Duurzaamheidsadviseur

Maak werk van energietransitie

In korte tijd moet de maatschappij overschakelen van fossiele brandstoffen – denk hierbij met name aan gas, olie en kolen – naar duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Naast deze zogeheten energietransitie is ook energiebesparing in bedrijven en woningen een hot item. Deze ontwikkelingen betekenen ook dat er steeds meer professionals nodig zijn die vakkundig advies kunnen geven over duurzame energie en energiebesparing. In dit blog lees je wat het beroep van energieadviseur of duurzaamheidsadviseur zoal inhoudt.


Energieadviseur creëert maatschappelijk draagvlak

Wie er de kranten op naslaat, weet dat de komst van wind- en zonneparken nogal eens op maatschappelijke weerstand stuit. Daardoor brengt de energietransitie vooral voor overheden nogal wat uitdagingen met zich mee. Om bewoners mee te nemen in de realisatie van duurzame energieprojecten zijn dan ook goede adviseurs nodig; deze moeten in staat zijn om partijen te enthousiasmeren om zo voldoende maatschappelijk draagvlak te creëren. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan een programma-manager Duurzaamheid bij een gemeente of een beleidsadviseur Energietransitie bij de Rijksoverheid. Kortom, als energieadviseur ben je niet alleen goed op de hoogte van wet- en regelgeving op het gebied van energietransitie, maar moet je ook in staat zijn om anderen te overtuigen om zo te komen tot gezamenlijk gedragen oplossingen.
 

Duurzaamheidsadviseur bevordert energiezuinigheid

Behalve bij overheidsinstanties is er ook binnen de commerciële sector steeds meer behoefte aan experts op het gebied van energie en duurzaamheid. Zo huren bedrijven duurzaamheidsadviseurs in om hen te helpen om hun energieverbruik te beperken en om hun CO2-uitstoot te verminderen. Ook woningeigenaren vragen steeds vaker energieadvies over hoe zij thuis op hun energiekosten kunnen besparen. Sommige energieadviseurs zijn ook gespecialiseerd in het bepalen van het juiste energielabel van een bedrijfspand of woning. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Energieadviseurs die dit werk uitvoeren moeten hiervoor een landelijk examen afleggen en worden ook wel EnergiePrestatie-adviseurs- kortweg EP-adviseurs – genoemd.
 

Duurzaamheid is een must in het zakendoen

Ook voor wie niet per se de ambitie heeft om een expert in energieadvies te worden, kan het toch de moeite lonen om zich te verdiepen in energietransitie en verduurzaming. Wellicht ben je op je werk al betrokken bij duurzaamheidsinitiatieven en wil je je kennis verder uitbreiden. Zo houden steeds meer leidinggevenden in het bedrijfsleven zich bezig met verduurzaming van hun onderneming en energiebesparing. Ook bij het zakendoen met andere ondernemingen is het tegenwoordig belangrijk dat jouw bedrijf zelf ook duurzaam is. Bovendien, door je te verdiepen in duurzaamheid, kun je overtuigendere tenders schrijven en vergroot je je mogelijkheden om opdrachten binnen te halen.
 

Bespaar energie met een opleiding tot duurzaamheidsadviseur

Wil je ook specialist worden in duurzaamheid en met je professionele adviezen invloed uitoefenen op de financiële situatie van burgers en het energiebeleid van bedrijven? Of wil je voor je eigen persoonlijke ontwikkeling gewoon graag méér weten over duurzaamheid? Een opleiding tot duurzaamheidsadviseur, zoals je die bijvoorbeeld kunt volgen bij Laudius, is dan een goede keus. Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor deze opleiding, met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of deze opleiding bij je past en loop je geen enkel risico.