Laudius cursist Nico Vanhaelen

Student in de spotlights: Nico Vanhaelen

Veel studenten kiezen voor een thuisstudie via Laudius. Niet gek als je bedenkt dat de kwaliteit van de cursussen erg hoog is. Nico Vanhaelen koos niet één, niet twee, maar zelfs drie thuisstudies via Laudius. En zoals hij zelf uitdraagt ‘het is nooit te laat om te studeren’, zou het zomaar kunnen dat hier niet bij blijft. Nico heeft de smaak van studeren duidelijk te pakken.

“Op het einde van het jaar 2017 (december) besloot ik een cursus Artist Manager te studeren via Laudius. Ik was op dat ogenblik in mijn tweede thuisland Thailand om mezelf te herbronnen, nadat mijn huwelijk na 9 jaren was gestrand. Het maandenlange verblijf in Thailand gaf me veel tijd om na te denken over het verdere verloop van mijn leven na mijn huwelijk. Een van mijn jeugddromen was om professioneel dj te worden. Het is echter nooit zover gekomen, omwille van het feit dat ik waarschijnlijk geen talent genoeg had om met vinylplaten te mixen. Echter, de passie voor techno muziek is nooit verdwenen. Na lang zoeken op het web werd mijn aandacht plotseling getrokken door iets wat zeer goed bij mij en mijn liefde voor muziek paste. Een online opleiding Artist Manager via Laudius. Eindelijk, na maanden zoeken en piekeren had ik datgene gevonden waar ik mijn tanden in wilde zetten. Ik begon met studeren op 31 december 2017 en op 5 september 2018 behaalde ik mijn diploma met een resultaat van 89/100.”

De thuisstudie Artist Manager smaakte Nico duidelijk naar meer.

“In december 2020 besloot ik opnieuw via Laudius aan een thuiscursus te beginnen. Ik koos voor Life Coach. Mijn cursus Artist Manager was me zo goed bevallen, dat ik opnieuw voor Laudius koos ondanks de andere ook interessante aanbieders van dezelfde studie. Ik had en heb nog steeds het gevoel dat men nooit te oud is om nieuwe dingen te leren en ontdekken. Het was volop Covid-19 tijd en ik woonde tijdelijk bij mijn moeder op het Spaanse eiland Tenerife waar ik een zee van tijd had om me aan een nieuwe studie te wagen. Waarom ik koos voor Life Coach? Eigenlijk ben ik reeds mijn hele leven bezorgd om mijn medemens. Ik kan goed luisteren en toon steeds empathie voor mensen die het moeilijk of moeilijker hebben. Door het verdriet en verwerken van mijn eigen scheiding vond ik dit juist een geschikte cursus om mijn ervaringen op dit vlak met anderen te delen en hun bij te staan met raad en daad. Ik startte met de studie Artist Manager op 43-jarige leeftijd. Ik wil hiermee aantonen dat het nooit te laat is om te studeren en jezelf verder te ontwikkelen. Mijn studietempo lag hoog. Op 18 mei 2021 kreeg ik van Laudius de prachtige e-mail in mijn mailbox dat ik was geslaagd voor mijn examen Life Coach met 88/100. Tijdens mijn studie Life coach had ik geen baan, dus alle tijd om me volledig op de lesstof te concentreren. Ik kan me echter voorstellen dat studenten die een fulltimebaan hebben, wat minder tijd aan hun studie kunnen spenderen. Maar dat is het mooie van een thuisstudie. Je kunt studeren in je eigen tempo.”

Met twee diploma’s op zak en een derde onderweg, worden de toekomstplannen duidelijk.

“Toekomstgericht is het uiteraard mijn bedoeling om iets met mijn behaalde diploma’s te gaan doen. Covid-19 en het bijhorende online werken heeft me flink tot nadenken gezet. Mijn doel is om vooral van thuis uit te gaan werken en een online business op te zetten. Momenteel studeer ik een online opleiding Online Marketing. Zowel dit beroep als online Life Coach kan ik perfect thuis vanuit mijn eigen bureau uitoefenen. Artist Manager is deels van thuis uit, en veel touren met artiesten. Hoewel ik artist management op dit moment toch bekijk als plan B. Niet dat dit minderwaardig is, maar in de wereld van muziek, artiesten, dj’s is er een moordende concurrentie en is het ook als manager niet makkelijk om aan de bak te geraken. Maar, mocht ik morgen een mooi aanbod krijgen of de kans om als zelfstandige in de muziek business aan de slag te gaan, ga ik er voor de volle honderd procent voor. Dat is en blijft toch wel mijn allergrootste droom.”

Het studeren, contact met de docent en de lesstof motiveerden Nico om het studietempo hoog te houden.

“Van beide cursussen vond ik de lesstof bijzonder interessant. Het boeide me vanaf het eerste tot het laatste woord. Ook het contact met beide docenten was enorm goed. Bij het verbeteren van mijn huiswerk waren ze kritisch, maar rechtvaardig. Ik had echt het gevoel dat ik nieuwe dingen leerde vanwege hun expertise in het vak. Ook stimuleerden ze me om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. Ook keek ik steeds enorm uit naar de resultaten van mijn huiswerk. Hun tempo vond ik zeer goed. Vaak gebeurde het dat ik het resultaat zelfs dezelfde dag mocht ontvangen. Het langste dat ik op een antwoord heb moeten wachten was slechts enkele dagen. Heel fijn. Vooral omdat ik van het principe ben: wanneer je aan een studie begint, moet je er ook voor de volle honderd procent voor gaan. Ik voelde me oprecht serieus genomen door de docenten.”

Nico houdt wel van een uitdaging. Dit vond hij ook terug in de studies die hij volgde.

“Mijn persoonlijke redenen om deze studies gevolgd te hebben is enerzijds het feit dat ik tijdens mijn middelbare studies niet hard genoeg mijn best deed om deze tot een goed einde te brengen. Terugkijkend op die tijd denk ik vaak: ‘had ik toen maar beter mijn best gedaan’ of ‘nu is het te laat om nog aan een studie te beginnen’. Onzin natuurlijk. Je bent nooit te oud om te leren. Daarnaast hou ik wel van een nieuwe uitdaging. Mijn ambitie en doelstelling is dan ook om op korte termijn met mijn online business te starten.”

Vanuit zijn eigen positieve ervaringen raad Nico het iedereen aan om alle twijfels overboord te gooien en de stap te zetten en aan een studie te beginnen.

“Hoewel ikzelf heb gekozen voor Artist Manager en Life Coach, kan dit voor anderen perfect een andere studie zijn. Ga vooral na waar je jezelf goed bij voelt en aarzel niet om eventueel eens raad te vragen bij twijfel over een bepaalde studie. Wat me bijvoorbeeld nog heel goed is bijgebleven is een opmerking van een van mijn docenten. Na het insturen van het huiswerk Module 1 van de cursus Life Coach kreeg ik vrij snel het resultaat van mijn docent met onderaan nog de vraag om me eens voor te stellen tijdens het insturen van mijn volgende huiswerk. Ik was aangenaam verrast en had hier eerlijkheidshalve niet bij stil gestaan. Ik dacht hier dieper over na en kwam tot de conclusie dat de docent wel gelijk had. Natuurlijk is het prettig om te weten met wie hij te maken heeft gedurende de cursusduur. Het gaf mij in ieder geval een blijk van vertrouwen dat hij me beter wilde leren kennen. Ik heb hier een goed gevoel aan over gehouden en dat je er niet alleen voor staat.”