Cursus korte verhalen schrijven

Cursist met een Verhaal - Koosje de Leeuw

Koosje de Leeuw (69) stapte na haar werkzame leven als secretaresse/projectondersteuner de schrijverswereld in. Inmiddels heeft ze al een grote lijst aan publicaties op haar naam staan. Na het volgen van meerdere cursussen en opleidingen, waaronder een bij Laudius heeft ze in 2020 zelfs haar eerste boek uitgebracht. Lees hieronder haar mooie verhaal.

Biografie Koosje

Koosje werd in 1951 in het dorpje Alphen aan de Maas geboren nadat haar ouders 9 maanden eerder getrouwd zijn. Ze groeide op tussen de koeien, varkens en pony Max op een boerderij in het wat achtergebleven Land van Maas en Waal. Als snel werd de boerderij gevuld met 5 jongere broertjes. Het leven in de stad trok haar zo erg dat ze op haar 23ste in de grote stad Den Bosch is gaan wonen. In haar baan als secretaresse/projectondersteuner was ze veel bezig met teksten. ‘’Ik merkte dat ik het schrijven erg leuk vond. In mijn laatste werkjaar ben ik zelfs een weblog gestart waarin ik terugkeek op mijn werkzame leven’’, aldus Koosje. Ze ging daarnaast ook over andere dingen schrijven zoals over haar geboortedorp, hierdoor kreeg ze een stroom van vaste lezers. De reacties van de lezers waren zo overweldigend dat er werd geopperd: ‘schrijf toch een boek!’. Ze besloot verschillende cursussen en opleidingen te volgen om haar schrijftalent te verfijnen. In 2016 is Koosje gestart met de cursus ‘korte verhalen schrijven’ bij Laudius.

Hoe heeft u de cursus ‘korte verhalen schrijven’ bij Laudius ervaren?

‘’Voor mij was de cursus korte verhalen schrijven een studie die me wekelijks uitdaagde om steeds weer op een andere manier te kijken naar de vorm waarin ik schreef. Ik heb de cursus 50 weken lang gevolgd. Ik vond het eigenlijk een beetje jammer dat er een einde aan kwam. Dit kwam grotendeels door het feit dat mijn docente Joke de Jonge voortreffelijke begeleiding gaf en mij motiveerde om het beste uit mezelf te halen. Tot de dag van vandaag heb ik hier nog steeds profijt van’’, zegt Koosje.

Eerste boek ‘Een te grote jas’

‘’Nadat ik gestopt ben met werken ben ik doorgegaan met schrijven, hierin keek ik vaak terug op mijn jeugdjaren. Dit bracht me op het idee om een boek te schrijven over mijn levensverhaal. Ik ben eerst begonnen met het opzetten van een raamwerk met twee rode lijnen daarbinnen, de geschiedenis van mijn moeder en die van mij. Dit heb ik geplaatst in de context van de sterk veranderende jaren vijftig en zestig’’, zegt Koosje.

Het boek gaat over een meisje (Koosje) dat opgroeit op een boerderij in het Land van Maas en Waal, samen met haar 5 jongere broers. Beschouwend neemt Koosje je mee in haar verhaal dat, via een korte blik in het meisjesleven van haar moeder Joke, begint bij het huwelijk van haar ouders. Het leven in die tijd was ver weg van de moderne tijd en het was vrij normaal dat er zorgen waren in een groot gezin als dat van Koosje. Al gauw verandert haar leven drastisch nadat ze als dertienjarig meisje afscheid moet nemen van haar stervende vader. Ze werd op vroege leeftijd de rechterhand van haar moeder. De jongens speelden, en Koosje kreeg taken in huis. Dat voelde voor Koosje als ‘Een te grote jas’. Het boek bevat meerdere anekdotes die heel herkenbaar zijn voor mensen die in dezelfde tijd hebben geleefd. Een boek met een traan en vele glimlachjes.

Publicatie boek

Koosje heeft geprobeerd via een bekende uitgeverij haar boek uit te brengen. Maar nu, een anderhalf jaar verder, wacht ze nog steeds op antwoord. ‘’Mijn boek heb ik in eigen beheer uitgebracht. Ik heb zelf een tekstredacteur, Lia Hesemans, en een grafisch vormgever, Jeroen van Lente, benaderd. Samen hebben we een mooi product gemaakt. Ik kreeg ook hulp van mijn broer, die naast het proeflezen ook mee dacht in het proces. Het is ontzettend leuk om het allemaal zelf te doen, ik heb er veel van geleerd’’, aldus Koosje.

Resultaten

Het boek is uiteindelijk in april 2020 uitgebracht in eigen beheer. Het boek kent inmiddels een derde druk waarbij in totaal bijna 550 boeken zijn verkocht. ‘’Ik mag met enige trots zeggen dat het geweldig gaat. Vooral omdat er nu in de coronatijd weinig mogelijkheden zijn voor een boekpresentatie. Ik heb zelf wel een aantal lezingen gegeven, super leuk om te doen. Komend voorjaar en zomer staan er nog een aantal lezingen gepland, mits corona het toelaat’’, zegt Koosje hoopvol.

Niet alleen de boekverkoop gaat super, de reacties van de lezers zijn ook laaiend enthousiast. Vrijwel alle lezers hebben Koosje laten weten dat ze genoten hebben van het boek en dat ze even meegenomen werden in hun eigen jeugd. Vooral in deze coronatijd vindt ze dit een extra mooi cadeautje. Als klap op de vuurpijl staat het boek op de shortlist van ‘The Indie Awards’, een prijs voor auteurs die uitgeven in eigen beheer.

Toekomst

Dat Koosje inmiddels succesvol is in de schrijverswereld daar twijfelen wij bij Laudius niet aan. Koosje is momenteel namelijk bezig met een nieuw verhaal over een familiegeheim. ‘’Dit keer schrijf ik een fictie verhaal. Niet makkelijk maar wel een mooie uitdaging. Ik moet namelijk de personages zelf boetseren. Met de handvatten van Laudius moet ik er zeker zelf uitkomen. Ik besluit in een latere fase of het een boek gaat worden. Ik wil mezelf niet te veel druk opleggen’’, aldus Koosje.

Heb je schrijftalent of wil je dit graag ontwikkelen? Bekijk al onze schrijfcursussen en wie weet breng jij binnenkort ook een eigen boek uit!

Wil je meer lezen over Koosje of het prachtige boek bestellen? Ga naar de website: www.koosjeschrijft.nl