Creativiteit

6 tips om je creativiteit te ontwikkelen: van creatieve opleiding tot dagdromen

Creativiteit is een geweldige eigenschap: het bevordert geluk, persoonlijke groei en gezondheid. Wanneer je creatief bezig bent, wordt zelfs het geluksstofje dopamine in de hersenen aangemaakt – zo sterk is de kracht van creativiteit.

Denk je nu: help, ik ben helemaal niet creatief? Dan kunnen we je geruststellen. In ieder mens schuilt creativiteit. Misschien is je creatieve potentieel nog niet volledig ontplooid, maar daar kun je gelukkig verandering in brengen. Wil jij graag je creativiteit ontdekken en ontwikkelen? Hieronder vind je zes toegankelijke tips voor jouw creatieve ontdekkingsreis. 

 

1. Experimenteer naar hartenlust

Ken jij je creatieve kant nog niet zo goed of wil je een nieuwe kant van jezelf leren kennen? Dan is experimenteren het toverwoord. Door verschillende activiteiten uit te testen, ontdek je op een laagdrempelige manier welke creatieve hobby bij je past. Muziek maken, tuinieren, websites ontwerpen of breien: probeer het allemaal!
 

2. Sta open voor nieuwe activiteiten

Duik niet alleen in de creatieve hobby’s die je al kent. Om je creativiteit te ontdekken en te versterken, is het belangrijk om buiten je comfortzone te treden en dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan. Doe bijvoorbeeld een cursus Keyboard spelen voor beginners of een cursus Haarknippen – misschien ontdek je wel jouw verborgen talent. Het is niet erg wanneer de activiteiten uiteindelijk niet zo goed bevallen. De nieuwe ervaring heeft jouw creativiteit sowieso gestimuleerd.


3. Neem de tijd om te dagdromen

Gun jezelf de tijd en rust om je creativiteit te verhogen. Dagdromen op de bank, tijdens het wachten op de bus of tijdens een korte wandeling stimuleert de creatieve gebieden in je brein en zorgt ervoor dat je nieuwe plannen en ideeën verzint. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen – dus ontspan en laat je gedachten heerlijk de vrije loop.


4. Doe een creatieve opleiding

Zoals in tip twee al naar voren kwam, is het volgen van creatieve opleidingen of cursussen de ideale manier om jouw creativiteit een boost te geven. Was jij als kind al dol op tekenen en schilderen? Ontwikkel je vaardigheden via een cursus Tekenen of Aquarelleren. Wil jij juist je fotokunsten verbeteren? Dan is een creatieve opleiding Fotografie de perfecte keuze.
 

5. Bedenk elke dag drie nieuwe ideeën

Een leuke methode om je creativiteit te versterken, is het bedenken van drie nieuwe ideeën per dag. Verzin bijvoorbeeld een spannend verhaal, een nieuw gerecht of een nieuwe indeling van je woonkamer. Voel je niet verplicht om alle ideeën ook uit te voeren, door erover na te denken, wakker jij je creativiteit al aan. 
 

6. Geniet!

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: vergeet vooral niet om plezier te hebben. Geniet ervan dat je jezelf ontwikkelt, nieuwe dingen uitprobeert en zo ook een andere kant van jezelf leert kennen. Bovendien zul je merken dat jouw creatieve ontdekkingsreis een positieve uitwerking heeft op jouw probleemoplossend vermogen, zelfvertrouwen en je stemming – en dat maakt het extra leuk.
 

Vind de creatieve hobby die bij je past

Ben jij er klaar voor om jouw creatieve potentieel te ontketenen, maar kun je daar wel wat begeleiding bij gebruiken? Laudius Thuisstudies helpt je graag. We bieden verschillende creatieve opleidingen aan, zoals Grafisch Vormgever, Professioneel Webdesigner en Gitaar spelen. Bekijk hier het complete overzicht en laat je inspireren door onze cursussen.