Studeren naast je baan

Tips om te studeren naast je baan

Studeren naast je vaste baan. Een prima keuze als je jezelf verder wilt ontwikkelen, wil doorgroeien naar een hogere functie of als je een carrièreswitch wilt maken. Het combineren van je werk met een opleiding vraagt echter wel het een en ander van je. Met onderstaande tips voel je je hopelijk helemaal voorbereid om de studieboeken in te duiken.
 

Kies de juiste studievorm

Als je gaat studeren naast je baan is het belangrijk dat je een opleidingsvorm kiest die bij jou past. Vind je klassikale lessen fijn? Dan is het verstandig om te gaan voor een duale studie of een deeltijdstudie. Ben je meer van de zelfstudie?  In dat geval past een thuisstudie, zoals je die bijvoorbeeld bij Laudius kunt volgen, beter bij je.
 

Een goede planning is het halve werk

Het klinkt wellicht als een cliché, maar het is wel waar: bij het combineren van werk en studie is een goede planning het halve werk. Plan bijvoorbeeld vaste uren in waarop je elke week wilt gaan studeren. Dusdanig dat je daarnaast ook nog voldoende tijd over hebt voor je hobby’s, je sociale leven en je gezin. Blijven er daarnaast nog uren over? Op deze momenten is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en op adem te komen van al deze activiteiten.
 

Zorg voor een goede studieomgeving

Om je goed te kunnen concentreren, is tijdens het studeren een geschikte omgeving heel belangrijk. Voor de een is een volledig stille ruimte ideaal, voor de ander kan dat bijvoorbeeld een cafeetje of een bankje in het park zijn. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, zorg ervoor dat je tijdens het studeren zo weinig mogelijk wordt afgeleid. Zet je mobiele telefoon tijdelijk op stil en check ook niet om de haverklap WhatsApp, Instagram of Facebook. Alleen zo kun je je het beste focussen op je leerstof.
 

Houd je directe omgeving op de hoogte

Als je een opleiding naast een (fulltime) baan volgt, heb je waarschijnlijk minder tijd om met vrienden af te spreken of voor andere sociale activiteiten. Een beetje begrip is dan wel fijn. Vertel daarom aan je directe omgeving dat je een studie volgt en daarom wat minder tijd hebt om samen leuke dingen te ondernemen. Daarnaast is het ook verstandig om je werkgever te laten weten dat je een opleiding volgt. Over het algemeen wordt het namelijk enorm gewaardeerd als een werknemer zich verder wilt ontwikkelen.
 

Stel realistische doelen

Wees niet te streng voor jezelf. Er zitten maar 24 uur in een dag. Maak daarom kleine, haalbare leerdoelen. Dit zorgt bovendien voor meer voldoening en meer plezier in het studeren. Kom je na een drukke werkdag moe thuis? Plan dan die avond liever geen studeermoment, maar zoek daarvoor een ander moment in je planning, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of in het weekend.
 

Zet door!

Volg je een opleiding naast je werk, dan komen er vast ook momenten dat je er even geen zin meer in hebt en liever leukere dingen wilt doen. Juist op die momenten is het zaak om toch door te zetten en jezelf aan je doel te herinneren. Je studeert namelijk niet voor niets, maar je wilt daarmee iets bereiken!
 

Een thuisstudie bij Laudius, dat werkt!

Studeren naast je baan is hoe dan ook een ideale manier je vaardigheden op te krikken en nieuwe kennis op te doen. Kies je daarbij voor één van de Laudius thuisstudies, dan heb je bovendien het voordeel dat je voor flexibiliteit kiest. Want bij een thuisstudie bepaal jij waar, wanneer en hoe je leert. Je studeert in je eigen tempo. Via de moderne online leeromgeving van Laudius heb je 24/7 toegang tot jouw lesmateriaal, kun je gebruikmaken van online studietools én kun je contact opnemen met jouw docent en andere cursisten. Kortom, een thuisstudie bij Laudius, dat werkt!