Werkloos omscholen
Werkloos en wil je je omscholen? Check de opties voor financiering
Wanneer je gedeeltelijk of volledig werkloos bent, heb je maximaal 24 maanden recht op een werkloosheidsuitkering (WW). Toch ga je waarschijnlijk het liefst gelijk weer aan de slag! Maar wat als je oude baan of functie niet meer bestaat? Dan zul je stappen moeten zetten in een andere richting. Hiervoor heb je vaak omscholing nodig. Hieronder lees je de verschillende financieringsmogelijkheden voor het volgen van omscholing als je in de WW zit.
Wie gaat mijn opleiding betalen?
Natuurlijk wil je weten wie je opleiding gaat betalen. Bespreek met jouw UWV-adviseur voor welke financiële regelingen je in aanmerking komt. Er zijn verschillende regelingen mogelijk vanuit bijvoorbeeld de overheid, aankomend werkgever of andere instanties om jou financieel te ondersteunen. Zo hoef je niet alle de kosten van de opleiding zelf te dragen.
NL Leert door
Sinds december 2020 kan je via NL Leert door-regeling bij verschillende opleiders gratis cursussen en trainingen volgen. Meerdere instanties hebben namelijk subsidies gekregen van de overheid, waardoor jij kosteloos bepaalde online opleidingen kan volgen. Zoek op welke opleiders en cursussen hieronder vallen. Vervolgens hoef jij je alleen nog maar aan te melden bij deze opleider. Zij handelen verder de financiën en administratie af, zodat jij je kan focussen op de uitbreiding van jouw kennis en vaardigheden.
Toekomstige werkgever
Wanneer jij een opleiding gaat volgen terwijl je in loondienst gaat, kun je vragen of jouw toekomstige werkgever bereid is een deel of de gehele opleiding te betalen. Dit is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk bij een BBL-opleidingstraject met een dag per week les en vier andere dagen werken bij een bedrijf dat bij je opleiding past. In de cao waar het bedrijf onder valt zullen hierover afspraken zijn gemaakt. Raadpleeg het UWV of het Leerwerkloket om te kijken wat jouw aankomende werkgever voor jou kan betekenen.
Het is altijd belangrijk om je UWV-adviseur te vragen wat er gebeurt met jouw uitkering, wanneer jij in (gedeeltelijke) loondienst gaat. Komt deze te vervallen, wordt je gekort of loopt de uitkering door? Het zal afhangen van de vergoedingen die je voor je uitgevoerde werkzaamheden krijgt.
Mogelijkheden Transitiebudget
Ben je onvrijwillig ontslagen? En werd dit ontslag via het UWV of de kantonrechter geregeld? Dan heb je recht op een transitiebudget; een financiële vergoeding van je oude werkgever. Dit transitiebudget is niet vrij te besteden. Het is enkel bedoeld voor arbeidsbemiddeling, het opstarten van een eigen bedrijf of het volgen van een opleiding om daarmee je kansen op het vinden van een nieuwe baan te vergroten.
De hoogte van het budget hangt af van jouw oude maandsalaris en het aantal dienstjaren bij het bedrijf. Bereken hier zelf de hoogte van uw transitievergoeding. Als je bij jouw ontslag samen met je werkgever afspraken maakt voor een andere vorm van ontslagvergoeding (die buiten het UWV of de kantonrechter om wordt geregeld), dan vervalt het recht op een transitiebudget.
LevenLangLerenkrediet
Het LevenLangLerenkrediet (LLLK) is een persoonlijke lening die je kunt aanvragen om (een deel) van jouw collegegeld voor een Nederlandse opleiding te betalen. Deze regeling loopt via DUO. Na het afronden van de studie, moet je binnen 15 jaar de lening terugbetalen.
Niet iedereen kan overigens een LLLK aanvragen. De persoonlijke lening is beschikbaar voor mensen tussen de 30 en 55 jaar, die niet meer in aanmerking komen voor studiefinanciering. De studie die je wilt volgen, dient een voltijd-, deeltijd- of een duale opleiding aan hbo of universiteit, of een voltijd bol-opleiding aan het mbo te zijn. Ook mag er geen sprake zijn van een andere instantie die het volledige collegegeld betaalt.
Stappenplan voor omscholing
Het UWV regelt je werkloosheidsuitkering. Deze instelling vindt het net als jij enorm belangrijk dat mensen met een werkloosheidsuitkering weer snel aan de slag kunnen. Dat betekent dat zij zaken stimuleren die je helpen sneller weer werk te vinden.
Stap 1. Studieplannen melden bij UWV-adviseur
Ben je van plan een opleiding te volgen om je baankans te vergroten? Dan is het belangrijk om te weten of dit gevolgen gaat hebben voor je WW-uitkering. Voordat je je inschrijft voor een opleiding, is het van belang dat je contact opneemt met jouw adviseur van het UWV. Hij of zij gaat bekijken welke mogelijkheden er van toepassing zijn voor jouw persoonlijke situatie en of, hoe en welke opleidingen jouw kansen op een baan vergroten. Je kunt via de online Werkmap contact opnemen met jouw adviseur.
Stap 2. Sollicitatieplicht bespreken
Over het algemeen zal jouw sollicitatieplicht tijdens het volgen van een studie blijven bestaan. Wel kun je er vrijstelling voor aanvragen, bijvoorbeeld wanneer de door jou gekozen opleiding je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verbeteren. Zo’n vrijstelling is geldig zolang de studie duurt. Bespreek met jouw UWV-adviseur wat er mogelijk is.
Stap 3. Gevonden studie doorgeven
Krijg je groen licht en heb je een opleiding gevonden? Ook deze opleiding meld je bij het UWV. Dit kun je ook via je Werkmap regelen: je geeft hierin de naam en duur van de opleiding door. Naar aanleiding van deze melding zal je eigen UWV-adviseur contact met je opnemen.
Kortom, het volgen van een opleiding om jouw baankansen te vergroten worden door het UWV alleen maar aangeprijsd. Jezelf blijven ontwikkelen vergroot namelijk jouw kansen op de arbeidsmarkt en is een belangrijke stap naar het verkrijgen van (nieuw) werk. Ook op financieel gebied zijn er verschillende regelingen mogelijk die jou kunnen ondersteunen. Het is daarbij wel belangrijk om goed uit te zoeken wat voor invloed het heeft op jouw uitkering. Blijf daarom in nauw contact met het UWV over de gevolgen voor jouw uitkering.