Fitnesstrainer A opleiding

Zoveel sportscholen zijn er bij jou in de buurt

Na alle kerstdiners, oliebollen en nieuwjaarsborrels zijn de eerste maanden van het jaar voor veel mensen hét moment om weer wat gezonder te gaan leven. Fit worden is niet voor niets een van de populairste goede voornemens. Het gevolg? Sportscholen puilen op dit moment uit met fanatiekelingen. 

Ook Laudius ziet deze sportieve trend terug: in de eerste weken van 2023 was er namelijk veel meer interesse en vraag naar sport- en gezondheidscursussen. 

Daarom vroegen we ons af: waar vind je eigenlijk het grootste aanbod aan sportscholen en fitness mogelijkheden in Nederland? En waar worden deze het beste beoordeeld? En hoe zit het eigenlijk met openingstijden?

Om antwoord te geven op deze vragen, analyseerde Laudius alle sportscholen in Nederland op basis van Google Maps data. In totaal werden ruim 4.400 sportscholen en fitnessclubs en bijna 165.000 reviews geanalyseerd.

 

Hoogste sportschooldichtheid in Capelle aan den IJssel

Wil je graag ruime keuze uit sportscholen? Dan ben je in Capelle aan den IJssel aan het juiste adres. In verhouding heeft de Zuid-Hollandse gemeente een sportschool voor elke 0,6 km2. Ook Hoorn is een hotspot voor sportfanaten: hier is voor elke 0,7 km2 een sportschool aanwezig. Papendrecht (per 0,7 km2 een sportschool), Maassluis en Oegstgeest (beide per 0,8 km2 een sportschool) blijven niet ver achter. 

 

Fitnessaanbod best beoordeeld in Culemborg

Sporters in Culemborg het goed voor elkaar hebben: de sportscholen worden in deze gemeenten namelijk het hoogst beoordeeld. Niet alleen Culemborg heeft uitstekende fitnessmogelijkheden. Hieronder zie je de top 10 van gemeenten met de best beoordeelde sportscholen:

1 Culemborg 4,82
2 Ouder-Amstel 4,78
3 Drimmelen 4,77
4 Hoorn 4,77
5 Druten 4,75
6 Heeze-Leende 4,75
7 Bunschoten 4,74
8 Rheden 4,74
9 Steenbergen 4,74
10 Bloemendaal 4,73

 

Openingstijden: doordeweeks lang open, ‘s weekends “slechts” 7 uur en 18 min

Gemiddeld is een sportschool zo’n 11 uur en kwartier per dag open. Er zijn grote verschillen tussen werk- en weekend dagen. Na een vermoeiende dag op kantoor is de sportschool misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch zijn sportscholen verrassend genoeg het langst open op doordeweekse dagen.

Doordeweeks zijn sportscholen namelijk gemiddeld maar liefst 12 uur en 49 minuten open, terwijl dit ‘s weekends daalt tot 7 uur en 18 minuten. En dat terwijl veel sporters de voorkeur geven aan het weekend!

Het is handig om te onthouden is dat er doordeweeks relatief vaak gebruik wordt gemaakt van tijdvakken, behalve op vrijdag. Dit houdt in dat de sportscholen rond bepaalde tijden (bijv. in de middag) even dicht zijn. 

 

Limburgse sportscholen ruimste openingstijden

In Limburg heb je het meeste tijd om aan je goede voornemens te werken. Daar zijn sportscholen gemiddeld het langste open met 13 uur, en 8 minuten per dag. In Gelderland zijn de openingstijden beperkt. Daar kun je gemiddeld ‘maar’ 10 uur en 30 minuten terecht voor een workout.