- Home
- A-Z Cursussen
- Basisopleiding Activiteitenbegeleider
Basisopleiding Activiteitenbegeleider
NIEUW
GRATIS met STAP-budget

Leer hoe je creatief invulling geeft aan een zinvolle en gevarieerde dagbesteding
Bewoners van een zorginstelling, psychiatrische patiënten, gedetineerden of mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Al deze groepen hebben behoefte aan een zinvolle dagbesteding. Een activiteitenbegeleider is een beroepskracht die deze mensen als het ware helpt de dag te plukken. De activiteiten kunnen variëren van spelletjes, sport en schilderen tot uitstapjes en het verrichten van werk. In de Basisopleiding Activiteitenbegeleider maak je uitgebreid kennis met wat dit veelzijdige beroep zoal inhoudt.





Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Leer hoe je creatief invulling geeft aan een zinvolle en gevarieerde dagbesteding
Bewoners van een zorginstelling, psychiatrische patiënten, gedetineerden of mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Al deze groepen hebben behoefte aan een zinvolle dagbesteding. Een activiteitenbegeleider is een beroepskracht die deze mensen als het ware helpt de dag te plukken. De activiteiten kunnen variëren van spelletjes, sport en schilderen tot uitstapjes en het verrichten van werk. In de Basisopleiding Activiteitenbegeleider maak je uitgebreid kennis met wat dit veelzijdige beroep zoal inhoudt.
Over de Basisopleiding Activiteitenbegeleider
Over de Basisopleiding Activiteitenbegeleider
Ben je van huis uit zorgzaam en werk je graag samen met andere mensen? Of ben je vrijwilliger bij een wijkcentrum, coach bij een sportclub of verzorgende in een zorginstelling? Dan is de kans groot dat het vak van activiteitenbegeleider je op je lijf is geschreven. De Basisopleiding Activiteitenbegeleider is een prima manier om erachter te komen of dat daadwerkelijk het geval is. Je leert onder meer waar je allemaal aan moet denken om een activiteit vakkundig voor te bereiden en uit te voeren. Zoals: heb je genoeg materialen? Hoe ga je de activiteit financieren? Hoe communiceer je met de deelnemers aan een activiteit en andere betrokkenen, zoals bijvoorbeeld mantelzorgers, verpleegkundigen of psychologen? Kortom, in deze Basisopleiding Activiteitenbegeleider leer je alles wat nodig is om mensen optimaal te begeleiden bij een zinvolle dagbesteding.
Overweeg je om Activiteitenbegeleider te worden maar wil je eerst uitgebreid kennismaken met het vakgebied? Ben je al werkzaam in de (maatschappelijke) zorg en wil je je verder ontwikkelen of je kennis opfrissen? Of heb je behoefte aan een grondige voorbereiding op een MBO-opleiding tot Begeleider Specifieke Doelgroepen of Maatschappelijke Zorg? Dan is deze veelzijdige Basisopleiding Activiteitenbegeleider precies wat je zoekt.
Wat kun je met de Basisopleiding Activiteitenbegeleider?
In de Basisopleiding Activiteitenbegeleider ontdek je in welke verschillende werkvelden je aan de slag kunt. Dat loopt uiteen van een revalidatiecentrum en een verpleeghuis tot een ziekenhuis en een buurtcentrum. Stuk voor stuk plekken waar vaak mensen zijn die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het op een zinvolle manier doorbrengen van de dag.
Als activiteitenbegeleider ben je de creatieve duizendpoot die juist díe activiteit ontwikkelt die past bij iemands interesse. Iemand die denkt in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Iemand die deelnemers aan activiteiten goed observeert en stimuleert. En iemand die door dit alles zorgt voor structuur en houvast in het leven van andere mensen. Zodat je met jouw inzet en betrokkenheid het leven van deze mensen een beetje gelukkiger kunt maken. Want daar doe je het toch allemaal voor!
Maak kennis met het werkveld
In de Basisopleiding Activiteitenbegeleider krijg je een goed idee van hoe een gemiddelde dag van een activiteitenbegeleider er uit kan zien en waarom een zinvolle dagbesteding zo belangrijk is voor het welzijn van mensen.
Leer organiseren
Bij het organiseren van een activiteit komt heel wat kijken. Zoals: hoe garandeer je een veilige sociale omgeving voor de deelnemers? Waar haal je de materialen vandaan die je wilt gebruiken en hoe financier je dat? En waar moet een activiteit allemaal aan voldoen op het gebied van wet- en regelgeving?
Evalueer de activiteit
Na de uitvoering van de activiteit is de volgende stap het evalueren. Wat ging goed, wat kan beter? Vervolgens ga je de activiteit zorgvuldig rapporteren. Het delen van informatie via rapportage is voor alle betrokkenen belangrijk: voor de deelnemers, je collega’s maar ook voor familieleden, mantelzorgers en de verzekering.
Inhoud
Inhoud - Basisopleiding Activiteitenbegeleleider
De Basisopleiding Activiteitenbegeleider bestaat uit de volgende 7 modules:
Module 1 – Kennismaking met het werkveld
