Studie subsidie

Studeren bij Laudius met subsidie

Wanneer je een opleiding wilt volgen bij Laudius, zijn er diverse subsidiemogelijkheden om de studiekosten te verlagen. Of je nu al werkend bent, als uitzendkracht werkt of op zoek bent naar een baan, er zijn opties voor iedereen. Hieronder hebben wij alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.
 

Subsidiemogelijkheden voor werkenden

Als werkende heb je verschillende mogelijkheden om jouw studiekosten te verlagen en je verder te ontwikkelen. Hieronder worden deze mogelijkheden toegelicht:
 

 • Werktuig PPO

Werktuig PPO biedt subsidiemogelijkheden voor werkenden en werkzoekenden in de culturele en creatieve sector. De bedrijfstakken die tot de sector worden gerekend kun je hier bekijken. PPO staat voor permanente professionele ontwikkeling en is bedoeld om jouw groei en ontwikkeling in deze branche te ondersteunen.

Met behulp van het Werktuig PPO kun je (een deel van) de kosten van jouw opleiding bij Laudius financieren. PPO vergoedt maximaal 1/3 van de totale kosten van de opleiding met een maximum van € 2.000. Informeer bij jouw werkgever naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Wij bieden diverse culturele en creatieve opleidingen aan die in aanmerking komen voor de Werktuig PPO-subsidie. Hieronder vind je een lijst van enkele van onze gekwalificeerde opleidingen:

- Opleiding Digitaal filmen en videomontage
- Opleiding Beroepsfotograaf
- Opleiding Journalistiek
- Opleiding Art Director
- Opleiding Grafisch Vormgever

Ontdek ons volledige aanbod opleidingen en investeer in jouw toekomst in de culturele en creatieve sector. Vraag hier de Werktuig PPO subsidie eenvoudig aan.
 

 • Opleidingsbudget vanuit werkgever

Veel werkgevers begrijpen het belang van blijvende scholing en bieden daarom een opleidingsbudget aan voor hun werknemers. Dit betekent dat jouw werkgever bereid kan zijn om de kosten van jouw opleiding (gedeeltelijk of volledig) te vergoeden. Het is de moeite waard om het gesprek aan te gaan met jouw werkgever en te informeren naar de beschikbare opleidingsbudgetten en de mogelijkheden om dit budget te gebruiken voor een opleiding bij Laudius.

Vaak zijn er in de CAO afspraken gemaakt over opleidingsmogelijkheden en bijbehorende vergoedingen. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden, kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van vergoedingen uit opleidingsfondsen.
 

 • Gemeente

In sommige gevallen biedt ook de gemeente waarin je woont subsidiemogelijkheden voor werkenden die een opleiding willen volgen. Gemeentes hebben vaak verschillende regelingen en fondsen om inwoners te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Hier zitten vaak voorwaarden aan verbonden zoals:

- Je bent 18 jaar of ouders
- Je hebt een laag inkomen
- Je hebt weinig vermogen

De mogelijkheden verschillen per gemeente. Het is verstandig om contact op te nemen met jouw gemeente en te informeren naar de subsidiemogelijkheden die zij bieden voor opleidingen en cursussen. Zij kunnen je voorzien van informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces.

 

Subsidiemogelijkheden voor uitzendkrachten

Uitzendkrachten hebben ook verschillende subsidiemogelijkheden om hun studiekosten te verlagen. Hieronder worden deze mogelijkheden toegelicht:
 

 • DOORZAAM

DOORZAAM biedt verschillende subsidieregelingen specifiek gericht op uitzendkrachten. Deze regelingen zijn ontworpen om uitzendkrachten te ondersteunen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.
 

DOORZAAM Ontwikkelbudget

Dit budget helpt uitzendkrachten om duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven. Het biedt financiële ondersteuning voor scholing, training of coaching op diverse gebieden. 

Het ontwikkelbudget is beschikbaar voor uitzendkrachten die:

- Werkzaam zijn als uitzendkracht (Fase A/B | Fase 1-2-3).
- Onvoldoende perspectief hebben op duurzame inzetbaarheid (in de toekomst) en/of een functie hebben die niet toekomstbestendig is.
 

DOORZAAM Scholingsvoucher

De DOORZAAM Scholingsvoucher is een subsidie die uitzendkrachten kunnen gebruiken om de kosten van een opleiding of cursus te vergoeden. Hiermee kun je tot € 500 aan opleidingen of cursussen vergoed krijgen per kalenderjaar. Je kunt zelf bepalen welke opleiding je wilt volgen, zolang het relevant is voor je huidige of toekomstige werk.

De scholingsvoucher is beschikbaar voor uitzendkrachten die:

- Werkzaam zijn als uitzendkracht (Fase A/B | Fase 1-2-3).
- Niet hoger zijn opgeleid dan mbo - niveau 4.
 

DOORZAAM Nederlands Taalbudget

Het DOORZAAM Nederlands Taalbudget is een subsidie specifiek gericht op het verbeteren van de Nederlandse taalvaardigheid van uitzendkrachten, waardoor zij beter kunnen communiceren en integreren op de werkvloer. Hiermee kun je maximaal € 1.500 aan opleidingskosten vergoed krijgen.

