Timemanagement cursus

6 timemanagement tips voor meer productiviteit

Tijd is kostbaar: we kunnen geen extra uren produceren, hoe graag we dat ook zouden willen. Gelukkig bestaat er wel timemanagement – een verzameling van vaardigheden waarmee je zo effectief mogelijk met je tijd omgaat. Daardoor haal je op een ontspannen manier het maximale uit je dag.

Klinkt jou dat als muziek in de oren? Ga dan aan de slag met timemanagement. Wij geven je zes timemanagement tips, die je direct in de praktijk kunt brengen om je productiviteit te verhogen – zonder harder te werken.
 

1. Formuleer haalbare doelen

Bepaal wat je op een dag, in een week of zelfs een jaar wilt bereiken. Doelen geven richting en je kunt inschatten wat je nodig hebt om je doelen te halen. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. ‘Ik wil elke maand een themanieuwsbrief sturen’ geeft bijvoorbeeld meer sturing dan ‘ik wil een paar nieuwsbrieven per jaar sturen’.
 

2. Maak een takenlijst

Met je doelen in het achterhoofd kun je een takenlijst maken. Dat kan per dag, week of project, wat jij het prettigst vindt. Wees net als bij het formuleren van je doelen zo realistisch en concreet mogelijk. De taak ‘personeelsfeest organiseren’ kun je bijvoorbeeld beter onderverdelen in specifieke actiepunten. Daardoor heb je meer overzicht en dat verhoogt de productiviteit.


3. Prioriteer en werk met focus

Websitebezoekers hebben vaak maar een beperkte aandacht en nemen binnen enkele seconden een beslissing over de relevantie van de tekst. Het is dus slim om je websiteteksten te structureren als een omgekeerde piramide, waarbij je essentiële informatie kort en bondig aan het begin plaatst en vervolgens geleidelijk gedetailleerder wordt.


4. Vind jouw ‘tijdverspillers’

Social media, e-mails of een takenlijst die steeds langer lijkt te worden: afleiding is overal. Ga na wat jouw grote afleiders zijn die ongemerkt veel tijd kosten. Zit jij regelmatig doelloos te scrollen? Zet je telefoon dan af en toe uit. Heb je de neiging om elk kwartier je mail te checken? Spreek dan met jezelf af dat je bijvoorbeeld alleen ‘s ochtends en ‘s middags kijkt.
 

5. Zorg voor ontspanning

Het gebruik van koppen en subkoppen verbetert de leesbaarheid van je webtekst. Ze helpen de lezers om snel de inhoud van de tekst te begrijpen. Een goede (sub)kop is beknopt en beschrijvend zodat de lezer direct kan herkennen waar dat specifieke deel van de tekst over gaat.
 

6. Reflecteer en optimaliseer

Opsommingen bieden net als (sub)koppen een overzichtelijke manier om informatie te presenteren, waardoor lezers de tekst snel kunnen scannen en de belangrijkste punten kunnen oppikken. Het helpt ook om complexe onderwerpen behapbaar te maken en een tekst visueel aantrekkelijker te maken.
 

Word een ster in timemanagement

Iedereen kan timemanagementvaardigheden leren, maar het vergt wel wat oefening en discipline. Bovenstaande timemanagement tips geven je alvast nuttige handvatten. Wil jij timemanagement echt goed in de vingers krijgen? Dan is onze Timemanagement cursus een aanrader. Je leert strategieën en technieken om je tijd effectief te beheren en daar pluk je privé en op je werk de vruchten van.