virtual assistant

Virtual assistant biedt helpende hand aan ondernemers

Je bent een kei in plannen en organiseren. Ook vind je het belangrijk om eigen baas te zijn. Doordat je het ondernemerschap in je bloed hebt zitten, weet je ook als geen ander waar je opdrachtgevers tegenaan lopen. Herken jij je hier allemaal in? Dan is virtual assistant het ideale beroep voor jou!

Wat is een virtual assistant?

Een virtual assistant – de naam zegt het eigenlijk al – is een professional die ondernemers op afstand ondersteunt. Daarbij kan het gaan om de meest uiteenlopende diensten. Denk bijvoorbeeld aan e-mail- en agendabeheer, het plannen van events, het versturen van facturen, het inplannen van social media-berichten of het bijhouden van een website. Kortom, als virtuele assistant neem je ondernemers allerlei taken uit handen die niet tot hun core business behoren. Op die manier draag je wezenlijk bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering van je opdrachtgevers.

Wat moet een virtual assistant kunnen?

Om een goede virtual assistant te kunnen worden, is een aantal vaardigheden onmisbaar. Plannen en organiseren zijn je tweede natuur, daarnaast moet je goed kunnen samenwerken en flexibel zijn. Zeker wanneer je voor meerdere opdrachtgevers werkt, is het zaak dat je snel kunt handelen en prioriteiten kunt stellen. De taken die je als virtual assistant vervult, kunnen heel divers zijn. Zo kun je opdrachtgevers bijvoorbeeld begeleiden met het opzetten van social media-campagnes, de lancering van producten en diensten, het automatiseren van bedrijfsprocessen, het inrichten van online opleidingsprogramma’s, webdesign, finance en nog veel meer. Afhankelijk van je takenpakket kan er nog meer van je verwacht worden. Denk bijvoorbeeld aan het bezitten van kennis over cybersecurity en de privacywetgeving (AVG).

Waardevolle sparringpartner

Aangezien een virtual assistant doorgaans voor zichzelf werkt, is het ook essentieel om over ondernemersvaardigheden te beschikken. In een virtual assistant opleiding, zoals bijvoorbeeld Laudius die aanbiedt, leer je deze vaardigheden. Een virtual assistant wordt ook weleens gezien als een secretaresse op afstand, maar het is veel méér dan dat. Als virtual assistant ben je namelijk ook een waardevolle sparringpartner die actief meedenkt bij het beter stroomlijnen van de bedrijfsvoering van een ondernemer.

De voordelen van werken als een virtual assistant

Wie als zelfstandig virtual assistant aan de slag gaat, bepaalt zelf waar en wanneer er gewerkt wordt. Lekker buiten op het terras, thuis aan de keukentafel, in het café om de hoek of op een strand aan het andere eind van de wereld. You name it! Naast deze ongekende vrijheid, is virtual assistant ook nog eens een vak met veel toekomstperspectief. Steeds meer bedrijven huren een virtual assistant in omdat deze flexibel inzetbaar is en hen veel werk uit handen neemt op de momenten dat dit écht nodig is. Daarnaast is het werken op afstand mede door de coronacrisis toegenomen.

Wat is het salaris van een virtual assistant?

Een virtual assistant verdient per maand gemiddeld € 3.300 bruto. Het minimale salaris ligt op € 1600 en het maximale bruto maandloon ligt op € 5.000. Aangezien je als zelfstandige werkt, zijn je inkomsten natuurlijk wel afhankelijk van de prijsafspraken met de klant en de hoeveelheid opdrachtgevers. Daardoor kan het gemiddelde inkomen nogal fluctueren. Daar tegenover staat dat de vrijheid die je hebt als zelfstandig ondernemer niet in geld is uit te drukken!

Hoe word je een virtual assistant?

Virtual assistant worden? Dat kan bijvoorbeeld door de virtual assistant opleiding van Laudius te volgen. Met het diploma virtual assistant op zak heb jij de kennis in huis om te zorgen voor een gestroomlijnde bedrijfsvoering van je klanten. En fungeer je bovendien als gelijkwaardige sparringpartner voor opdrachtgevers. Bij Laudius kun je de opleiding virtual assistant nu GRATIS volgen met het STAP-budget.  Meer weten? Kijk dan snel naar onze opleiding virtual assistant.