Charlotte van Zwol

Docent in de spotlights: Charlotte van Zwol

In de reeks ‘docent in de spotlights’ is het deze keer de beurt aan powervrouw Charlotte van Zwol. Na een carrière van zeventien jaar als advocate, ontwikkelde ze meerdere opleidingen op het gebied van recht voor Hogeschool Windesheim, waaraan ze tevens verbonden was als studieadviseuse. Ze woonde vervolgens elf jaar in Frankrijk waar ze twee boeken schreef en vijf cursussen voor Laudius ontwikkelde.

“In 2010 reageerde ik op een vacature in de Volkskrant van Laudius waarin ze op zoek waren naar opleidingsontwikkelaars. Omdat ik graag bezig ben met mijn vak en mijn brein graag train, heb ik me aangemeld. Ik woonde op dat moment in Frankrijk en kreeg de ruimte om de cursus BOA op te zetten. Aansluitend volgde de cursus Recht basiskennis en schreef ik onderdelen voor ondernemersrecht en faillissementsrecht. Vervolgens heb ik de cursus Bewindvoerder helemaal zelf opgezet. Er was op dat moment geen literatuur over dit onderwerp te vinden. Het vergde dus veel tijd, onderzoek en een schematische werkwijze, maar binnen een half jaar was de cursus klaar.”

Charlotte heeft zowel ervaring in het reguliere onderwijs als met thuisstudies.

“Het grote verschil met het reguliere onderwijs is dat ik nu met volwassenen te maken heb. Ik krijg regelmatig kritische vragen van studenten. Ze willen vaak meer uitleg en weten waarom dingen zo zijn. Ook heeft elke student een eigen motivatie om aan een studie te beginnen. Ik vind dit erg interessant en vraag studenten altijd waarom ze kiezen voor een bepaalde opleiding.”

De opleidingen die Charlotte heeft ontwikkeld, zijn erg populair en tegenwoordig ook zeer relevant.

“Veel van de opleidingen waaraan ik als docent verbonden ben, zijn het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws en op tv geweest. Denk aan de opleiding tot Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Sinds corona is de belangstelling voor deze cursus sterk toegenomen. Je hebt ook veel verschillende soorten BOA’s. Met een BOA diploma kun je allerlei kanten op. Denk aan boswachter, maar je kunt ook als leerplichtambtenaar aan de slag. Ik merk ook dat mensen vaak op latere leeftijd nog een carrièreswitch maken. De cursus bewindvoerder is daar erg geschikt voor. Veel mensen worden met dit onderwerp geconfronteerd in hun eigen omgeving, bijvoorbeeld wanneer een familielid ziek wordt en zijn of haar financiën niet meer zelf kan beheren. Er zou ook goed gekeken moeten worden naar de integriteit van bewindvoerders. In het verleden zijn er natuurlijk een aantal vervelende situaties voorgevallen waarbij dit niet zo was. Gelukkig wordt hier tegenwoordig goed op gelet en worden er steeds meer eisen aan bewindvoerders gesteld. Zo dien je een relevante vooropleiding gevolgd te hebben en moet je je laten toetsen bij het landelijk kwaliteitsbureau CBM.”

Hoewel Charlotte inmiddels met pensioen is, zit ze niet bepaald stil.

“Ik ben dan wel met pensioen, ik hou mezelf graag bezig. Mijn ochtenden zijn altijd volgepland voor mijn studenten. Zo heb ik structuur in mijn dag, maar nog belangrijker: dit is prettig en werkt motiverend voor mijn studenten. Daarnaast ben ik momenteel bezig met het maken van een haiku boekje. Dit wil ik binnenkort uitbrengen. Zowel de haiku’s als de illustraties zijn van mijn hand. Nee, stil zitten is aan mij niet besteed. Dus wil je van baan veranderen en een extra studie volgen? Eentje in je eigen tijd en tempo? Ik help je graag op weg naar een carrière als bewindvoerder, juridisch medewerker of BOA!

Bedankt Charlotte!

Charlotte heeft na 11 jaar trouwe dienst besloten om het stokje over te dragen. Komende tijd zal ze langzamerhand haar werkzaamheden aan onze nieuwe docent overhevelen. Charlotte is onderdeel geweest vanaf de start van Laudius. Ze heeft talloze cursisten geholpen met haar vakkundige feedback en goede begeleiding. Wij willen haar nog een keer via deze weg bedanken voor al haar bewezen diensten.