Om in aanmerking te komen voor dit budget dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:

- Je bent werkzaam als uitzendkracht (Fase A/B | Fase 1-2-3).
- Je hebt geen of een matige beheersing van de Nederlandse taal en je hebt een verdieping nodig om je werk veilig uit te kunnen voeren.

Wij bieden de volgende opleiding aan die in aanmerking komt voor het DOORZAAM Nederlands taalbudget:

Opleiding Nederlands voor buitenlanders

Informeer bij jouw intercedent van het uitzendbureau naar de mogelijkheden en voorwaarden van de DOORZAAM-subsidieregelingen. Kijk hier voor meer informatie over de DOORZAAM subsidie.
 

 • Gemeente

De gemeente biedt in sommige gevallen ook subsidiemogelijkheden. Gemeentes hebben diverse regelingen en fondsen om inwoners te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Het is verstandig om contact op te nemen met jouw gemeente en te informeren naar de subsidiemogelijkheden die zij bieden voor opleidingen. Zij kunnen je voorzien van informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces.

 

Subsidiemogelijkheden voor werkzoekenden

Werkzoekenden kunnen eveneens profiteren van diverse subsidiemogelijkheden om de kosten van hun studie te verlagen. Hieronder worden deze mogelijkheden nader toegelicht:
 

 • Werktuig PPO

Voor werkzoekenden in de culturele en creatieve sectoren biedt Werktuig PPO subsidiemogelijkheden. PPO, wat staat voor permanente professionele ontwikkeling, heeft als doel om jouw ontwikkeling in deze branche te ondersteunen. De bedrijfstakken die tot deze sector worden gerekend kun je hier bekijken: SBI-codes van de culturele en creatieve sector.

Dankzij Werktuig PPO kun je een deel of zelfs de volledige kosten van jouw opleiding laten financieren. De subsidie vergoedt tot maximaal 1/3 van de totale opleidingskosten, met een maximumbedrag van € 2.000.

Wij bieden een breed scala aan creatieve en culturele opleidingen aan die in aanmerking komen voor de subsidieregeling Werktuig PPO. Hier zijn enkele voorbeelden van onze gekwalificeerde opleidingen:

Opleiding Digitale Fotografie en Beeldbewerking
Opleiding Filmmaker
- Opleiding Interieurstylist
- Opleiding Beroepsfotograaf
Opleiding Art Director

Ontdek ons volledige opleidingsaanbod en investeer in jouw toekomst in de culturele en creatieve sector. De subsidieaanvraag kan hier worden ingediend.
 

 • Gemeente

Ook voor werkzoekenden bestaan er in sommige situaties subsidiemogelijkheden via de gemeente. Gemeentes hebben verschillende regelingen en fondsen om werkzoekenden te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Het is raadzaam om contact op te nemen met jouw gemeente en informatie in te winnen over de beschikbare subsidies voor opleidingen. Zij kunnen je voorzien van details over de voorwaarden en het aanvraagproces.
 

 • Van werk naar werk-traject

Wanneer je functie komt te vervallen, word je als boventallig verklaard en heb je recht op een Van Werk naar Werk-traject (VWNW-traject). Tijdens dit traject dienen zowel jij als je werkgever zich gezamenlijk in te spannen om zo snel mogelijk ander werk te vinden, bijvoorbeeld door middel van scholing. Dit kan zowel binnen dezelfde organisatie als bij een andere werkgever zijn.
 

 • Regionaal mobiliteitsteam (RMT)

Als je je werk of inkomen bent kwijtgeraakt, of als je dreigt je werk te verliezen, kun je een beroep doen op een regionaal mobiliteitsteam (RMT). Deze teams helpen je kosteloos bij het vinden van (ander) werk, bijvoorbeeld door middel van opleidingen. Vind hier het mobiliteitsteam in jouw regio.
 

 • Scholingsbudget UWV

Als je scholing nodig hebt om werk te kunnen vinden, biedt het UWV de mogelijkheid om jouw opleiding te financieren. Je kunt via jouw Werkmap op Werk.nl een bericht sturen met de volgende gegevens:

- De naam van de opleiding
- De locatie van de opleiding
- De duur van de opleiding
- Het wekelijkse tijdsbeslag
- Of er een stage bij hoort

Vervolgens zal de UWV-adviseur je laten weten of je in aanmerking komt om de opleiding op kosten van het UWV te volgen. Voor bedragen tot € 5.000 is een baangarantie niet vereist en zal de aanvraag sneller worden goedgekeurd.
 

 • Fonds voor Cultuur Participatie (Ontwikkeltraject – Spoor 2)

Het ontwikkeltraject is toegankelijk voor mensen die actief zijn in het sociaal of cultureel domein. Bij het traject staan leren en verbeteren centraal.

De volgende instellingen en personen kunnen de subsidie aanvragen:

- Instellingen in het cultureel domein
- Instellingen in het sociaal domein
- Zelfstandige professionals in het cultureel of sociaal domein

Kijk hier voor meer informatie over het Fonds voor Cultuur Participatie.