Werk/privé-balans

Tips voor een betere werk/privé-balans

Altijd maar druk op het werk en nauwelijks tijd voor jezelf of je gezin? Dan wordt het hoog tijd om je werk/privé-balans eens goed onder de loep te nemen. Hiermee voorkom je niet alleen dat je iedere avond uitgeput op de bank ploft, maar zo houd je ook méér tijd over voor de dingen die er echt toe doen. In een timemanagement cursus leer je hoe je optimaal kunt omgaan met de 24 uur die een dag telt.
 

Wat leer je in een timemanagement cursus?

Heb je het idee dat je door jouw lange kantooruren je gezin tekort doet? Zie je je vrienden te weinig omdat je altijd tot ’s avonds laat aan het werk bent? Ben jij op vakantie nog steeds bezig met het lezen van zakelijke e-mails? En wil je daar graag verandering in brengen? In een timemanagement cursus leer jij om anders met jouw tijd om te gaan, zodat je meer ruimte krijgt om de dingen te doen die jij belangrijk vindt en waarvan jij energie krijgt. Dat doe je onder meer door andere gewoonten aan te leren en door bestaande gewoonten af te leren. Ook ga je aan de slag met het bepalen van haalbare doelen en leer je hoe je deze doelen kunt bereiken en een effectieve planning kunt opstellen. Daarnaast ga je korte metten maken met storende afleidingen in jouw dagelijks leven. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je om de haverklap op je smartphone kijkt, maar in plaats daarvan met je volle aandacht blijft bij de taak waarmee je op dat moment bezig bent? Een ander belangrijk onderdeel van timemanagement is zelfmanagement. Het is namelijk essentieel om goed voor jezelf te zorgen, te ontspannen op momenten dat het nodig is en tijd vrij te maken voor de dingen die voor jou belangrijk zijn.
 

Zorg voor een betere work-life balance

Heb je het gevoel dat je altijd achter de feiten aanloopt? Dat je in je hoofd altijd al bezig bent met de volgende afspraak of taken die je nog moet doen? Dat kun je voorkomen door te zorgen voor een betere privé/werk-balans, ook wel work-life balance genoemd. Alles erop gericht om meer rust in je hoofd te krijgen en de volle aandacht te geven aan de zaken die er op dat moment voor jou toe doen. Ook zul je zien dat je dankzij een goede planning minder moeite hebt met het halen van deadlines, waardoor je minder werkstress ervaart. En doordat je actief aan de slag gaat met het krijgen van meer overzicht in je dagelijkse werkzaamheden, behoren straks ook meterslange to-do-lijsten tot het verleden. Met als resultaat dat je je tijd aanzienlijk efficiënter gaat indelen. Daardoor word je niet alleen veel productiever, maar word je ook weer baas over je agenda, zowel privé als zakelijk!
 

Timemanagement tips

Wat kun je nu heel concreet doen om je werk/privé-balans te verbeteren? De volgende praktische tips helpen je daarbij al een stuk op weg. Ten eerste: stop met overwerken. Het blijkt namelijk dat hoe langer je werkt, hoe minder efficiënt en productief je uiteindelijk wordt. Ten tweede: zeg minder vaak ‘ja’, maar houd je bezig met taken die er echt toe doen. Je kunt namelijk wel steeds iedere taak aannemen die over de schutting wordt gegooid, maar wanneer jij een goede balans tussen werk en privé zoekt, zul je moeten leren dat je niet alles kunt doen, ongeacht of dit werk- of privézaken betreft. Kortom: doe niet alles zelf, maar laat zo mogelijk ook anderen jou helpen. Ten derde: wees geen perfectionist, maar weet wanneer iets voldoende is. Want wil je een betere werk/privé-balans, dan zul je moeten accepteren dat niet alles altijd een 10 kan zijn. Soms is een zesje ook genoeg, vooral wanneer het je meer vrije tijd oplevert.
 

Waar kan ik een timemanagement cursus volgen?

Heb jij ook het gevoel dat je geleefd wordt door je agenda? En wil je leren het optimale resultaat uit werk en privé te halen? Dan is het hoog tijd om een timemanagement cursus te volgen! Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor een dergelijke cursus, met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of deze opleiding bij je past en loop je geen enkel risico.