In deze module ga je aan de slag met vragen als waarom is het meedoen aan activiteiten en het hebben van een zinvolle dagbesteding zo belangrijk voor mensen? Ook maak je kennis met de deelnemers, jongeren, ouderen, vluchtelingen. Mensen met vraagstukken op het gebied van gezondheid. Maar ook mensen met vraagstukken op het gebied van werk. Je ziet hoe een gemiddelde dag als activiteitenbegeleider er uit kan zien. Aan het eind van deze module zet je voor jezelf op een rijtje waarom jij graag aan de slag wilt als activiteitenbegeleider. Dit kan je helpen je opleiding zo goed mogelijk vorm te geven.
Module 2 – Een nieuwe groep!
Bij activiteitenbegeleiding heb je te maken met allerlei verschillende mensen én allerlei soorten groepen. Soms werk je met slechts één persoon samen, soms met grote groepen. Vaak zijn mensen afkomstig uit eenzelfde doelgroep, dan hebben ze naast hun verschillen ook gezamenlijke kenmerken. Deze gezamenlijke kenmerken bepalen vervolgens de behoefte van de groep en de activiteiten. Maar … de ene groep is de andere niet! Hierover krijg je theorie aangereikt én je wordt meegenomen in het verhaal van Johan, die als activiteitenbegeleider een groep begeleidt.
Module 3 – Hoe organiseer je activiteitenbegeleiding?
Activiteitenbegeleiding is niet alleen dat wat je in een groep ziet gebeuren, of wat je daar doet. Er moet van alles worden georganiseerd! Dit betreft bijvoorbeeld de materialen die je wilt gebruiken of de financiën. Waar haal je geld vandaan? Waar moet een activiteit allemaal aan voldoen op het gebied van wet- en regelgeving? Wat voor gevolgen heeft dat voor je mogelijkheden? Al deze vraagstukken worden in deze module behandeld.
Module 4 – Wat wil je bereiken en hoe?
Het is al meerdere malen gezegd: zoveel deelnemers, zoveel wensen, zoveel ideeën en mogelijkheden. Waar moet je rekening mee houden als je activiteiten organiseert? Je hebt te maken met deelnemers die een bepaalde ruimte nodig hebben, een bepaalde begeleiding. Om dat allemaal af te stemmen moet er heel wat worden gecommuniceerd en besloten. Ook daarover krijg je in deze module theorie en praktijk aangereikt. Zodat je straks gezamenlijk met de deelnemers en andere belanghebbenden kunt afstemmen hoe je de activiteiten en de begeleiding vorm gaat geven.
Module 5 – Eerst plannen, dan doen
In deze module gaat het over plannen maken, checklists en draaiboeken. Over van alles dat er voor zorgt dat je goed voorbereid begint. Zo zorg jij dat jouw activiteit op rolletjes verloopt. Met veel beeldmateriaal leer je hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden én hoe je kunt reageren als er toch iets in de uitvoering anders loopt. Ook bij het plannen is communicatie weer heel belangrijk. In deze module is extra aandacht voor interculturele communicatie, het communiceren met mensen uit andere culturen, zodat misverstanden zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.
Module 6 – Klaar voor de start: uitvoeren, evalueren en rapporteren van een activiteit
Het moment is daar je gaat nu aan de slag met de uitvoering! Diverse filmpjes en websites laten je activiteiten, de deelnemers en de activiteitenbegeleiders zien. Je leert over het belang van een prettige en veilige sfeer. Hoe je met je collega’s, het team waarin je werkt vraagstukken over de uitvoering kunt bespreken. Het doel is dat je het uiteindelijk met z’n allen nog beter kunt gaan doen. Na de uitvoering van een activiteit is de volgende stap het evalueren. Wat ging goed, wat kan beter? Uiteindelijk ga je rapporteren. Vaak is dat nodig voor bijvoorbeeld de financiering. Het delen van informatie via rapportage is voor veel partijen belangrijk: voor de deelnemers, de verzekering, je collega’s en andere professionals maar ook voor de familie en mantelzorgers.
Module 7 – Integratie: aan het werk als activiteitenbegeleider
In deze afsluitende module komen alle voorgaande modules bij elkaar. Je leert hoe je de verschillende onderdelen van het werk met elkaar kunt verbinden. Je kijkt terug op wat je in Module 1 hebt beschreven als je ideale werkplek. Wat heb je geleerd, wat wil je graag nog verder ontwikkelen? Hoe ziet jouw ideale werkplek als activiteitenbegeleider er nu uit, met al die nieuwe informatie en inzichten die je hebt gekregen? Doordat je een goed inzicht hebt in jouw mogelijkheden gaat het je vast lukken een stap te maken richting het aan de slag gaan als activiteitenbegeleider!
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de Basisopleiding Activiteitenbegeleider te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de Basisopleiding Activeitenbegeleider.
Studieduur
7 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Uitleg STAP-budget
Uitleg STAP-budget
Met het STAP-budget kun je tot maar liefst € 1.000,- per jaar van de overheid ontvangen voor het volgen van een cursus of opleiding!
