Leraar in de spotlights: Clemens Vollebergh

Elke maand stellen we een van de docenten van Laudius voor. We trappen af met Clemens Vollebergh (1963), docent Leefstijlcoach, Sportmanagement, Fitnesstrainer én Vitaliteitscoach.

Clemens is van huis uit historicus. Na afronding van de lerarenopleiding in de vakken aardrijkskunde en geschiedenis studeerde hij Nieuwste Geschiedenis aan de universiteit. Zijn doctoraal ging over het ontstaan van de Nederlandse Sport Federatie. Daarnaast is hij een echte sportfanaat: vanaf zijn tienerjaren doet hij aan atletiek. Bij de Atletiekunie behaalde hij trainersdiploma’s tot en met topsportcoaching. Daarnaast volgde hij verschillende cursussen op het gebied van sport. Sinds 1998 heeft hij een eigen redactie- en adviesbureau voor sport, gezondheid en leefstijl. Hij publiceert regelmatig artikelen over deze onderwerpen. Een veelzijdig en sportief talent dus.

‘’Ik vind het erg leuk om mensen te helpen die iets willen bereiken. Soms lees ik in de uitwerking van de examenopdrachten wat de opleiding Leefstijlcoach voor studenten betekent. Hoewel ik me inspan een zo goed mogelijke, actuele opleiding neer te zetten, is de waardering van studenten een klopje op mijn schouder.

Ook ik blijf leren. Bij de opleiding Leefstijlcoach maken studenten een eigen ondernemingsplan. Dat nodigt hen uit antwoord te geven op een aantal wezenlijke vragen: wie is mijn doelgroep, welke diensten heb ik in de aanbieding en hoe zie ik mijn toekomst over twee, drie jaar? Het liefst heb ik live contact met mijn studenten. Ik ga graag naar netwerkbijeenkomsten en heb ook vaak advies gegeven aan gemeentes. Helaas was er het afgelopen jaar weinig face to face contact, iets wat ik toch wel erg belangrijk vind.’’

Clemens deelt zijn kennis graag met studenten maar leert ook van lesgeven zelf.

‘’Door aan studenten les te geven leer ik zelf ook als docent. Zo kijk ik kritisch naar mijzelf en houd ik mijzelf scherp, ook in de beoordeling van examenopdrachten Van deze leerhouding profiteert de student uiteindelijk. Vaak leggen (oud) studenten contact met mij via LinkedIn, zo onderhouden we vaak voor langere tijd contact.’’.

Clemens is heel begaan met zijn vak en volgt alle trends en ontwikkelingen op het gebied van leefstijl.

‘’Tegenwoordig spreek je van leefstijl 2.0. Het gaat niet langer om de geijkte paden te bewandelen maar verder kijken. Neem bijvoorbeeld de calorieënbalans. Deze gaat er vanuit dat een calorie een calorie is. Met optellen en aftrekken van calorieën houd je het lichaamsgewicht in balans. Maar we moeten in onze voedingsadviezen ook sturen op de invloed van hormonen.

Lichaamsbelasting is van sterke invloed op de geest en dus gedrag. In de opleiding Leefstijlcoach is dit een sterke verbinding. Door zware gewichten te verplaatsen wordt het gehele brein gedwongen tot samenwerking. Er is geen ontsnappen mogelijk. Bovendien komen er bij krachttraining allerlei anabole hormonen vrij. Deze dragen bij aan de opbouw van lichaam en geest.”

Het combineren van werk en privé kan behoorlijk lastig zijn, dat weet Clemens ook. Dit is ook iets wat ook in de studie leefstijlcoach aan bod komt. Vooral het managen van je energie is hierin van groot belang.

''Managementgoeroe Stephen Covey zegt: ‘’Tijd is niet te managen, maar energie wel''. Wie sneller op zijn werk wil zijn kan het gaspedaal wel dieper intrappen, hij kan ook een andere route kiezen… of thuiswerken. Een leefstijlcoach leert mensen te kiezen voor zaken die weliswaar niet urgent zijn, maar enorm belangrijk voor een zinvol leven: zorgen voor hun gezondheid, zorgen voor hun naasten en voldoende ontspannen’’

Wil jij meer weten over hoe je mind, body en soul in balans houdt? Dan is onze opleiding Leefstijlcoach echt iets voor jou. Niet alleen leert Clemens je alles over het belang van voeding en beweging, ook het opzetten van een eigen onderneming komt aan bod. Steeds meer mensen hebben leefstijlvragen en zoeken daarbij ondersteuning. Jij kunt die bieden door zelf een bedrijf te starten of leefstijl coaching in te zetten als aanvulling op de huidige activiteiten. Met leefstijl coaching kun je je onderscheiden.

''De vraag naar goed opgeleide geaccrediteerde leefstijlcoaches neemt alsmaar toe terwijl het aanbod nog relatief beperkt is. Dit biedt jou als toekomstige leefstijlcoach veel kansen! Ik kijk ernaar uit om jou te begeleiden!''