Behaal meer succes met een positieve instelling

We krijgen in ons leven allemaal met tegenslagen te maken. Hoe we hiermee omgaan maakt dan vaak het verschil. We kunnen onze negatieve gedachtes de overhand laten nemen en in een neerwaartse spiraal terecht komen of positief blijven en ervanuit gaan dat het wel goed komt. En drie keer raden welke gedachte je meer oplevert.

Een positieve instelling zal je meer geluk brengen. Zo zijn optimisten succesvoller op de arbeidsmarkt en in hun werk, maken ze meer vrienden en leven ze ook nog eens een stuk gezonder dan pessimisten.

Wetenschappelijk bewijs: een positieve houding zorgt voor een positiever leven

Een positieve houding brengt dus daadwerkelijk meer positiviteit in je leven. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Zo hebben wetenschappen als neurologie, economie, sociologie en (positieve) psychologie meerdere onderzoeken uitgevoerd om dit te bevestigen. Zo blijkt dat wanneer mensen positieve emoties zoals vreugde, tevredenheid en liefde ervaren ze meer mogelijkheden in hun leven zien. Dit zal uiteindelijk tot meer succes leiden.

Optimisme zit voor een deel in je genen, maar een groter deel heb je zelf in de hand. Aan de hand van onderstaande tips creëer jij een zo gunstig mogelijke situatie voor jezelf. Succes gegarandeerd!

Draai negatieve gedachtes om naar positieve gedachtes

De woorden die je tegen jezelf zegt hebben een enorme invloed op jouw gedachtes. Wanneer je een fout maakt ben je als snel geneigd om negatief tegen je zelf te praten. ‘’Wat ben ik toch ook stom’’ of ‘’waarom lukt niks me’’. Dit soort zinnen zijn schadelijker dan je denkt! Probeer hier in het vervolg op te letten. Wees eens wat minder hard voor jezelf en spreek met jezelf af dat je niet tegen jezelf zegt wat je ook niet tegen een ander zou zeggen.

Bedenk dat de realiteit relatief is

Iedereen kijkt anders tegen de realiteit aan. Waar de ene persoon een situatie als een groot drama ervaart, zal een ander hier totaal anders over denken. We denken allemaal anders en hebben allemaal een ander referentiekader. Wanneer je een kwestie op een positieve manier benadert zal dit minder drama veroorzaken en is deze ook eenvoudiger op te lossen.

Lach meer

Lachen betekent niet alleen dat je iets leuk of grappig vindt, het is ook nog eens erg gezond! Wanneer je lacht maakt je lichaam hormonen aan die ervoor zorgen dat je je beter voelt. Je zult meer ontspannen en minder last van stress hebben. Gaat er iets mis, lach dan wat vaker en bedenk dat niet alles een drama is.

Zorg voor voldoende ontspanning en vermijd stress

Wanneer je af en toe even ontspant zul je minder stress hebben en ziet de wereld er een stuk positiever uit. Je zult merken dat je makkelijker nieuwe dingen oppakt en klussen sneller klaart. Door minder stress toe te laten creëer je niet alleen meer positiviteit; je hebt dan ook een betere kwaliteit van leven.

Vind de keerzijde van ‘negatieve’ gebeurtenissen

Elk nadeel heeft z’n voordeel. Als je bepaalde negatieve ervaringen niet zou hebben, zou je ook bepaalde lessen niet geleerd hebben. En een afwijzing kan soms ook een bescherming zijn. Wat als je die baan wél gekregen had bij dat bedrijf dat later failliet zou gaan? Of wat als je wél op vakantie zou gaan naar die plek waar later een natuurramp zou plaatsvinden? Soms kan iets negatiefs later juist positief voor je uitpakken.

Meer weten over (positieve) beïnvloeding?

Wil jij weten hoe je mensen positief beïnvloedt, motiveert en stimuleert? In onze erkende opleiding Beïnvloedingspsycholoog leer jij alles over (positieve) beïnvloeding, het omgaan met weerstanden en bezwaren en kom je erachter wanneer je zelf beïnvloed wordt. Als beïnvloedingspsycholoog motiveer jij straks iedereen uit je team en zorg je ervoor dat elk doel behaald wordt!