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget en is opgenomen in het officiële scholingsregister van DUO en het UWV. De overheid stelt hierbij als voorwaarde dat de opleiding wordt gevolgd met begeleiding van een docent en kan worden afgesloten met een examen.
Wanneer kom je in aanmerking voor STAP?
- Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
- Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
- Je ontvang op het moment van de aanvraag geen andere tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld studiefinanciering, tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen, lerarenbeurs of andere publieke financiering van onderwijs.
- Je hebt in het betreffende kalenderjaar nog geen STAP-budget toegekend gekregen.
- Jouw cursus of opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
Zorg dat je op tijd bent!
Jaarlijks zal de overheid ongeveer 200.000 tot 300.000 STAP-budgetten toekennen. Dit gebeurt in 6 tijdvakken van 2 maanden, verdeeld over een kalenderjaar. Vanwege het beperkte aanbod krijgen niet alle aanvragers een STAP-budget toegekend. Het is dus zeer belangrijk dat je er op tijd bij bent. Op=op. De eerste aanvraagmogelijkheid is op 3 juli.
Je kunt echter nu al een voorinschrijving doen bij Laudius zodat je jouw STAP-aanmeldbewijs op tijd binnen hebt.
Kom je in aanmerking voor STAP en wil je een voorinschrijving doen?
- Kies hieronder dan voor Cursusvariant 2 (Meest gekozen), selecteer daarna ook de papieren versie en klik vervolgens op Ga verder >. Let op! Alleen deze cursusvariant komt in aanmerking voor STAP-budget.
- In Stap 2 selecteer je vervolgens: JA, ik wil gebruikmaken van het STAP-budget. Het Open Boek-examen wordt dan automatisch aan je inschrijving toegevoegd onder “Je hebt gekozen voor:”. Het doorgestreepte totaalbedrag toont het bedrag waarvoor je STAP-budget kunt aanvragen bij het UWV.
- De startdatum staat ingesteld op 7 augustus. Dit heeft te maken met het feit dat het STAP-budget pas vanaf 3 juli kan worden aangevraagd plus de tijd die het UWV nodig heeft om jouw aanvraag te verwerken. Wil je later starten? Selecteer dan een latere startdatum.
- Vul vervolgens je persoonlijke gegevens in en klik op: Bevestig je inschrijving
- Je inschrijving is voltooid en je ontvangt van ons dezelfde dag nog per e-mail een inschrijfbevestiging inclusief een PDF met jouw STAP-aanmeldbewijs. Je zit nergens aan vast: je inschrijving wordt pas definitief als je STAP-aanvraag wordt goedgekeurd door het UWV
- Log vervolgens vanaf 3 juli met je DigiD in op het STAP-portaal van het UWV, selecteer in het scholingsregister de opleiding waarvoor je het STAP-budget wil aanvragen en upload je STAP-aanmeldbewijs.
- Je aanvraag is nu ingediend. Binnen maximaal 1 maand ontvang je van het UWV een bericht of je aanvraag is goedgekeurd. Bij goedkeuring ontvangt ook Laudius een bericht van het UWV. Vervolgens sturen we je alle cursusmaterialen toe en ontvang je per e-mail een login voor onze Online Campus. Je kunt dan starten met je opleiding!
Wat gebeurt er als je het STAP-budget niet krijgt toegekend?
Het is uiteraard heel jammer als je het STAP-budget in deze ronde niet krijgt toegewezen. Gelukkig mag je in een volgend tijdvak nog een poging wagen! Het is dan wel belangrijk dat je even een nieuw STAP-aanmeldbewijs bij Laudius aanvraagt voor de opleiding die je wil gaan volgen.
Kun je niet wachten en wil je nú al starten met je opleiding? Vanwege onze tijdelijke kortingsactie is het op dit moment, ook zonder STAP-budget, zeer aantrekkelijk om in te schrijven voor een opleiding van Laudius!
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de Basisopleiding Activiteitenbegeleider met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Onze reviews (1956)
Lees alle onze 1956 ervaringen:
Tot nu toe prima
Breed opgezette cursus, waarbij veel aan bod komt
Studiemateriaal wordt maar niet opgestuurd...
het is een zeer interessante cursus. waarin je van alles wat leert
Na het doorlezen van de informatie aan begonnen en tot nu toe zeer tevreden
Goed. Ook goede interactie/feedback van docent.
Goed
Goede en duidelijke cursus
Op wat taalfouten na netjes en vrij compleet. Sommige opdrachten verder in de cursus soms lastig wat nu precies de bedoeling is. Voordeel wel is dat je op Google gaat zoeken op het onderwerp en nog meer te weten komt.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal


Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie

De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma

Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Je krijgt het examen thuisgestuurd en kunt dit thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 7 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
Erg fijn en duidelijk te volgen! Met een mooi materialen pakket erbij.