingangsklachten die worden toegelicht zijn koorts bij kinderen en volwassenen, patiënten met huidklachten en patiënten die een trauma van een ledemaat hebben. Bij het onderdeel medische-technisch handelen zal worden ingegaan op hygiënisch werken en het assisteren van de arts bij het verwijderen van een atheroomcyste. Daarnaast wordt bij dit onderdeel de basis van wondbehandeling en verbandleer toegelicht. De module wordt afgesloten met de kenmerken van de levensfase van kinderen en het omgaan met kinderen in de huisartsenpraktijk.
Module 5 – Zintuigen en urinewegen
De meest voorkomende aandoeningen van de zintuigen, keel en urinewegen worden in module 5 besproken. Bij het onderdeel triage krijg je informatie hoe je de urgentie en de vervolgactie kan bepalen van patiënten die met oor-, neus-, oog-, keel of urinewegklachten contact met de huisartsenpraktijk hebben. Bij de medisch-technische handelingen leer je over het uitvoeren van een visustest en een audiometrie. Urineonderzoek wordt toegelicht bij de laboratoriumwerkzaamheden. De specifieke doelgroep in deze module zijn de patiënten die slechtziend of blind of slechthorend of doof zijn. Je krijg adviezen hoe je met deze patiënten in de huisartsenpraktijk om kunt gaan.
Module 6 – Thorax
In module 6 worden de meest voorkomende aandoeningen van het hart en ademhalingsstelsel behandeld. Deze module is een belangrijke omdat er een aantal aandoeningen van de thorax zijn die snel handelen van de doktersassistent vereisen. Denk maar aan een dreigend hartinfarct of een patiënt die heel erg benauwd is. Je leert bij het onderdeel triëren wat de alarmsymptomen zijn bij de ingangsklacht pijn op de borst en kortademigheid. Bij medisch-technisch handelen wordt het uitvoeren van een hartfilmpje, een longonderzoek en een allergietest toegelicht. Omdat hart- en longziekten met name bij oudere mensen voorkomt wordt de levensfase van de ouder wordende mens besproken in het laatste deel van deze module en krijg je tips voor de omgang met deze specifieke doelgroep patiënten in de huisartsenpraktijk.
Module 7 – Buik
In de buik liggen veel organen. De meest voorkomende aandoeningen waarvoor een patiënt contact met de huisartsenpraktijk heeft worden toegelicht. Het uitvragen van een patiënt met buikklachten is daarom één van de lastigste taken voor een doktersassistent. Buikklachten kunnen onschuldig zijn, zoals een buikgriep, én heel ernstig zoals een maag- of darmbloeding. Omdat ernstige klachten van de patiënt meestal een onderzoek op de polikliniek van het ziekenhuis worden twee polikliniekonderzoeken toegelicht: de gastro- en de coloscopie. In de buik liggen ook de mannelijke- en vrouwelijke geslachtsorganen. Ook hiervan worden de meest voorkomende aandoeningen behandeld. De vragen van patiënten waar je als doktersassistent veel mee te maken krijgt zijn vragen over het uitstellen van de menstruatie, wat de patiënt moet doen bij een vergeten pil of hoe erg vaginale afscheiding is. Deze vragen kun je meestal als doktersassistent zelfstandig afhandelen met voorlichting en advies. De medisch-technische handelingen die worden besproken zijn et assisteren bij het inbrengen van een spiraal en het uitvoeren van een uitstrijkje. Hoe je een zwangerschapstest in de huisartsenpraktijk afneemt wordt toegelicht bij de laboratoriumwerkzaamheden. Aan het eind van module 7 wordt ingegaan op kenmerken van chronisch zieke patiënten en de omgang met deze specifieke doelgroep.
Module 8 – Zenuw- en hormoonstelsel
De laatste module van deze basisopleiding begint met uitleg over het ziektebeeld diabetes mellitus. Dit is niet het enige ziektebeeld van het hormoonstelsel, wel een ziektebeeld waar je als doktersassistent in de huisartsenpraktijk veel mee te maken krijgt. De aandoeningen van het zenuwstelsel zoals uitvalsverschijnselen hoofdpijn en duizeligheidsklachten worden daarna behandeld. Regelmatig krijg je telefoontjes van omstanders die in paniek bellen omdat hun partner, vader, moeder enzovoort opeens zo raar praat of waarvan de mond plotseling scheef staat. Ook dan is het belangrijk dat je als doktersassistent de situatie snel kunt inschatten en weet welke actie je moet ondernemen om hulp te regelen voor de patiënt. Polikliniekonderzoeken zoals een CT- of MRI-scan zijn vaak nodig om de juiste diagnose te kunnen stellen, deze worden daarom ook behandeld. Patiënten met dementie of aangeboren hersenletsel zijn de specifieke doelgroep patiënten waarvan de aandoening met het zenuwstelsel te maken hebben. Je krijgt adviezen en tips hoe met deze specifieke doelgroep patiënten om te gaan in de huisartsenpraktijk.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de Basisopleiding Doktersassistent te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de Basisopleiding Doktersassistent.
Studieduur
8 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de Basisopleiding Doktersassistent met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 8 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!