Omscholen

Omscholen: Maak nu gebruik van het STAP-budget!

Omscholen? 7 tips om er een betaalbaar succes van te maken

Niets zo veranderlijk als de wereld van werk. Kennis en vaardigheden die nu relevant lijken, kunnen morgen uit de mode zijn. Omscholen biedt uitkomst. Niets zo veranderlijk als de mens. Op werk waar je voor gestudeerd hebt, kun je uitgekeken raken. Ook dan kan omscholing je een boost geven. Wat je aanleiding ook is, neem deze tip alvast ter harte: laat de € 1000,- van het STAP-budget niet aan je neus voorbijgaan. Doe je voordeel met onze verdere omscholingstips.

Werk levert inkomen, structuur, sociale betrokkenheid en voldoening op. Je bent er gemiddeld acht uur per dag zoet mee, een leven lang, bijna. Dus je kunt er maar beter plezier in hebben. Dat wil zeggen: iets doen wat bij je past, waar je de waarde van inziet, en wat toekomst heeft. Het zou zuur zijn als je een leuke financieel-administratieve baan hebt en plotseling hoort dat een computer je werk overneemt. Dat is niet ondenkbaar. Door de toenemende digitalisering gingen al veel administratieve banen verloren.

Omscholen begint met keuzes maken en stappen zetten

Je kunt kiezen voor omscholing om door te groeien naar een specialisme dat raakvlakken heeft met wat je nu doet, maar zich minder snel laat ‘weg digitaliseren’. Maar je kunt ook kiezen voor een drastischer carrièreswitch. Door van kantoor over de stappen naar de zorg, horeca, of installatietechniek. En wat te denken van een sprong naar een bestaan als zzp’er?  Met de webshop van je dromen?

Samenvattend, je kansen op de arbeidsmarkt vergroten is één reden om na te denken over omscholing. Geen lol meer beleven aan je werk is een andere goede reden. Aarzel niet maar volg je hart. Immers, werk is van grote invloed op je leven. Wat je reden voor omscholing ook is, maak de juiste keuzes en zet logische stappen.

1.    Stel eerlijk vast wat je leuk en relevant vindt om te doen

Veel mensen vinden muziek maken of sporten leuk. Maar ervan leven is iets anders. Vaststellen wat je leuk werk vindt vereist enige realiteitszin. Maar denk breed en sluit niets bij voorbaat uit. Iedereen heeft onvermoede talenten!

2.    Ga na waar je van nature goed in bent en toets dat aan de switch die je wil maken

Hoe beter je keuze aansluit op vaardigheden die van nature in je zitten – je aangeboren talenten – hoe groter de kans op succesvolle omscholing. Denk aan samenwerken, communiceren, analyseren of creatieve oplossingen bedenken. Bepaal waar je goed in bent, wat voor beroep daarbij past, en welke opleiding geschikt is om je bestaande talenten verder te ontwikkelen.

3.    Kies bij voorkeur een richting die een realistische inkomenszekerheid biedt

Overweeg je een echte carrièreswitch? Kies dan een richting waar nu en op de langere termijn vraag naar is. Of kies voor het beter ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden – soft skills – die in veel beroepen van pas komen.  Het overzicht van erkende STAP-opleidingen is een goede inspiratiebron.

4.    Praat, als je twijfelt over je koers, eerst eens met een loopbaancoach

Een gesprek met een ervaren loopbaancoach kan je bij twijfels op weg helpen. En misschien kom je samen wel op heel andere ideeën.

5.    Inventariseer welke studie of opleiding bij je nieuwe carrièredoelen past

Je weet wat je wilt en wat je aan nieuwe of aanvullende kennis en vaardigheden nodig hebt. Neem goed de tijd om een cursus of opleiding te kiezen die past bij je plannen en doelen. Maak een voorselectie, verdiep je in de inhoud, streep af en hak de knoop door.

6.    Kies een studievorm en aanvangsdatum die bij je passen

Studeren kan op veel manieren en tijden. Online, klassikaal of hybride - een combinatie van beide. Veel huiswerk, weinig huiswerk, extra persoonlijke begeleiding, de mogelijkheden zijn veelzijdig. Kies een studievorm en aanvangsdatum die de kans op een succesvol omscholingstraject vergroten.

7.    Vraag tijdig je STAP-omscholingssubsidie van € 1000,- aan

Ieder jaar stelt de overheid een individuele studiesubsidie van € 1000,- beschikbaar. Dit STAP-budget stelt je in staat om gratis een opleiding te volgen. De voorwaarden zijn laagdrempelig. Je kunt je van 2 mei tot 30 juni inschrijven. Doe dat tijdig. Want als de pot met geld leeg is, grijp je mis. Lees meer over hoe, waar en wanneer.

Gratis omscholen, het kán!

Studeren is leuk. Omscholen of bijspijkeren is nog leuker als het gratis kan, dankzij het STAP-budget. Laudius is een erkende ‘STAP-opleider’, dus je kunt meteen beginnen met het verkennen van mogelijkheden die bij jou passen. Bekijk hier alle opleidingen die voor STAP in aanmerking komen.